Un motiv logic, spun experții, este acela că femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații, iar boala Alzheimer este mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Deci, dacă există mai multe femei decât bărbați care trăiesc până la vârsta de 70, 80 și peste 90 de ani, mai mulți dintre cei afectați de Alzheimer ar fi femei. Conform statisticilor oficiale, aproximativ una din șase femei de peste 70 de ani are boala Alzheimer.
Conform unor cercetări recente, însă, factorii biologici și sociali joacă probabil un rol. Înțelegerea acestor diferențe ar putea duce la tratamente mai eficiente pentru Alzheimer.
Proteinele vinovate se răspândesc mai repede la femei
Într-un studiu, cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt au descoperit că femeile și bărbații cu boala Alzheimer diferă în felul în care creierul lor procesează proteinele tau, un tip de proteine distorsionate care se acumulează în celulele creierului și le ucid. Tau afectează centrele de memorie ale creierului la început și se răspândesc prin creier aproape ca o infecție, ucigând din ce în ce mai multe celule pe măsură ce boala Alzheimer progresează.
Cercetătorii au folosit scanări cerebrale pentru a compara creierul a peste 400 de bărbați și femei. Unii au avut insuficiență cognitivă ușoară, o stare care poate dura câțiva ani, și care este însoțită de diferite simptome ușoare, cum ar fi pierderea memoriei pe termen scurt, dar care nu se califică ca un tip specific de boală. Insuficiența cognitivă ușoară progresează adesea către boala Alzheimer.
La femeile cu insuficiență cognitivă ușoară, proteinele tau au fost mai răspândite în creier decât la bărbații cu această afecțiune. Descoperirile sugerează că la femei, proteina tau se răspândește mai ușor și se propagă mai repede prin creier.
Dacă nu muncesc, decad mai ușor
Într-un alt studiu, care a inclus peste 6.000 de femei care s-au născut între anii 1935 și 1956, cercetătorii au descoperit că femeile care avuseseră locuri de muncă plătite erau mai puțin susceptibile de a face Alzheimer după vârsta de 60 de ani decât cele care nu au muncit. Cele care aveau un loc de muncă au avut în general amintiri mai solide și un mai mic declin al memoriei decât cele care au fost casnice.
Explicația ar fi aceea că munca vine la pachet cu o mai mare stimulare mentală și cu o interacțiune socială, doi factori care au fost legați de un risc mai mic de boală Alzheimer, fapt constatat și în alte studii.
Rezultatele ambelor studii au fost prezentate la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din iulie, anul trecut, de la Los Angeles. (link direct către prezentările studiilor citate în material)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.