Cum ajunge DDT în farfurie și cine contaminează alimentele. Tudor Ciuhodaru: Ar trebui să dispară două instituții. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
alimente contaminate - FOTO: Freepik
alimente contaminate - FOTO: Freepik

Otrava din mâncare, o campanie DC Medical: Într-un lot de ceapă din județul Tulcea a fost găsită o substanță extrem de toxică, interzisă de mai bine de 30 de ani în România. Nu este un caz singular. Cine ar trebui să vegheze la sănătatea noastră.

Cum ajung substanțele interzise în farfuriile noastre? Cine este răspunzător pentru această problemă de sănătate publică? DDT este un pesticid organoclorurat care a fost utilizat pe scară largă în agricultură în perioada anilor 1940 până în anii 1970. 

Cu toate acestea, utilizarea extensivă a DDT-ului a dus la preocupări semnificative legate de impactul său asupra mediului și sănătății umane. DDT-ul este persistent în mediu și se acumulează în lanțurile alimentare, devenind din ce în ce mai concentrat pe măsură ce trece de la organisme mici la cele mari.

A fost asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv cancerul, tulburările endocrine și afectarea sistemului reproducător.

Cum ajunge DDT-ul în farfurie

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență și toxicolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ajunge acest pesticid în farfuriile noastre.

"Concentrația maximă admisă este de ordinul microgramelor, adică. Poate ajunge din agricultură, din solurile contaminate istoric. Principala sursă de expunere este hrana. Legumele, salatele, verdețuri, spanac sunt cultivate în soluri contaminate recent sau poluate istoric. Poate să fie și în peștele din apele poluate, lapte și produse lactate. Poate să ajungă din mai multe surse.

Există o rețea de centre de referință pentru calitatea alimentară. Sunt testate și în România, dar sunt testate aleatoriu și în alte state. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!

Aceste centre ar trebui să fie absolut esențiale",  a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Semințele care scad rapid nivelul colesterolului. Reduc inflamația, nivelul zahărului din sânge și previn ateroscleroza

Alimente contaminate - FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Cine e responsabil pentru comercializarea acestor alimente contaminate

Responsabilitatea pentru comercializarea alimentelor contaminate cu DDT sau alte substanțe chimice este împărțită între mai multe părți implicate în lanțul alimentar, inclusiv producătorii, procesatorii, distribuitorii, comercianții și autoritățile de reglementare.

"Când mergem la piață sau magazin nu trebuie să fim toxicologi și nici protecția consumatorului. În momentul în care apare așa ceva pe piață, ar trebui să dispară două instituții: 

- magazinul care îl comercializează

- cei care l-au aprobat, o sumedenie de instituții.

Ce fac pentru mine? Eu nu pot să testez acasă. Nu am laborator de toxicologie în apartament. Eu, ca și cumpărător, în momentul în care intru într-o autoritate care vinde produse alimentare, trebuie să am garanția că sunt comestibile și nu au efecte toxice asupra organismului.

Din moment ce apar pe piață, înseamnă că avem o problemă reală",  a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență.

* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel