Dantura românilor, afectată. 7 din 10 pacienți au nevoie de coroană dentară

Monika Baciu |
Data publicării:
coroana dentara - FOTO: Freepick
coroana dentara - FOTO: Freepick

7 din 10 pacienți care se prezintă la medicul stomatolog au nevoie de o coroană dentară.

Coroana dentară se referă la un tip de restaurare dentară care acoperă complet/înconjoară un dinte sau un implant. De o coroană este nevoie atunci când o carie profundă și extinsă amenință sănătatea dentară. Statisticile sunt îngrijorătoare. 7 din 10 pacienți care se prezintă la medicul stomatolog au nevoie de o coroană dentară.

Ce este coroana dentară

Coroana este fixată la nivelul dintelui cu ajutorul unui ciment dentar. Coroanele pot fi confecționate din mai multe tipuri de materiale, și sunt fabricate, adesea, prin metode indirecte. Coroanele sunt utilizate pentru a îmbunătăți duritatea și estetica dintelui și pentru a nu-l expune deteriorării. Deși este benefic pentru sănătatea dentară, procedura și materialele pot fi costisitoare.

Cea mai comună metodă de aplicare a unei coroane pe un dinte implică realizarea unei amprente a dintelui preparat de către medicul stomatolog, iar apoi fabricarea coroanei într-un laborator.

Coroana poate fi ulterior cimentată, la o ședință viitoare. Această metodă indirectă de restaurare dentară permite utilizarea unor materiale restaurative dure care necesită un timp sub căldură intensă, cum ar fi turnarea metalului sau arderea porțelanului, care nu ar fi posibil de realizat în interiorul cavității bucale.

”Conform statisticilor, în România, 7 din 10 pacienți care prezintă probleme dentare, au nevoie de o reabilitare complexă realizată cu ajutorul coroanelor dentare. Coroana dentară reprezintă un dispozitiv protetic utilizat pentru remedierea lipsurilor estetice și funcționale ale danturii, ce are drept scop “îmbrăcarea” părții vizibile a dintelui (coroana) sau bontul protetic al implantului dentar.

În medicina dentară, o coroană se referă la un tip de restaurare dentară care acoperă complet/înconjoară un dinte sau un implant. De o coroană este nevoie atunci când rezistența dintelui este compromisă”, arată medicul stomatolog Remus Grecea.

Vezi și: Persoanele neasigurate, pachet de bază pentru serviciile medicale. Adriana Pistol: Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate a populației pentru a preveni cheltuieli şi suferinţe ulterioare

Din ce material se realizează coroanele dentare

Coroanele dentare sunt realizate din mai multe materiale, însă cele mai bune rezultate au fost obținute în cazul materialelor ceramice. La rândul lor, acestea pot fi metalo-ceramice, integral ceramice, ceramică cu zirconiu sau full zirconiu.

Care sunt rolurile unei coroane dentare

- Să arate bine din punct de vedere estetic, culoarea, mărimea și forma să nu fie diferită de cea a dinților vecini;

- Să păstreze o masticație corectă, coroana necesită modelare specială pentru un confort la mestecat, forța de masticație fiind distribuită de-a lungul rădăcinii dintelui pe care se fixează;

- Să păstreze o fonetică bună, aceast aspect fiind foarte important mai ales cand vine vorba de coroane realizate la nivelul dintilor frontali superiori;

- Să fie rezistentă, dintele acoperit să fie cel puțin la fel de sau mult mai rezistent decât înainte de aplicarea coroanei dentare. De exemplu, durata de viață a unei coroane din ceramică este între 10 și 15 ani, dacă pacientul respectă indicațiile date de către medicul stomatolog, mai arată medicul stomatolog.

Vezi și: Lenjeria de pat, riscuri pentru sănătate. Ce boli riști. Cât de des trebuie schimbate așternuturile

Parodontoza, cauze, simptome, tratament. Iancu: Parodontită e corect. Duce la PIERDEREA dintelui, chiar dacă pacientul nu vede carii sau nu are nicio durere

Parodontoza sau parodontita este o infecție gravă a gingiilor, cauzată de bacteriile care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți și gingii. Pe măsură ce parodontita progresează, oasele și dinții pot fi deteriorate. Cu toate acestea, dacă parodontoza este tratată la timp și dacă se menține o igienă orală adecvată, daunele pot fi oprite.

"Parodontoza este numită corect parodontită și este o afecțiune care interesează osul din jurul rădăcinii dintelui. 

Practic, o îmbolnăvire a osului în care este fixat dintele, poate duce la mobilitate dentară și ulterior la pierderea dintelui, chiar dacă pacientul nu vede carii sau nu are nicio durere. De aceea este necesar ca pacienții să se prezinte la evaluări periodice, mai ales dacă observă sângerare gingivală", ne-a spus  dr. Ștefania Andrada Iancu, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai departe AICI

Stresul poate contribui la apariția parodontozei

Parodontita este comună, dar poate fi prevenită în mare măsură. De obicei, este rezultatul unei igiene orale precare.

Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea de controale stomatologice regulate vă pot îmbunătăți considerabil șansele de tratament de succes pentru parodontită și vă pot reduce, de asemenea, șansele de a o dezvolta.

Medicul stomatolog arată care sunt principalii factori care duc la apariția parodontozei, fiind vorba despre: 

- Alimentația

- Fumatul

- Stresul cronic

- Dereglările hormonale

- Scrâșnitul dinților

- Anumite medicamente

Vezi și: Îmbătrânirea, bariere psihice. Medic: Refuză să se adapteze unei situații noi

Demineralizarea dinților, cauze și SEMNUL la care să ai grijă. Poenar: Poate fi ușor identificată pe suprafața dinților

Demineralizarea dinților constă în apariția unor pete albe pe suprafața dentară, pe ”învelișul” superficial de smalț. Medicul stomatolog, Brânduşa Poenar, ne-a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt cauzele care pot duce la demineralizarea dinților.

”Demineralizarea smalțului dentar este primul semn care ne indică apariția cariei dentare și poate fi ușor identificată pe suprafața dinților sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dinților. Demineralizarea dinților poate apărea atât pe dinții permanenți, cât și pe cei temporari”, a explicat medicul stomatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel