Punctele negre - Mai frecvente la tenul gras
Punctele negre apar de regulă din cauza dilatării porilor, care creează mediul potrivit pentru acumularea secreţiei abundente de sebum. Specialiştii în dermatologie explică faptul că terminaţiile glandelor sebacee ajung până la suprafaţa pielii, timp în care sebumul produs se oxidează în contact cu aerul şi rezultă o culoare închisă.
Zona T e predispusă
Punctele negre apar frecvent în zona T a feţei: frunte, nas, bărbie. Care este explicaţia? De obicei, pielea de pe frunte, nas şi bărbie este mai grasă şi produce mult sebum.
Tipuri de puncte negre
S-ar putea să te gândești: "Petele negre sunt pete negre. Sunt la fel! Doar spune-mi cum să scap de ele! "Cu toate acestea, este foarte important să știi ce fel de pete negre ai. Nu numai că afli informații despre corpul tău, dar te și ajută să alegi tratamentul adecvat pentru a scăpa de ele.
Melasma: Melasma se referă la punctele negre care apar pe o formă asemănătoare cu spatula pe obraji. Dezechilibrele hormonale, tratamentul terapiei hormonale sau disfuncția tiroidiană pot provoca astfel de puncte negre.
Lentiginele: Lentigiile sunt pete întunecate care apar împrăștiate și nu prezintă niciun model particular. Acestea sunt ceea ce numim în mod obișnuit "pete hepatice" care apar pe pielea bătrânilor. Ele sunt o consecință directă a expunerii excesive la razele ultraviolete dăunătoare ale soarelui.
Coșuri: Când un coș devine infectat cu orice fel de bacterii, poate deveni foarte dureros și poate lăsa un semn sau o cicatrice după ce dispare. Acest semn poate apoi să se transforme într-un punct negru.
Hiperpigmentarea post-inflamatorie: Orice fel de leziune sau traumă cauzată de piele ca urmare a abraziunilor, arsurilor, acneei etc., care duce la inflamație, poate cauza mai târziu formarea de puncte negre în acea zonă.
Cum dispar punctele negre
În loc să acoperi punctele negre cu machiaj sau creme, apelează la remediile enumerate în acest articol pentru a le îndepărta în mod natural. Combinaţiile enumerate în acest articol vor elimina petele negre, vor hrăni pielea și, de asemenea, vor împiedica dezvoltarea în viitor a unor semne inestetice.
Sucul de lămâie
Când viața îți dă lămâie, fă-ți limonadă. Dar, de asemenea, folosește-o pentru a scăpa de punctele negre! Cercetările realizate de-a lungul multor ani au demonstrat că acidul citric și vitamina C din lămâie o fac un agent perfect de înălbire, exact ceea ce trebuie ca să scapi de punctele negre. Există o varietate de moduri în care poți utiliza acest ingredient incredibil, în funcție de sensibilitatea pielii.
Metoda: Suc de lămâie și apă
Sucul de lămâie, prin el însuși, este o modalitate excelentă de a elimina punctele negre. Cu toate acestea, în forma sa concentrată, poate fi destul de aspru pe piele. Deci, folosirea apei pentru diluarea soluției este o idee bună, mai ales dacă ai pielea sensibilă.
De ce ai nevoie:
1 lămâie
Apa filtrată
Dischete din bumbac
Cum procedezi:
Stoarce sucul unei lămâi într-un castron curat. Adăugă apa filtrată, aceeași cantitate ca sucul de lămâie stors. Utilizează dischete din bumbac pentru a aplica sucul pe față. Lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește cu apă. Nu utiliza săpun.
Ulei de vitamina E
Mulți dermatologi jură pe beneficiile uleiului de vitamina E. Acesta este motivul pentru care este unul dintre ingredientele vitale găsite în multe produse de îngrijire a pielii. Vitamina E este un antioxidant care vizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și decolorare și ajută la repararea celulelor deteriorate.
Metoda: Capsule de vitamina E
De ce ai nevoie
1 capsulă de vitamina E
Un ac de siguranță
Cum procedezi: Înțeapă cu acul capsula de vitamina E. Strânge uleiul din capsulă pe degete. Aplică-l direct pe punctele negre și mazează ușor pielea.
Cât de des?
Zilnic, înainte de a merge la culcare.
Aloe vera
Iubită de dermatologi și companiile de îngrijire a pielii, aloe vera conține 90% din aminoacizii găsiți în corpul nostru, în plus față de vitaminele A, B, C și E. Toate acestea, împreună cu beta-carotenul găsit în această plantă miraculoasă, fac din aloe vera un "must-have" pentru îngrijirea pielii. Pe lângă faptul că asigură depigmentarea rapidă, eliminarea punctelor negre și tratarea arsurilor solare, aloe vera are proprietăți analgezice și antiseptice.
Metoda: Gel de Aloe Vera, zahăr și suc de lămâie
Zahărul acționează ca un exfoliant pentru a elimina celulele moarte ale pielii, iar proprietățile de înălbire a aloe vera și a sucului de lămâie elimină punctele negre, lăsând pielea strălucitoare.
De ce ai nevoie:
½ cup de gel de aloe vera
1 lingură de zahăr
2 linguri de suc de lămâie
Cum procedezi: Pune gelul de aloe vera, zahărul și sucul de lămâie într-un castron curat și amestecă bine. Cu mâinile curate, aplică amestecul pe față și masează timp de 10 minute, acordând o atenție deosebită zonelor cu puncte negre. Apoi clătește cu apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.