Cercetători de la Universitatea McGill susțin că proteinele implicate în inițierea infecției COVID, oxidarea celulară mai mare cu îmbătrânirea și prezența unei afecțiuni pot explica de ce persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice se îmbolnăvesc mai des și mai grav.
Cercetătorii au analizat secvențele de proteine disponibile ale virusului și receptorii celulelor gazdă ca să afle de ce. ”Știm că virusul poate infecta oamenii, pisicile, câinii și dihorii, dar nu și bovinele și porcinele. COVID-19 afectează mai grav persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni subiacente decât cele tinere și sănătoase. Până în prezent, motivele pentru acest lucru nu erau clare”, declară profesorul McGill Jaswinder Singh.
Potrivit cercetătorilor, odată ajuns în interiorul unei celule gazdă, virusul deturnează mașinăria metabolică a celulei pentru a se replica și răspândi, apoi se leagă de un receptor proteic de pe suprafața celulei gazdă.
Cercetătorii au descoperit că doi aminoacizi ar juca un rol esențial în atașarea virusului SARS-COV2 de organism: ”Analiza noastră sugerează că o oxidare celulară mai mare la vârstnici sau la cei cu condiții de sănătate care stau la baza ar putea predispune la o infecție, replicare și boli mai viguroase”. La animalele rezistente la virus - porcii și vacile - , lipsește unul dintre acești doi aminoacizi, legătura ci virusului nu se poate forma. Cercetătorii cred că prevenirea formării ancorei ar putea fi cheia deblocării de noi tratamente pentru COVID-19, arată un comunicat al universității citate.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.