De ce antibioticele se iau la ore fixe. Daniela Tălăpan: Îl ataci ca să îl omori

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
antibioticele - FOTO: Freepik@pkvetdr
antibioticele - FOTO: Freepik@pkvetdr

Cum trebuie, de fapt, să luăm antibioticele. De ce trebuie să respectăm indicațiile medicului și nu trebuie să amânăm cu nici măcar o jumătate de oră administrarea unei doze de antibiotic.

Cum trebuie, de fapt, să luăm antibioticele. De ce nu trebuie să uităm să ne administrăm corect dozele prescrise de medici. Administrarea antibioticelor este o procedură importantă și trebuie făcută cu atenție pentru a asigura eficacitatea tratamentului și pentru a minimiza riscul de efecte secundare. Este crucial să urmați indicațiile medicului și să respectați cu strictețe prescripția medicală.

Cum se administrează antibioticele

Dr. Daniela Tălăpan, Institutul Matei Balș, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate despre importanța administrării corecte a antibioticelor.

”Contează mult modalitatea de utilizare și administrare a antibioticelor. Trebuie să avem extrem de mare grijă să administrăm antibiotice doar atunci când este imperios necesar, când este demonstrat că infecția este de etiologie bacteriană. Antibioticele acționează doar asupra bacteriilor. Nu distrug virusuri.

Până nu ies analizele de laborator, nu se poate face diferența între o infecție de origine virală și o infecție de origine bacteriană. Atunci când se alege antibioterapia, aceasta trebuie să fie administrată exact cum spune medicul, pe perioada de timp care trebuie, în dozele care trebuie, întrucât este ca și când ai ataca un microorganism.

Fie îl ataci ca să îl omori, fie dacă nu l-ai omorât dai a doua doză exact în timpul care trebuie, bacteriile supraviețuitoare se multiplică rapid și dezvoltă rezistență. Nu stau nici ele degeaba. Luptăm cu ceva viu.

Este esențial ca niciodată să nu ne ducem la ultimul antibiotic apărut nou pe piață, atâta timp cât avem alternative, tocmai pentru a-i păstra eficiența o perioadă cât mai îndelungată. Cu cât îl utilizăm mai repede și făr discernământ, populația de microorganisme devine rezistentă la acel antibiotic”, a explicat dr. Daniela Tălăpan, Institutul Matei Balș, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL. 

Antibioticele se administrează exact în doza prescrisă de către medic. Nu trebuie modificată doza sau frecvența administrării fără acordul medicului. Antibioticele se administrează la intervale regulate, astfel încât să se mențină o concentrație constantă a medicamentului în organism.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel