De ce bărbații cu hipertensiune trebuie să mănânce mai mult usturoi. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Usturoi. Foto: Pixabay
Usturoi. Foto: Pixabay

În ciuda mirosului neplăcut pe care îl lasă în gură și a mirosului izbitor, usturoiul are o multitudine de beneficii pentru sănătate, mai ales pentru bărbații cu hipertensiune, după cum arată un studiu.

Consumul regulat de usturoi poate ajuta la prevenirea multor afecțiuni cronice de sănătate. Studiile arată că usturoiul este un antibacterian natural și antifungic, că el ajută la scăderea colesterolului în mod natural și că acționează ca un diluant în sânge. De asemenea, crește imunitatea datorită proprietăților sale antioxidante și ajută la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. Dar poate una dintre cele mai promițătoare acțiuni ale acestui „medicament minune" este că înregistrată la bărbații care au hipertensiune, cărora le scade tensiunea arterială.

Usturoiul are acest efect deoarece conține alicină, unul dintre cele mai benefice remedii pentru hipertensiune arterială. Un studiu realizat de cercetătorii de la Academia Rusă de Științe Medicale și publicat în revista Nature (link direct studiu) a investigat efectele comprimatelor de pulbere de usturoi cu eliberare în timp asupra bărbaților cu hipertensiune ușoară până la moderată. Cercetările au arătat că administrarea unei tablete de usturoi de 600 mg a scăzut nivelul tensiunii arteriale.

Usturoiul și hipertensiunea

Explicația e relativ simplă. Pe măsură ce organismul crește producția enzimei de conversie a angiotensinei I, sau „ACE", crește tensiunea arterială. Medicamentele inhibitori ACE funcționează prin blocarea formării acestei enzime, dar au efecte secundare multiple. În schimb, usturoiul conține gama-glutamilcisteină, un inhibitor natural al ACE. Acest compus chimic, în combinație cu conținutul ridicat de alicină, dă usturoiului capacitatea sa de a dilata arterele, scăzând astfel tensiunea arterială.

Totuși, trebuie menționat că sunt și precauții. Deoarece usturoiul este un diluant natural al sângelui (anticoagulant), consumul său în cantități mari în combinație cu medicamentele pentru subțierea sângelui poate fi riscantă. Dacă luați un diluant de sânge sau un medicament inhibitor de ACE pentru tensiunea arterială, consultați-vă medicul înainte de a începe un consum regulat de usturoi. Apoi, nu trebuie ignorat că sunt boli gastrice în care usturoiul este contraindicat din cauza acidității sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel