Demența poate apărea dintr-o varietate de motive, iar cauzele exacte pot varia în funcție de tipul specific de demență. Riscul de demență crește odată cu înaintarea în vârstă, deși demența nu este considerată o parte normală a procesului de îmbătrânire. Factori precum fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația necorespunzătoare, lipsa de exercițiu fizic și nivelurile ridicate de stres pot crește riscul de demență.
Cel mai important lucru pentru creier
Lumina naturală, sursă vitală de sănătate pentru creier și organism, pare să fie un element esențial în prevenirea unor boli neurodegenerative precum Alzheimerul. Acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce are nevoie, de fapt, creierul.
Acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea a subliniat legătura strânsă dintre expunerea la lumină și sănătatea creierului, aducând în discuție situația din țări precum Finlanda, care se confruntă cu o incidență ridicată a bolilor neurodegenerative.
Vezi și: Cum să scapi de obiceiurile nesănătoase. Ce înseamnă harm reduction. Dr. Alin Popescu
"Creierul iubește lumina. Noi iubim lumina. Vă spun un secret: avem o țară binecuvântată cu lumină. Din acest motiv, numărul de boli din acelea cumplite, Alzheimer și altele, fug de lumină. Cu cât este mai mare întunericul, se dezvoltă aceste boli numite atât de grav neurodegenerative.
Dacă comparăm cazurile bolilor neurodegenerative, acolo unde creierul nu mai funcționează bine, de disfuncționalitate cerebrală, toate se produc în acele țări civilizate, foarte nordice. Locul întâi la Alzheimer îl are Finlanda. Asta este situația.
Din cauza lipsei de lumină se produc modificări în organism de ordin fizic, psihic, endocrine, activități cerebrale, conexiuni, memorie, gândire", a explicat acad. prof. univ. dr Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Cel mai bun remediu pentru a curăța plămânii. Dr. Beatrice Mahler: Asta înseamnă
Demență - FOTO: Freepik@EyeEM
Ce impact are lumina asupra creierului
Lumina joacă un rol crucial în funcționarea optimă a creierului. Expunerea la lumină poate influența nivelurile de neurotransmițători din creier, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de spirit pozitivă și reducerea anxietății și depresiei.
Lumina naturală poate spori concentrarea, atenția și capacitatea de învățare. Studiile au arătat că expunerea la lumină poate îmbunătăți performanța în sarcini cognitive și poate stimula activitatea creierului.
Lipsa luminii naturale poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni cognitive, cum ar fi Alzheimerul. Prin urmare, expunerea adecvată la lumină poate juca un rol important în prevenirea acestor tulburări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.