De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Detaliul important pe care trebuie să îl știe un pacient oncologic despre vindecare.

Vezi și: Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat

După luni sau chiar ani de tratamente chinuitoare, nopți nedormite și speranțe agățate de fiecare rezultat medical, vine momentul în care liniștea pare posibilă. Dar ce înseamnă, cu adevărat, să fii vindecat de cancer? Este boala cu adevărat învinsă sau doar în retragere temporară?

În fața unei vești bune venite din partea medicului oncolog, mulți pacienți care au trecut printr-un tratament împotriva cancerului se întreabă de ce aud cuvântul "remisie" în loc de "vindecare". Deși semnele bolii dispar complet, prudența medicală impune o terminologie diferită, menită să reflecte complexitatea și impredictibilitatea acestei afecțiuni.

Remisie completă, dar nu definitivă

Remisia este termenul folosit atunci când simptomele și semnele bolii nu mai pot fi detectate în urma tratamentului. Ea poate fi parțială – când cancerul se micșorează, dar nu dispare complet – sau completă, atunci când analizele și investigațiile nu mai indică prezența celulelor canceroase.

Totuși, chiar și în cazul unei remisii complete, medicii evită să folosească termenul "vindecat". Motivul este simplu: cancerul are capacitatea de a reveni, uneori după ani întregi în care boala părea complet învinsă. În jargon medical, această revenire poartă numele de recidivă.

Vezi și: Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm

De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie - FOTO: Freepik

Un risc prezent

Există întotdeauna posibilitatea ca unele celule canceroase să rămână ascunse în organism, nedetectabile cu ajutorul investigațiilor actuale, dar capabile să se reactiveze mai târziu, explică medicii oncologi. Din acest motiv, pacienții rămân sub supraveghere medicală pentru o perioadă lungă de timp, chiar și după dispariția completă a tumorii.

În unele forme de cancer, cum ar fi leucemiile sau melanomul malign, recidivele pot apărea chiar și după 10 sau 15 ani. De aceea, monitorizarea constantă, prin analize de sânge, imagistică și consultații periodice, rămâne esențială.

În lupta cu cancerul, termenii "remisie" și "vindecare" sunt adesea confundați, însă diferențele dintre ele sunt esențiale pentru înțelegerea parcursului unui pacient oncologic. Dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie și coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, a oferit clarificări într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News.

"Vorbim de vindecare la un interval de aproximativ cinci ani. Putem spune de o remisie totală în momentul în care avem mai multe examinări clinice și imagistice și pacientul este bine, fără semne de boală. Vorbim de o remisie parțială atunci când rezultatele sunt parțiale, așa cum îi spune și numele" a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi și: Leziunile premaligne, tratamente post-excizie. Dr. Beatrice Anghel: Se alarmează

Când este vindecat cancerul

În cazul unei evoluții favorabile, pacientul intră într-un program de urmărire atentă, cu controale periodice menite să detecteze din timp eventuale recidive.

Specialiștii atrag atenția că folosirea termenului "vindecare" înainte de trecerea celor cinci ani poate fi înșelătoare, întrucât riscul de recurență nu este complet exclus. De aceea, comunicarea corectă dintre medici și pacienți rămâne esențială, nu doar pentru tratament, ci și pentru înțelegerea realistă a etapelor prin care se trece în oncologie.

"Iar de vindecare, de obicei folosim termenul la cinci ani. Până atunci spunem că boala este remisă, este un răspuns favorabil și pacientul, de obicei, intră în programul de urmărire normal" a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel