Poți avea picioarele umflate din multe cauze, unele chiar banale și inofensive. Spre exemplu dacă ai stat prea mult pe scaun, și e suficient să te ridici și să faci exerciții ca să scapi de umflătură. Sau din motive un pic mai problematice, ca atunci când picioarele sunt umflate ca o reacție inflamatorie normală datorată unei entorse, spre exemplu, caz în care umflătura - și durerea aferentă - dispare în câteva zile. Dar picioarele umflate pot indica, de asemenea, o afecțiune medicală gravă care vă poate pune viața în pericol, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, un cancer cervical sau tromboza unei vene profunde. Este important să aflați dacă există o cauză cunoscută (entorsă) sau dacă există și alte simptome (cum ar fi respirația îngreunată) care au nevoie de atenția medicului.
Cum ți dai seama că e o problemă gravă
- Umflarea este continuă (durează de mai mult de 24 de ore)?
- Umflarea se agravează și se întinde pe picior și picioarele tale sunt din ce în ce mai îngroșate?
- Aveți alte simptome, cum ar fi febră, vânătăi, respirație îngreunată, amețeli, tulburări, confuzie sau durere?
- Este umflătura ireversibilă, adică dacă apăsați pe picior timp de 10 sau 15 secunde și apoi ridicați degetul, pielea revine la loc? Sau rămâne o adâncitură?
Dacă ați răspuns „da” la oricare dintre aceste întrebări, trebuie să mergeți urgent o programare la medic, atrag atenția experții de la University Health News.
Și dacă aveți, de asemenea, simptome precum durere în piept, lipsă de respirație sau amețeli, trebuie să ajungeți imediat la Urgență.
Picioare umflate, semnal de alarmă
Umflarea bilaterală – a ambelor picioare - indică adesea o cauză sistemică, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă. De asemenea, poate fi cauzată de simplul fapt că organismul reține apă.
Umflarea unilaterală – la un picior - se datorează de obicei unei probleme localizate, cum ar fi tromboza venei profunde, un cheag de sânge sau o problemă a limfei. Acestea sunt boli periculoase. Umflarea care crește dramatic într-o perioadă scurtă de timp, nu se rezolvă în 24 de ore sau nu se îmbunătățește, necesită asistență medicală.
Orice umflare care include roșeață, balonare sau durere nu este normală. Umflarea care este suficient de mare pentru a-ți face pantofii să devină strâmți nu este normală.
Dacă descoperiți că nu puteți merge confortabil sau că, de asemenea, picioarele dvs. se simt amorțite sau „înțepenite" ori dacă remediile clasice nu aduc îmbunătățiri în 24 de ore, solicitați asistență medicală. De asemenea, dacă picioarele umflate par să fi apărut în momentul în care ați început tratamentul cu un nou medicament, consultați imediat medicul.
16 boli grave care dau acest simptom
Multe boli care pot pune viața sunt asociate cu picioarele umflate, inclusiv:
1) Reacții alergice,
2) Cheaguri de sânge,
3) Boala cardiacă,
4) Cancer cervical,
5) Insuficiență cardiacă congestivă,
6) Tromboza venei profunde sau alte anomalii venoase,
7) Dezechilibru hormonal,
8) Hipotiroidismul,
9) Infecţii,
10) Boala renală,
11) Boala hepatică, cum ar fi ciroza,
12) Limfedemul,
13) Apnee obstructivă de somn,
14) Pericardită,
15) Preeclampsia la gravide,
16) Hipertensiunea pulmonară.
Pentru aceste afecțiuni aveți nevoie de asistență medicală de urgență!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.