De ce adaugă englezii lapte în ceai. Mihaela Bilic explică: Argument nutrițional real

Monika Baciu |
Data publicării:
lapte - FOTO: Freepik@marinaghanis98
lapte - FOTO: Freepik@marinaghanis98

Știai că laptele din ceai are un rol secret? Mihaela Bilic explică efectul surprinzător din spatele acestui obicei.

Vezi și: Statinele, impact asupra somnului. Ce se întâmplă când iei medicamente pentru scăderea colesterolului

Adăugarea laptelui în ceai este o practică îndrăgită în Marea Britanie, dar și în alte colțuri ale lumii, care are rădăcini adânci în cultura și obiceiurile englezești.

Deși poate părea o alegere simplă, combinația dintre ceai și lapte are o explicație chimică subtilă legată de taninuri. Aceste substanțe naturale din frunzele de ceai pot conferi o savoare amară și astringentă, dar laptele, cu proteinele sale, ajută la echilibrarea gustului, făcând ceaiul mai plăcut și mai cremos. În spatele acestui obicei se ascunde nu doar o soluție practică pentru îmbunătățirea gustului, ci și o tradiție ce a evoluat de-a lungul secolelor.

"Ca să blocheze efectul taninurilor!Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.

Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească!

Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!", a explicat Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe Facebook.

Vezi și: Carnea roșie, asociată cu degradarea creierului. Crește riscul de demență

De ce adaugă englezii lapte în ceai - FOTO: Freepik@alihasheikh21

Taninurile ce sunt

Taninurile sunt compuși polifenolici cu o structură chimică complexă, care se găsesc în mod natural în multe plante, inclusiv în frunzele de ceai, în coaja de copac, în semințele de fructe și în vin. Aceste substanțe joacă un rol important în protecția plantelor împotriva dăunătorilor și a infecțiilor, dar au și un impact semnificativ asupra experienței gustative a consumatorilor, potrivit Healthline.

În contextul ceaiului, taninurile sunt responsabile de senzația de astringență și de gustul amar care poate apărea atunci când băutura este preparată prea concentrată sau lăsată prea mult timp la infuzat. Aceste substanțe chimice au capacitatea de a se lega de proteinele din salivă și din mucoasa bucală, creând acea senzație uscată și "strângătoare" în gură. De asemenea, taninurile pot afecta gustul ceaiului, acoperind subtilitatea aromelor și făcându-l mai puțin plăcut pentru cei care nu sunt familiarizați cu aceste caracteristici.

Vezi și: Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv

Taninurile, beneficii pentru sănătate

În ciuda acestor efecte, taninurile au și beneficii importante pentru sănătate. Studiile arată că ele sunt puternici antioxidanți, capabile să neutralizeze radicalii liberi din organism și să protejeze celulele de stresul oxidativ. De asemenea, au fost asociate cu efecte antiinflamatorii, anticancerigene și cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel