Încă de când eram mici, de la grădiniță și școală, am fost învățați că 8 Martie este ziua mamelor. O mulțime de cadouri, flori, serbări, obiecte lucrate manual erau dăruite mamelor.
Ei bine, pe 8 Martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii, în timp ce Ziua Mamei este sărbătorită în alte zile, în funcție de țară și cultură.
În România, legea nr. 319 din 13 octombrie 2009 arată că ziua Mamei este stabilită în prima duminică a lunii mai. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
Astfel, ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, este o zi dedicată recunoașterii femeilor din întreaga lume, promovării egalității de gen și conștientizării problemelor cu care se confruntă femeile în societate.
Originile acestei zile sunt strâns legate de lupta pentru drepturile femeilor și de mișcarea pentru egalitatea de gen.
Mai mult, originea acestei zile de 8 Martie este legată de mai multe evenimente istorice și de lupta muncitoarelor pentru condiții mai bune de muncă și pentru drepturi egale.
Unul dintre evenimentele cheie care au contribuit la stabilirea datei de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii a fost greva muncitoarelor textile din 1908 de la fabrica Cotton din New York. Acele femei au protestat împotriva condițiilor de muncă inumane, a salariilor mici și a discriminării de gen.
În urma acestui protest, s-au obținut unele îmbunătățiri, dar și-au pierdut viețile într-un incendiu din fabrică.
În 1909, la sugestia Partidului Socialist American, a fost instituită pentru prima dată Ziua Națională a Femeii în SUA, în data de 28 februarie, ca o zi de sărbătoare pentru drepturile femeilor și pentru a comemora greva din 1908. Totuși, data nu a fost universal acceptată.
În 1910, Clara Zetkin, un lider al mișcării pentru drepturile femeilor, a propus la Conferința Internațională a Femeilor Socialiste din Copenhaga ca o zi internațională a femeilor să fie stabilită pentru a comemora greva din New York și pentru a promova drepturile femeilor.
Propunerea a fost aprobată și, astfel, în 1911, 8 Martie a fost sărbătorită pentru prima dată ca Ziua Internațională a Femeii în mai multe țări europene.
De atunci, 8 Martie a devenit o zi simbolică pentru a celebra realizările femeilor și pentru a sublinia lupta încă existentă pentru drepturile femeilor în întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.