Dana Nălbaru, cunoscută multora ca Dana de la HiQ, susține că se simte depășită, în unele situații, de fiul său, Kadri, un copil de numai 6 ani, despre care spune că ”ar putea schimba lumea” într-una mai bună.
Adeptă a sistemului de homeschooling, pentru care a fost intens criticată de internauți, Dana Nălbaru afirmă că școala românească, așa cm este ea organizată, nu îi ajută pe copiii care au o capacitate peste medie.
”La trei ani a învățat în două ore să scrie alfabetul cu litere de mână. La șase ani citea deja o carte pe zi. Din aceea fără poze. După o săptămână cartea aceasta de gramatică e aproape gata.
La matematică, fizică, chimie și biologie e deja avansat. Am început cu el geografia, puțină istorie și filosofie. Engleză a învățat singur. Încep să mă simt depășită.
Nu mă dau mare, tot caut soluții să-l pot ajuta în nevoia lui de cunoaștere. Școala, așa cum e ea organizată, nu îl ajută, e prea avansat pentru vârsta pe care o are și nu îl primesc la clase mai mari iar lui nu-i place să stea între mulți oameni.
Nu e autist, e selectiv cu oamenii, un copil cu o capacitate de învățare absolut uriașă. Vorbesc cu el despre viață și Dumnezeu și mă rog să primesc înțelepciune pentru a-l ghida încotro-i este drumul.
Dar, dincolo de mintea sclipitoare, cel mai important e că duhul lui e nepătat și sper să-i rămână mereu curat. Dacă va fi așa, însă, nu depinde doar de mine, eu fac tot ce și cât pot pentru el…
Mă gândesc de multe ori că un copil cum e copilul meu ar putea schimba lumea într-una mai bună, dar cel mai mult îmi doresc pentru el să fie fericit”, a scris Dana Nălbaru pe Instagram.
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au împreună trei copii, doi sunt biologici, Sofia (16 ani) și Kadri (6 ani), și o fiică adoptată, Roxana (9 ani).
Ticurile nervoase la copii. Când sunt firești și când trebuie să îi alarmeze pe părinți
Cum se manifestă autismul
Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul.
Potrivit Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism.
Tulburarea este de 4 ori mai frecventă la băieți, iar multe fete prezinte simptome mai puțin evidente în comparație cu aceștia. Este o afecțiune care se menține pe tot parcursul vieții.
Tulburarea de spectru autist este diagnosticată în copilărie, multe din simptomele specifice apărând în jurul vârstei de 2 ani. Părintele remarcă lipsa de contact vizual a copilului, lipsa de răspuns când este strigat sau indiferența față de părinte.
Alți copii se pot dezvolta normal în primii 2-3 ani de viață, pentru ca apoi să devină brusc retrași sau să-și piardă abilitățile lingvistice pe care le dobândiseră.
Anxietatea este o reală problemă pentru multe persoane cu autism, în special în situații sociale sau când se confruntă cu schimbări.
Îi poate afecta psihologic și fizic, dar mai ales, poate avea un impact asupra calității vieții lor, precum și a familiei.
Vezi și: Sindromul TOURETTE. Cauze, factori de risc, diagnostic și tratament. Cine sunt cei mai afectați
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.