Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente a vorbit în cadrul evenimentului Health Romania – Ediția a III-a: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE, eveniment organizat de trustul de presă DC Media Group despre taxa clawback. Potrivit lui, unul din trei pacienți este finanțat exclusiv de producătorii de medicamente.
Explicația lui este aceea că, prin creșterea acestei taxe, preconizată a ajunge la peste 30% în acest an, cauzată de subfinanțarea sistemului medical. „Subfinantarea sistemului sanitar din România este compensată cu o surpataxă care este plătită de producătorii de medicamtene.
Bugetul de medicamente este înghețat de foarte mulți ani, iar bugetul pe anul acesta pentru medicamente este mai mic cu 5% față de anul trecut”, a spus el în cadrul emisiunii. „La nivelul trimestrului IV al anului trecut, această taxă clawback, care reprezintă diferența dintre bugetul alocat sănătății și consumul real de medicamente, deci nevoia reala a populației, a fost de 27,6%.
Prin reducerea bugetului de medicamente cu 5% în acest an, practic suntem în situația să avem o taxă clawback în primul trimestru al anului 2020 de aproximativ 31 - 32%, ori aceasta reprezintă o treime din cifra de afaceri realizate de un producator de medicamente în România. Unul din trei pacienți, în această situație, este finanțat exclusiv de către producătorii de medicamente și nu de către sistemul de sănătate”, a spus el
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.