De ce căscatul și scărpinatul sunt contagioase. Medicii au aflat ce se întâmplă în creier

Monika Baciu |
Data publicării:
cascatul si scarpinatul - FOTO: Freepik@DC Studio
cascatul si scarpinatul - FOTO: Freepik@DC Studio

Asta se întâmplă în creier când cineva cască sau se scarpină. Cele mai recente descoperiri pot schimba parcursul unor boli neurodegenerative.

Într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, o echipă internațională de cercetători, condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Bologna, dezvăluie de ce căscatul și scărpinatul sunt contagioase.

Au deslușit actorii ascunși în teatrul imitației creierului nostru, dezvăluind un fascinant echilibru neural care guvernează tendința noastră de a imita pe alții.

Acest joc de echilibru neuronal nu este doar o trăsătură ciudată a comportamentului uman, ci este fundamentul interacțiunilor noastre sociale, influențând totul, de la modul în care învățăm noi abilități până la modul în care formăm legături cu alții.

Descoperirea circuitelor imitative ale creierului

Pentru a dezvălui misterul, cercetătorii au folosit o tehnică avansată de stimulare cerebrală cu un nume care sună ca o limbă de șarpe a neuroștiinței: stimularea asociativă cortico-corticală (ccPAS). Acest instrument de înaltă tehnologie le-a permis să regleze conexiunile între diferite regiuni ale creierului, practic să amplifice sau să reducă impulsurile noastre imitative.

Ce au descoperit a fost nimic mai puțin decât o balanță neuronală. Pe o parte, întărirea căii între două regiuni numite cortexul premotor ventral (PMv) și cortexul motor primar (M1) a amplificat tendința participanților de a imita automat.

Dar orice Yin are nevoie de Yang-ul său, iar în acest caz, vine sub forma ariei motorii suplimentare (SMA). Când cercetătorii au amplificat comunicarea între SMA și M1, participanții au devenit mai buni în a-și suprima impulsurile imitative.

Practic, oamenii de știință au identificat două autostrăzi neuronale separate în creier care afectează propensiunea noastră de a imita acțiunile altora. O cale pare să crească tendințele noastre imitative, în timp ce cealaltă ne ajută să controlăm și să inhibăm imitația nedorită.

Vezi și: Copiii, prioritate pentru transplantul hepatic. Dr. Laura Bălănescu: Așa este peste tot în lume

Căscatul și scărpinatul, impact asupra creierului - FOTO: Freepik@kjpageter

Descoperire cu implicații asupra pacienților cu probleme neurologice

Această descoperire aduce o lumină nouă asupra bazei neuronale a comportamentelor imitative care sunt cruciale pentru învățarea socială și interacțiune. Are implicații de amploare pentru înțelegerea și potențialul tratament al unor condiții ce implică imitația atipică, de la tulburările spectrului autist până la anumite deficiențe neurologice.

"Aceasta ar putea duce la aplicații terapeutice pentru îmbunătățirea performanței cognitive la pacienții cu deficiențe neurologice și tulburări de funcționare socială", spune coordonatorul studiului, Alessio Avenanti, profesor în Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Bologna.

Dar implicațiile nu se opresc aici. Cercetarea subliniază de asemenea plasticitatea incredibilă a creierului, și anume abilitatea sa de a se rearanja și întări conexiunile prin experiență și învățare. Tehnica de stimulare utilizată a fost capabilă să inducă schimbări de lungă durată în forța conexiunilor între zonele cerebrale, demonstrând cât de maleabile pot fi circuitele noastre neuronale.

Această plasticitate este considerată cheia dezvoltării abilităților de imitație în primul rând. Pe măsură ce copiii mici observă și execută acțiuni împreună, conexiunile neuronale care susțin imitația automată se întăresc.

Înțelegerea acestor mecanisme ar putea duce la noi abordări terapeutice pentru persoanele cu dificultăți sociale sau motorii. Prin întărirea sau slăbirea selectivă a unor circuite neuronale cheie, ar putea fi posibil să se modifice comportamentele imitative și să se îmbunătățească funcționarea socială.

Vezi și: Peste 25% dintre pacienţii cu melanom sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală. O simplă arsură solară din copilărie îți dublează riscul de cancer

Implicații pentru sportivi

Studiul are de asemenea implicații interesante pentru domenii precum antrenamentul sportiv, reabilitarea și achiziția de abilități. Imaginează-ți programe de antrenament sportiv care ar putea spori capacitatea unui atlet de a învăța noi mișcări prin întărirea circuitelor neuronale de imitație ale creierului său. Sau imaginează-te tehnici de reabilitare care ajută pacienții cu accidente vasculare cerebrale să recâștige abilități motorii prin reglarea rețelelor neuronale de imitație.

Desigur, abilitatea de a inhiba imitația este la fel de crucială ca și capacitatea de a imita. În multe situații sociale, trebuie să suprimăm dorința de a imita acțiunile altora atunci când ar fi inadecvat. Rolul recent descoperit al SMA în reglarea impulsurilor imitative ajută la explicarea modului în care gestionăm aceste impulsuri naturale.

Pe măsură ce continuăm să descoperim secretele naturii noastre imitative, obținem o înțelegere mai profundă a ceea ce ne face fundamentali umani. Această cercetare ne aduce mai aproape de înțelegerea proceselor cerebrale care ne permit să ne conectăm, să învățăm unii de la alții și să navigăm prin complexitatea lumii sociale din jurul nostru.

"Descoperirile noastre deschid noi perspective pentru înțelegerea modului în care plasticitatea cerebrală poate fi manipulată pentru a crește sau scădea comportamentele imitative și pentru a face oamenii mai puțin sensibili la interferențe în timpul performanței sarcinilor", spune Avenanti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel