De ce apare depresia și cum o recunoști. Chiar și evenimentele fericite pot duce la depresie. De ce este atât de gravă dacă nu este tratată

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
depresia - FOTO: Freepik@rawpixel.com
depresia - FOTO: [email protected]

De ce apare depresia și când îți dai seama că suferi de această tulburare. De ce este atât de gravă dacă nu este tratată.

De ce apare depresia. Care sunt factorii declanșatori. Tulburarea depresivă - cunoscută și sub numele de depresie - este o afecțiune mentală frecventă care vă afectează gândurile, dispoziția și comportamentele. Depresia provoacă sentimente de tristețe extremă și deznădejde timp de două sau mai multe săptămâni, printre alte simptome comportamentale și fizice. Simptomele vă pot limita capacitatea de a funcționa și vă pot scădea calitatea vieții.

Nu există o cauză singulară a depresiei - mai degrabă, mai mulți factori vă pot crește riscul de a fi deprimat. Cercetătorii consideră că o combinație de factori genetici, biologici, de mediu și psihologici poate cauza depresia.

Este depresia ereditară?

Unii experți cred că există o componentă genetică a tulburării depresive - ceea ce înseamnă că depresia și alte tulburări de dispoziție se transmit în familie. Dacă aveți un părinte sau un frate sau o soră cu depresie, cercetările arată că aveți de două până la trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticat cu depresie la un moment dat în viață și dumneavoastră.

Dovezile sugerează, de asemenea, că anumite gene pot afecta chimia creierului tău, făcându-te mai predispus să te confrunți cu stări depresive. Substanțele chimice din creier, cunoscute sub numele de neurotransmițători, permit celulelor nervoase (neuronii) să comunice între ele. Atunci când neurotransmițătorii nu funcționează normal, aveți un risc crescut de a suferi de depresie și de alte afecțiuni psihice.

Rețineți că genetica nu este singurul factor de risc pentru depresie. Faptul că aveți anumite gene nu garantează că veți suferi de depresie - și, persoanele cu depresie nu au întotdeauna un istoric familial al acestei afecțiuni.

Vezi și: Care sunt bolile din spatele degetelor umflate. Retenția de apă, cea mai frecventă cauză

Cine suferă de depresie

Oricine se poate confrunta cu depresia și nu este întotdeauna posibil să o vezi venind. Cu toate acestea, există unii factori cunoscuți care pot crește riscul de a dezvolta simptome.

Factorii care vă cresc riscul de depresie includ:

- Vârsta mai tânără: Persoanele aflate în ultima parte a adolescenței și la începutul vieții adulte sunt mai predispuse să primească un diagnostic de tulburare depresivă.

- Femeile: Tulburarea depresivă este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Modificările nivelurilor hormonale ale estrogenului și progesteronului în timpul ciclului menstrual și de-a lungul vieții pot crește riscul de a dezvolta simptome.

- Nașterea: Trecerea prin sarcină și naștere vă poate crește riscul de depresie. Cercetările sugerează, de asemenea, că 1 din 8 persoane se confruntă cu depresia postpartum după naștere. Experimentarea unui eveniment de viață stresant, cum ar fi un avort spontan sau o naștere traumatizantă, vă crește, de asemenea, riscul de a avea simptome de depresie.

- Condiții de sănătate cronice: Persoanele cu afecțiuni de sănătate cronice (pe termen lung), cum ar fi cancerul, lupusul, bolile tiroidiene și durerile cronice, sunt mai predispuse să se confrunte cu depresia. În plus, a avea o altă afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, crește, de asemenea, probabilitatea de a avea stări depresive.

- Afecțiuni ale sistemului nervos central: Persoanele cu afecțiuni care le afectează sistemul nervos central (de exemplu, creierul și măduva spinării) - cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau o leziune cerebrală traumatică - sunt mai susceptibile de a suferi și de depresie.

- Consumul de substanțe: Persoanele care consumă droguri, beau alcool sau au un diagnostic preexistent de tulburare de consum de substanțe prezintă un risc crescut de tulburare depresivă.

Vezi și: Consumul excesiv de alcool, reducere drastică a masei musculare. Ce alte efecte nocive are asupra sănătății

Depresia, factori de risc

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea depresiei sunt evenimentele stresante din viața de zi cu zi. Nu este posibil să se controleze fiecare dintre acești factori, dar este important să se țină cont de riscuri.

