Dan Capatos, despre momentul când a făcut AVC: Nu-mi simțeam mâna, mi s-a strâmbat gura. Avantajul a fost că sunt hipertensiv de mic, vasele erau pregătite

Dan Capatos - Captura foto: Youtube Gand la Gand cu Teo
Dan Capatos - Captura foto: Youtube Gand la Gand cu Teo

"Am ajuns acolo într-un spital nasol, mi-au dat bon de ordine numărul 47. Nu conta urgența, stăteam la rând. Era la numărul 20, eu aveam 47. Avantajul a fost că nu a plesnit nimic și că sunt hipertensiv de mic. Vasele mele de sânge erau pregătite". Dan Capatos, despre momentul în care a făcut AVC.

"Am avut un accident ischemic tranzitoriu pe partea stângă. L-am făcut în avion, la aterizare în Italia. Dar l-am făcut pe un istoric complicat de hipertensiune, descoperită pe la 24 de ani. Adică eu mă știam hipertensiv, pe o moștenire pe linie maternă. