Datele pacienților europeni ar putea fi regăsite într-o bază de date europeană. Acest lucru ar avea beneficii uriașe. Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?” de ce este important acest lucru.
”Pacientul din România solicită să fie pacient european. A fost o inițiativă a Coaliției Pacienților. Cum stă spațiul european din punctul de vedere al digitalizării, al accesului la inteligență, a folosirii inteligenței artificiale și a telemedicinei”, a subliniat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii.
”În acest moment aș încerca să fac o trecere către Next Level pentru că văzut cât de importantă este digitalizarea sistemului sanitar în România și care sunt pașii care au fost făcuți și trebuie făcuți ca să ne menținem la nivelul evoluțiilor tehnologice, dar spațiul european al datelor privind sănătatea este un alt mod de a privi datele din Sănătate.
Aceasta este în contextul în care adoptarea sistemelor digitale în Sănătate a dus la creșterea complexității normelor, a structurilor, a proceselor și face dificilă accesarea și partajarea datelor privind Sănătatea, atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier, la nivelul Uniunii Europene. De aceea, pentru a valorifica întregul potențial al datelor privind Sănătatea, Comisia Europeană a pregătit un Regulament care instituie Spațiul European al Datelor privind Sănătatea.
Acesta este următorul nivel în care vom discuta despre datele din Sănătate. Spațiul European al Datelor privind Sănătatea este un ecosistem specific sectorului medical, cu norme, standarde, practici, infrastructură și un cadru de guvernanță foarte bine definit. În context european, acesta este primul spațiu comun al datelor într-un domeniu specific care rezultă din strategia europeană privind datele.
Această structură are scopul de a-i ajuta pe cetățeni să preia controlul asupra datelor lor medicale, sprijină utilizarea datelor privind sănătatea pentru a îmbunătăți asistența medicală, cercetarea, inovarea și elaborarea politicilor de sănătate. Permite Uniunii Europene să valorifice potențialul care este oferit de utilizarea și reutilizarea în condiții de siguranță a datelor medicale.
Sistemele de sănătate au date din abundență, dar modul în care sunt puse în slujba oamenilor, a științei, este absolut insuficient și inadecvat. Uniunea Europeană dorește să valorifice acest potențial enorm pentru a transforma bogăția de date privind sănătatea din Europa, în cunoștințe care să servească cetățenilor pentru a preveni, diagnostica sau trata bolile de care aceștia suferă.
Dacă privim din punct de vedere al valorii datelor din Sănătate, experții estimează că, astăzi, datele care sunt conținute în sistemele europene de sănătate valorează între 25-30 de miliarde de euro pe an, iar tot conform estimărilor experților europeni, ar trebui să ajungă la 50 de miliarde de euro în următorii 10 ani, să se dubleze.
Complexitatea și divergența regulilor structurilor și a proceselor din statele membre și între statele membre, împiedică accesul și schimbul de date privind sănătatea.
Pentru a facilita aceste schimburi de date și accesul la date pentru pacienți, este extrem de importantă crearea acestui Spațiu European din Sănătate. Acum este momentul să profităm de oportunitățile din plan european și să facem din acest spațiu o realitate la care să contribuim cu toții”, a spus Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?” de ce este important acest lucru,
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.