Ca să slăbim, principiul de bază este să reducem numărul de calorii. Doar că important e să știi cât de multe calorii trebuie să reduci, în funcție de caracteristicile corpului tău și de alimentele pe care adori să le mănânci, punctează cunoscutul medic nutriționist Anca Hâncu, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.
Cum decurge prima vizită la nutriționist
Pentru asta, și cu atât mai mult cu cât vorbim de un surplus mare de kilograme, avem nevoie de nutriționist. La prima consultație se face practic o evaluare a situației persoanei care vrea să slăbească.
„Sigur, avem toate analizele persoanei, ca să vedem dacă e doar supraponderalitate, obezitate, sau există și altă patologie, să știm cum abordăm persoana respectivă. Facem o evaluare a compoziției corpului, practic cântărire cu măsurarea proporției dintre grăsime și masă musculară. Persoana respectivă poate să aibă 10 kilograme în plus, dintre care 5 kilograme sunt masă musculară. Și atunci va trebui să slăbească doar puțin, să continue să facă activitate fizică, și nu va trebui să slăbească toate cele 10 kilograme, pentru că masa musculară e foarte bună. După care, ce facem foarte nou la clinică este calorimetria directă, adică măsurăm exact metabolismul bazal. O persoană, în momentul în care știe cât „cheltuie” corpul pentru a se menține în viață, principiul metabolismului bazal, vom ști exact cam la ce nivel de calorii trebuie să se situeze o dietă pentru a se menține și la ce nivel de calorii pentru a slăbi. Pentru că dacă vrei să slăbești, trebuie să ai un deficit energetic de 200 până la 500 de kilocalorii, poate chiar mai mult, în funcție de ritmul de slăbire", arată dr Anca Hâncu.
După această primă ședință de evaluare, medicul trebuie să afle ce și cum mănâncă de fapt pacientul în cauză, așa că îl va pune să facă un lucru foarte important.
„Îl lăsăm o săptămână să-și completeze un jurnal alimentar, în care eu văd exact cam ce face, după care vine intervenția nutrițională în care, încet-încet, corectez ce nu e bine, îi dau niște recomandări, îi stabilesc niște posibile meniuri, cu foarte mare flexibilitate", arată nutriționistul.
În cât timp scapi de 20-30 de kilograme
Dar, de câte ședințe la nutriționist ai nevoie de fapt ca să slăbești cât ți-ai propus?
„Pentru că unii vin doar la mici ajustări, vin doar să învețe ce înseamnă un stil de viață sănătos, și putem într-una, două ședințe, să ne lămurim și să primească toate informațiile pe care să le și aplice. Sunt alte persoane care au intervenții pe termen mai lung, pentru că trebuie corectate niște obiceiuri greșite învățate și continuate timp de 20-30 de ani, care nu pot fi schimbate de azi pe mâine. Dacă e nevoie de a da jos 20-30 de kilograme, trebuie să ne vedem mai mult și mai des, și atunci avem pachete de intervenție de 6 ședințe sau de 10 ședințe", a detaliat dr. Anca Hâncu.
Parctic, între medic și pacient se stabilește o relație de parteneriat. Medicul devine un soi de antrenor pentru pacient, fiind alături de el și acordându-i suportul de care are nevoie ca să-și mențină stilul de viață sănătos. Dar asta nu înseamnă că te vei duce la nutriționist zi de zi. La cele 6-10 ședințe, distanțate la o săptămână sau mai mult una de alta, practic nutriționistul te învață cum și ce să mănânci ca să-ți atingi scopul.
„Până la două luni și jumătate - trei luni durează intervenția. Aceste trei luni sunt de fapt niște cursuri. Cât de multe ședințe sunt și cât durează să slăbești, depinde de unde pornim. Unii trebuie să slăbească 30 de kilograme, unii 5. Pentru cei cu 20-30 de kilograme, dieta durează între 3 luni și 6 luni, timp în care se face o intervenție nutrițională, pentru că nutriționistul nu va sta o viață întreagă alături de pacient. Prin aceste programe, practic omul este învățat ce are de făcut, iar după 3 luni, trei luni și jumătate, va ști singur să aplice ceea ce a învățat, se va motiva. După asta, poate mai vine o dată la două luni în vizită să-mi arate că a mai slăbit în continuare sau că s-a menținut. Dar principiile unui nou stil de viață le va adopta și rămâne cu ele".
Cum pot deveni alimentele sănătoase brusc nesănătoase, află din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.