De câte ori pe zi este normal să ai scaun. Frecvența mișcărilor intestinale diferă de la o persoană la alta. Ca regulă generală, a elimina scaunul de 3 ori pe zi până la 3 ori pe săptămână este normal.
Mișcările intestinale sunt o necesitate a vieții. Ele vă permit să goliți deșeurile din alimentație prin intestine. Deși toți oamenii au mișcări intestinale, frecvența variază foarte mult.
Unii cercetători indică faptul că de la trei mișcări intestinale pe zi până la trei pe săptămână poate fi normal. Uneori, consistența scaunului unei persoane poate fi un indicator mai semnificativ al sănătății intestinelor decât frecvența. Cu toate acestea, dacă o persoană nu elimină scaunul suficient de des sau prea frecvent, ambele pot cauza probleme grave de sănătate.
De câte ori pe zi este normal să ai scaun
Nu există un număr general acceptat de câte ori o persoană ar trebui să aibă scaun. Ca regulă generală, este normal să ai scaun de la trei ori pe zi la trei ori pe săptămână. Cei mai mulți oameni au un model intestinal regulat: aceștia vor elimina scaunul cam la aceeași oră în fiecare zi.
Dereglările mișcărilor intestinale, cauze
Mai mulți factori pot influența cât de mult și cât de des aliminați scaunul. Aceștia pot include:
Dieta
Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile, sub formă de cereale integrale, legume și fructe, pot adăuga volum la scaunul dumneavoastră, favorizând mișcările intestinale. Dacă nu aveți o cantitate semnificativă din aceste alimente în dieta dumneavoastră, este posibil să nu eliminați scaunul în mod regulat.
Lichidele fac, de asemenea, ca scaunul să fie mai moale și mai ușor de eliminat. Acesta este motivul pentru care mulți medici recomandă creșterea aportului de lichide dacă ești adesea constipat.
Vârsta
Cu cât îmbătrânești, cu atât este mai probabil să fii constipat. Acest lucru se datorează unui număr de factori, inclusiv mișcarea gastrică redusă care încurajează digestia, mobilitatea redusă și luarea mai multor medicamente care pot încetini sănătatea intestinului.
Nivelul de activitate
Peristaltismul este mișcarea intestinală internă care propulsează materialul alimentar digerat înainte pentru a fi eliminat sub formă de scaun. Puteți ajuta această mișcare prin activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos sau implicarea în alte forme de exerciții fizice.
Boală cronică sau acută
Unele boli cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (care include boala Crohn și colita ulcerativă), pot provoca episoade crescute de scaune, urmate de perioade de constipație.
Bolile acute, cum ar fi gastroenterita virală (gripa stomacală) sau o accidentare care vă obligă să luați medicamente pentru durere care încetinesc activitatea intestinală pot provoca modificări ale tiparelor de mișcări intestinale.
Ce înseamnă consistența scaunului
Când vine vorba de scaunele normale, consistența scaunului poate fi un factor pe lângă frecvență. Scaunele ar trebui să fie moi și relativ ușor de eliminat. Cel mai frecvent, ele seamănă cu un șarpe sau un cârnat, deoarece acest lucru oglindește interiorul intestinelor. În general, scaunul ar trebui să fie maro datorită descompunerii globulelor roșii din organism.
Scaunele "lejere" sau apoase pot indica faptul că aveți o anumită iritație digestivă și că scaunul trece prin intestine prea repede pentru a deveni voluminos. Acest lucru poate deveni o problemă nu numai pentru că trebuie să mergi mai des la toaletă, ci și pentru că organismul tău nu va absorbi la fel de multe substanțe nutritive din scaunul tău.
În schimb, scaunele care sunt tari pot fi foarte greu de eliminat. Ele pot cauza dificultăți, ceea ce poate duce la hemoroizi și poate cauza refluxul scaunelor în intestine.
Vezi și: De ce trebuie să ne cumpărăm încălțămintea seara. Tarek Nazer: Apar probleme
Când ar trebui să consultați un medic în legătură cu frecvența scaunelor
Fie din cauza unei boli, fie din cauza unor schimbări de activitate sau de dietă, toată lumea se confruntă din când în când cu o schimbare în mișcările intestinale. Cu toate acestea, schimbările care durează mai mult de o săptămână pot fi un motiv de îngrijorare.
Există, de asemenea, unele simptome care indică faptul că trebuie să solicitați asistență medicală de urgență. Acestea includ:
- sânge în scaun, care poate apărea roșu sau negru și poate avea consistența zațului de cafea
- vărsături cu sânge, vomă cu aspect de zaț de cafea sau ceea ce pare a fi scaun
- lipsa mișcărilor intestinale în mai mult de trei zile
- durere abdominală severă, înjunghiată
Dacă aveți în mod regulat probleme cu constipația, eliminarea scaunelor sau diareea, ar trebui să vă consultați medicul. Medicul dumneavoastră va face probabil o anamneză medicală și va analiza medicamentele pe care le luați pentru a determina dacă vreunul dintre ele ar putea contribui la constipație sau diaree. De asemenea, vă poate recomanda modificări ale stilului de viață și ale dietei care ar putea favoriza regularitatea intestinală.
Cum arată un scaun nesănătos
Culoarea scaunului care se schimbă brusc fără un motiv evident poate indica o problemă, mai ales dacă aveți alte simptome neobișnuite, cum ar fi durerea sau sângerarea. Scaunele roșii sau maronii, precum și cele negre sau gudronate necesită asistență medicală imediată, notează Very Well Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.