De ce au apărut variantele Delta și Omicron. Attila arată GREȘEALA: Oricât de ciudat pare... acest lucru s-a văzut

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
de ce au aparut variantele delta si omicron. FOTO Freepik @ mrdr
de ce au aparut variantele delta si omicron. FOTO Freepik @ mrdr

Dr. Laszlo Attila a vorbit despre greșelile făcute la nivel mondial, greșeli care au dus la apariția tulpinilor Delta și Omicron.

Dr. Laszlo Attila, Secretar, Comisia pentru sănătate, Senatul României, ne-a vorbit despre lecțiile pandemiei, din care se pare că societatea a reușit să învețe câte ceva, iar populația să pună mai mult accent pe starea de sănătate, dar și cum a existat o implicare a autorităților locale. De asemenea, Attila a subliniat care au fost părțile proaste ale pandemiei și cum acestea au impact chiar și la acest moment.

”Aș începe, oricât de ciudat pare, cu lucrurile pozitive, pe care le consider eu ca pozitive după doi ani de nenorocire. Și mă refer în primul rând la faptul că populația a început să fie atentă la propria stare de sănătate și aici cred că ar trebui să profităm și să menținem acest interes, nu numai pentru coronavirus ci pentru celelalte boli și aici mă refer la bolile cronice care pot fi evitate printr-un program coerent de screening sau de detecție precoce.

Un al doilea aspect pozitiv pe care îl consider benefic este implicarea autorităților locale în organizarea îmbunătățirii stării de sănătate, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani niciodată.

Toată lumea a conștientizat, în paranteză spun că foarte probabil și anul electoral a avut un impuls în acest sens, dar fiecare autoritate s-a implicat pentru a organiza centrele de testare, centrele de vaccinare și au constatat și toată lumea a fost de acord că nu este doar obligația Ministerului Sănătății sau a sistemului medical pentru a interveni în astfel de situații.

Și cred că aici au fost câteva exemple foarte frumoase și în sfârșit autoritățile locale au început sau au conștientizat că administrarea unei localități nu înseamnă doar asfaltare, asta înseamnă și administrarea stării de sănătate și tot ce ține de acest lucru”, a declarat dr. Laszlo Attila, secretarul Comisiei pentru Sănătate, în exclusivitate, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"".

Lipsa de reziliență și impactul asupra sănătății

”Ceea ce ține de aspectele negative, sigur, aici sunt destul de multiple pentru că capacitatea noastră de reziliență a fost destul de limitată și am putut face față unei astfel de situații doar oprind alte activități și din păcate acest lucru se vede și în statisticile de sănătate”, a mai spus dr. Attila.

Cât privesc discuțiile despre vaccinul anti-Covid, ce au ținut capul listei din ultimele 18 luni, acestea au avut un impact negativ chiar și asupra calendarului obligatoriu de vaccinare.

”Practic, datorită acestor discuții sterile legate de vaccinarea împotriva Covid avem niște carențe foarte mari în administrarea vaccinurilor obligatorii, începând de la copii, nemaivorbind de eventuala lărgire a calendarului de vaccinare către populația periclitată și aici mă refer la cei în vârstă, cei cu boli cronice, în cazul cărora cred că se impune și nu sunt singurul cu această idee pentru că este o prioritate și a Organizației Mondiale a Sănătății prin care se recomandă și sunt câteva țări care deja vaccinează populația cu acele vaccinuri pe care le-am primit când am fost copii și își primesc dozele de booster.

Aici trebuie să remarc atitudinea foarte pozitivă a dlui ministru Rafila, încă din primele clipe, pentru că a fost unul dintre promotorii introducerii co-plății sau a sumelor rambursării totale sau parțiale pentru vaccinurile care încă nu sunt obligatorii și în același timp demararea vaccinării populației adulte și să găsim soluțiile de finanțare pentru rambursarea acestora.

Ar fi de dorit ca măcar în acele cazuri și putem constata că de fapt populația în vârstă a fost cea mai promptă care a reacționat la anunțurile privind vaccinarea împotriva Covid. Au fost cei mai precauți ca să își protejeze starea de sănătate și aici m-aș bucura dacă această atitudine am putea să o întărim și să o continuăm”, a mai spus dr. Attila.

Acționarea neunitară, la nivel mondial, a dus la apariția ultimelor tulpini de Covid

”Haideți să o luăm în ordine. Niciodată și la nimeni nu s-a reușit vaccinarea de 100% pentru că de fiecare dată ai persoane care au imunodeficiențe înnăscute, alții dobândite, alții indusă, motiv pentru care sunt soluții și pentru aceste cazuri. (...)

 Sunt situații în care degeaba vaccinezi, organismul respectiv nu reacționează, din motive diverse, dobândite sau moștenite. Sunt unii în cazul cărora vaccinarea ar fi o rezolvare pentru a asigura protecția împotriva acelor boli care pot fi prevenite prin vaccinare și sunt alte persoane în cazul cărora se impune administrarea de anticorpi pentru a se asigura această protecție.

Aduceți-vă aminte, cu 4 ani în urmă, cred că nu exista emisiune de știri care să nu înceapă cu deficitul de imunoglobulină din țară și de alți derivați din plasmă care de multe ori sunt utilizate pentru aceste situații.

Măcar, de bine, de rău, am făcut un pas înainte în acest sens. Sper ca să se găsească soluții pentru cei în cazul cărora se induce starea de imunodeficență, în cazul cărora cred că ar fi de mare ajutor dacă am putea să îi vaccinăm ori de câte ori este nevoie ca să le asigurăm imunitatea, pentru că dacă ne-am face o analiză, chiar și economică, am putea constata că este, în continuare,  cea mai ieftină metodă de prevenție. (...)

Partea proastă din această pandemie este că din păcate timpul ne-a demonstrat că în cazul unei epidemii sau pandemii, dacă nu acționezi unitar, la nivel mondial, cu aceleași metode, de bine, de rău, în același timp, atunci foarte probabil ajungi într-o situație când eforturile depuse într-o parte se zădărnicesc datorită neintervenției în altă parte.

Și aici vă dau exemplu tocmai metodele de izolare, de vaccinare din emisfera nordică și în același timp, datorită evoluției economice din emisfera sudică și aici mă refer în primul rând la Africa, o parte din America de Sud, unde virusul a circulat în continuare și în tot acest timp s-au creat condițiile ca ea să se modifice și atunci am ajuns în situația în care țările din emisfera nordică, de bine, de rău, în același timp și-au început vaccinarea, măsurile de sănătate publică au fost introduse, în unele țări mai drastic, în altele mai puțin drastic, dar, de bine, de rău s-a intervenit în acel timp cam cu aceleași metode.

Și între timp, neintervenindu-se în aceeași perioadă ne-am trezit ba cu Delta, ba cu Omicronul și tot mergem în această direcție și cred că aici ar trebui să le oferim o posibilitate mult mai dură de a interveni cei care se pricep și sunt de specialitate. Dacă nu îi ascultăm și de fiecare dată lăsăm politicul să intervină, ori în cazul țărilor mai sărace, chiar situația economică poate interveni, atunci avem cu toții de pierdut și ne costă foarte mult”, a mai spus dr. Attila.

Românii, îngroziți în 2020 și indiferenți în 2021. Buicu, despre pacienții cei mai afectați de COVID: Am transformat tot sistemul medical într-un sistem care trata doar COVID

Vezi mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel