Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), spune că omenirea, care își pune acum speranță în industria farmaceutică, așteptând un tratament sau un vaccin care să pună capăt bătăliei contra noului coronavirus și a COVID-19, mai are de așteptat până la a avea un astfel de produs larg disponibil. De aceea, fiecare zi câștigată este o victorie.
„Fără îndoială bătălia COVID-19 a început să se dea și în laboratoarele industriei farmaceutice, nu numai pe frontul tratării efective a pacienților care sunt infectați cu acest coronavirus. În laboratoarele industriei farmaceutice s-au făcut progrese importante în perioada precedentă și avem chiar un record excepțional care ne arată că doar în șase săptămâni din momentul în care a fost descris genomul acestui virus am ajuns să avem un produs aflat în faza I de studiu clinic. Acest produs este în SUA, testat pe un număr de pacienți, iar în China sunt două studii care au început să se desfășoare pe pacienți sănătoși. Acest fapt a însemnat un câștig de timp absolut excepțional față de timpul care este necesar în general pentru obținerea unui vaccin. Pe de altă parte, mai este o cale foarte lungă până la a avea vaccinul disponibil în cantități de sute de milioane de doze câte ar fi necesare pentru tratarea populației, în așa fel încât la nivel mondial să putem să evităm altădată apariția unei pandemii", a explicat Dan Zaharescu.
El a arătat și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un astfel de produs pentru a putea fi lansat pe piață și cât exact va dura asta, chiar și urgentând procedurile în starea de urgență în care ne aflăm.
„Mai sunt studiile de fază II și III, după care este procedura de autorizare a vaccinurilor respective de către FDA sau de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), și după aceea va trebui să așteptăm procesul de fabricație, care nu este nici el unul dintre cele mai scurte, este destul de laborios. Și de aceea, cu tot optimismul de care am putea să dăm dovadă în acest moment și cu toate eforturile care ar putea fi făcute de industria farmaceutică, mai repede de un an, un an și jumătate nu vom putea avea pe piață, la nivel comercial, un vaccin împotriva SARS-COV-2, care să fie disponibil pe scară largă populației".
Ce se întâmplă cu Programul Național de Vaccinare de rutină, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.