De ce chipsurile sunt ambalate în pungi foșnăitoare. Un profesor de la Universitatea Oxford a dezvăluit exact de ce pungile fac atât de mult zgomot atunci când le agiți și de ce chipsurile sunt atât de crocante.
Charles Spence, profesor de psihologie experimentală, a efectuat un experiment care a arătat că având o pungă zgomotoasă și un chips foarte crocant face ca gustarea să-ți fie mai plăcută.
Dacă poți auzi șuieratul pungii de chipsuri, gustările par mai proaspete, conform profesorului Spence. Acesta a efectuat un "experiment sonor", în care participanții au mâncat chipsuri purtând căști.
Ei au spus că gustările au părut mai "moi și spongioase" atunci când nu puteau auzi trosnitura chipsurilor.
Explicația din spatele sunetului
Teoria profesorului Spence este că producătorii folosesc această cunoaștere în avantajul lor, făcând pungile și chipsurile cât mai zgomotoase posibil pentru a le face să pară mai gustoase.
"Sunetul mâncării contează. Sunetul ambalajului contează și sunetele atmosferice contează. Sunetele ambalajului în care este experimentată o mâncare - gândiți-vă la zgomotul pungii de chipsuri sau la pocnitura dopului de șampanie - pot influența, de asemenea, plăcerea noastră din ceea ce urmează", a explicat profesorul Spence, potrivit NZ Herald.
Acest lucru vine după dezvăluirea cercetătorului dr. Ian Fisk, profesor asociat de chimie alimentară la Universitatea din Nottingham, că a scufunda un biscuit într-o cană de ceai pentru a vedea ce se întâmplă cu gustul acestuia.
El și-a prezentat concluziile după ce a efectuat un experiment în cadrul emisiunii BBC Two "Inside the Factory" pentru a afla câte arome sunt produse înainte și după scufundarea unui biscuit în ceai.
Studiul a arătat că biscuitul produce de două ori mai multe arome după ce a fost scufundat în ceai.
Vezi și: Ce se întâmplă în organism când mănânci un fruct pe zi. Cum este afectat metabolismul
Ce trebuie să știi despre ambalajele foșnăitoare
Ambalajele foșnăitoare, de obicei, sunt realizate dintr-o combinație de materiale care oferă o barieră eficientă împotriva umidității, luminii și oxigenului. Acest lucru ajută la menținerea prospețimii și gustului chipsurilor prin prevenirea expunerii la factorii care pot duce la deteriorare.
Ambalajele foșnăitoare pot contribui la prevenirea contaminării alimentelor cu bacterii sau alte agenți patogeni. Ele oferă o barieră fizică care protejează chipsurile de potențialele pericole din mediul înconjurător.
Sunetul foșnitor al ambalajului poate fi atractiv și poate atrage atenția consumatorilor în magazin. Acesta poate crea o experiență mai plăcută de deschidere a pachetului și poate contribui la percepția că produsul este proaspăt și de calitate.
Ambalajele foșnăitoare pentru chipsuri pot avea un impact psihologic semnificativ asupra consumatorilor. Acest impact este adesea legat de experiența sensorială pe care o oferă, precum și de anumite aspecte psihologice legate de ambalaj.
Experiența auditivă a deschiderii ambalajului foșnăitor poate pregăti mintea consumatorului pentru o experiență gustativă plăcută. Este posibil ca anticiparea și entuziasmul asociat cu sunetul să contribuie la creșterea plăcerii gustative în timpul consumului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.