Evenimentele majore de viață sunt stresante, iar acest stres vă poate expune riscului de a dezvolta depresie. Evenimentele de viață stresante pot include o varietate de schimbări de mediu și de stil de viață, cum ar fi:

- Moartea sau pierderea unei persoane dragi

- Divorțul, despărțirea sau un alt sfârșit de relație

- Rănire sau boală majoră

- Pierderea locului de muncă (de exemplu, concediere sau disponibilizare)

- Dezastre naturale (de exemplu, uragane, incendii, cutremure)

- Acte de violență 

- Nesiguranță financiară sau trai în sărăcie

- Pierderea locuinței sau faptul că trebuie să vă mutați pe neașteptate

- Schimbarea mediului

- Accident

- Traversarea unei pandemii

- Probleme sistemice, cum ar fi sexismul, rasismul, misoginismul sau homofobia

- Devenind îngrijitorul principal al copiilor, al părinților în vârstă sau al membrilor bolnavi ai familiei, notează Health.

Uneori, evenimentele de viață care sunt considerate pozitive - cum ar fi căsătoria, cumpărarea unei case sau rămânerea însărcinată - pot, de asemenea, să provoace un stres major și să vă crească riscul de depresie.

Vezi și: O tulburare de somn, semn timpuriu pentru demență. Afectează 2% din persoanele de peste 65 de ani

Persoanele cu venituri modeste, mai predispuse la depresie

Cercetările arată că persoanele care declară că au un sprijin social slab sunt mai predispuse să dezvolte depresie după ce trec printr-o perioadă stresantă. Prin urmare, o modalitate de a vă reduce riscul de a vă confrunta cu stări depresive este să vă faceți timp să vorbiți cu cei dragi, să vă alăturați unui grup de sprijin sau să vă întâlniți cu un profesionist în domeniul sănătății mintale atunci când treceți prin provocări sau stres.

Depresia este o afecțiune mentală frecventă care vă afectează gândurile, dispoziția și comportamentul. Deși nu există o cauză singulară a depresiei, o varietate de factori genetici, demografici, de mediu, de stil de viață și psihologici vă pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.

Cum recunoști semnele depresiei

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți suferă de depresie unipolară sau bipolară, trebuie să recunoașteți simptomele depresiei și să contactați un medic dacă acestea continuă sau devin mai grave.

Semne de avertizare

- Dacă începeți să aveți probleme în a adormi sau a rămâne adormit, țineți o evidență și urmăriți alte simptome ale depresiei.

- Fiți în alertă dacă cineva începe să doarmă excesiv. Persoanele grav deprimate pot dormi chiar și 20 de ore pe zi în unele cazuri.

- Fiți îngrijorați dacă cineva începe să anuleze angajamentele sociale și să se uite la programe de televiziune pe care altfel nu le-ar urmări.

- Observați dacă sarcini obișnuite, cum ar fi spălatul rufelor, dusul gunoiului etc., nu sunt făcute.

- Schimbarea marcantă a apetitului (creștere sau scădere) sau creșterea sau pierderea semnificativă în greutate poate însemna multe afecțiuni, inclusiv depresie; luați-o în considerare în lumina altor simptome ale episodului depresiv.

Vezi și: Boala Lyme: primul vaccin a intrat în teste. Carmen Dorobăț: Sperăm să vină cât mai repede. Boala determină sechele, complicații

- Țineți evidența episoadelor de plâns inexplicabil și necontrolat.

- Documentați sentimentele de tristețe, vinovăție, inutilitate sau disperare care durează o parte semnificativă a zilei sau mai multe zile.

- Fiți atenți dacă dumneavoastră sau persoana iubită prezintă semne neobișnuite de îngrijorare, furie, negativism, neputință sau deznădejde.

- Fiți atenți dacă dumneavoastră sau o persoană dragă începeți să aveți dificultăți în a lua chiar și decizii simple. Acesta este unul dintre simptomele foarte frecvente ale depresiei.

- Este sensibil la schimbările de comportament, cum ar fi dezorganizarea, incapacitatea de a se concentra sau indiferența față de sarcinile zilnice necesare.

- Observați dacă acțiunile și gândurile par să încetinească (întârziere psihomotorie) sau neliniște și mișcări fără scop (agitație psihomotorie).

- Urmăriți-l pe cel drag pentru simptome fizice ale depresiei, cum ar fi postură aplecată, încruntare, scăderea contactului vizual, suspine frecvente, vorbire moale sau încetinită sau scăderea dorințelor sexuale.

Contactați rapid medicul dacă aveți sau dacă cineva raportează gânduri recurente de moarte și sinucidere, notează Very Well Mind.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel