"Această catastrofă umanitară aduce după sine lecții care trebuie cunoscute și învățate", ne-a spus directorul INML, care a explicat că ar trebui să luăm măsuri din timp și să facem pregătiri pentru un astfel de dezastru.
"În 2002 - 2003, în Franța, Olanda, a fost un val de căldură care a dus la zeci de mii de decese, persoane vârstnice au fost uitate în mansarde, în locuințe. Jurnaliștii au pornit dezbaterea, având o sursă care le spunea că la Institutul de Medicină Legală din Paris nu mai erau saci negri de plastic și și-au dat seama că e un număr ieșit din comun", a amintit Val Vâlcu.
Cum a fost recunoscut Toma Caragiu după cutremurul din 1977: Așa s-a tras concluzia că e el
Întrebat dacă în cadrul pregătirilor despre care vorbește, la noi sunt luate astfel de măsuri, prof. univ. dr. George Cristian Curcă, directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” a explicat cum este dotat Institutul de Medicină Legală de la noi din țară și ce dotări are pentru astfel de dezastre.
"E o observație foarte bună și așa cum spuneam că trebuie să existe un plan de măsuri de intervenție rapidă într-o astfel de situație, nu doar medicina legală, ci socitatea în ansamblu pe toate instituțiile sale trebuie să fie implicate, trebuie să gândim că nu e nevoie.
Vorbind de medicina legală, pot să vă spun că, în 1985 a fost demolat vechiul Institut, care era un monument istoric și care se afla cu aproximație pe amprenta de astăzi a Bibliotecii Naționale, actualul Institut, care există din 1989 a fost conceput de la bun început cu facilități frigorifice pentru aproximativ 400 de persoane care sunt în Institut și sunt funcționale. Din 1989 merg încontinuu.
Sunt două spații mari frigorifice și mai multe mici. Cele mai mici sunt ocupate integral și toate. Cele mari nu sunt ocupate din fericire și sunt concepute pentru un astfel de dezastru, lucru care dovedește că oamenii, când au construit acest Institut, s-au gândit la acest lucru.
Echipamentele frigorifice sunt funcționale. Nu știu dacă spitalele au, dar Institutul a fost gândit astfel, la fel cum a fost gândit un spațiu care astăzi e o grădină, un spațiu verde, gândit și el în acest scop.
Există o lizieră de copaci și în interiorul acesteia nu există nimic, tocmai pentru a se pune corturi", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.
Magazia de la Institutul de Medicină Legală
"Și există o magazie care are permanent, reîmprospătată, o anumită cantitate de materiale sanitare de intervenție în situații de urgență. Inclusiv corturi, tărgi, mănuși, costume, care ciclic, din 1989, de când Institutul e în picioare, avem grijă să o păstrăm cât mai intactă și să o reînnoim de fiecare dacă.
Măsuri există, dar în fața unei nenorociri cu zeci de mii de morți cum am văzut că s-a întâmplat în Turcia, ar fi insuficientă.
Totuși, ea există, este gândită o astfel de reacție inițială față de astfel de situații tragice", a conchis directorul INML.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.