De ce bărbații între 30 - 50 de ani se comportă ca la 15. Leca, despre inteligența emoțională vs. cognitivă: Au trecut printr-o traumă majoră

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
de ce barbatii intre 30 50 de ani se comporta ca la 15 leca despre inteligenta emotionala vs cognitiva - Foto: Freepick @wayhomestudio
de ce barbatii intre 30 50 de ani se comporta ca la 15 leca despre inteligenta emotionala vs cognitiva - Foto: Freepick @wayhomestudio

Psihologul Radu Leca a explicat de ce inteligența emoțională și cea cognitivă nu merg ”mână-n mână”, dar și care este cauza unei inteligențe emoționale crescute.

Coeficientul de inteligență se referă la abilitățile cognitive ale unei persoane, precum: capacitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a înțelege idei abstracte, capacitatea de a folosi corect limbajul, de a memora și de a învăța.

De partea cealaltă, din inteligența emoțională fac parte: autocunoașterea, stăpânirea de sine, empatia, abilitățile sociale și motivația.

Deși ne-am aștepta ca aceste două tipuri de inteligență să meargă ”mână-n mână”, se pare că ele funcționează pe principiul ”vaselor comunicante”.

Concret, psihologul Radu Leca susține că ”există un pattern (n.r. tipar/model) care spune că, cu cât omul este mai inteligent din punct de vedere cognitiv, cu atât din punct de vedere emoțional, în cazul în care este sănătos mental, inteligența emoțională este scăzută”.

Mai mult, acesta și-a argumentat afirmația, precizând că ”în cazul în care subiectul este, din punct de vedere cognitiv, înalt, iar din punctul de vedere al sănătății mentale are tot felul de griji, de la simple tulburări de stres până la complexe tulburări de afect, respectiv tulburările efective, anxietate, depresie, atunci inteligența emoțională trebuie să fie luată în calcul fiindcă altfel nu o să poată să iasă din tulburările afective”, a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical.

Totodată, psihologul a ținut să sublinieze faptul că este important să facem o diferență clară între cele două tipuri de inteligență.

”Sunt mulți bărbați, la 30 de ani, care se comportă ca niște puști de 15, iar partenerele lor se întreabă de ce? 

Din cauză că inteligența lor emoțională aparține unui puști de 15 ani, mai mult, este doar o persoană care nu s-a maturizat și nu își asumă responsabilități.

Iar ceea ce înseamnă parte cu surpriză are legătură cu bărbatul de 50 de ani care este trecut prin viață, care are și copii, poate chiar și nepoți, și se comportă ca un copil de 10-15 ani pentru că afirmă că în copilărie nu s-a simțit fericit”, a explicat psihologul, precizând că în ambele cazuri avem de-a face cu o inteligență emoțională scăzută.

Scleroza multiplă, asociată cu traumele din copilărie

Traumele, cauza unei inteligențe emoționale crescute

Potrivit specialistului, oamenii care din punct de vedere al inteligenței emoționale sunt extraordinari sunt reprezentați de cei care au trecut prin multe traume sau printr-o traumă majoră.

”Avem de-a face cu un subiect care se maturizează înainte de vreme, în speță, femeile sunt cele care ating un grad ridicat de inteligență emoțională, în baza tipurilor de traume asimilitate atât în copilărie cât și în adolescență, precum și în perioada de tânăr adult”, a mai spus psihologul.

Depresia post-partum și asocierea cu inteligența emoțională

”După naștere, unele femei intră în depresia post-partum, datorită unei multitudini de factori, dar o parte dintre mame vor avea parte de o surpriză, respectiv, și acum citez dintr-unul din oamenii cu care am vorbit de-a lungul timpului:

'Am simțit că m-am trezit dintr-un somn lung, în care eram invizibilă. Nu a mai putut să mă mintă niciodată, nu i-am mai acceptat niciodată minciunile, iar de fiecare dată când încerca să mă mintă eu mă prindeam înainte să termine propoziția'.

Ce se întâmplă? După naștere, inteligența emoțională este foarte sus și va mai rămâne la același nivel timp de 20 ani, în care își cresc, în majoritate, singure copiii”, mai explică psihologul.

Definirea corectă a inteligenței emoțională

”Ea, din punct de vedere academic, reprezintă una dintre cele mai importante abilități a unei persoane, în direcția identificării și acceptării propriilor emoții, fie că ele sunt rele sau foarte rele, dar și în direcția acceptării tuturor celorlalte emoții de la cei cu care intră în contact.

Și atunci, o persoană inteligentă emoțional înalt poate fi definită prin două cuvinte: strategic și decis. În timp ce o persoană cu inteligența emoțională scăzută va fi uneori instinctual și de cele mai multe ori inapt de a se ridica de la nivelul de 10 maximum 15 ani, indiferent de vârsta biologică.

Intuiția și inteligența emoțională

Psihologul mai susține că inteligența emoțională nu valorifică la potențialul dorit noțiunea de intuiție.

”Intuiția, până la vârsta de 8 ani, are legătură cu prezența în creier a glandei pineale. În funcție de gradul de absorbție a glandei pineale și de reducere a ei la dimensiuni milimetrice, intuiția mai poate rămâne validă ciclic sau random, în funcție de evenimentele de care se lovește subiectul.

Și aici avem o noțiune interesantă, în care noi recunoaștem un om inteligent emoțional printr-o caracteristică unică. El își va folosi tot ceea ce înseamnă capacitatea de a crea umor pentru a face față oricărui tip de provocare ori  tip de persoane toxice”, mai spune Radu Leca.

Vezi și: Psiholog, mesaj pentru părinții de studenți: Răbdarea ajunge să fie urâtă! Oferiți-i mai mult decât prietenia! 5 elemente la care să fii ATENT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel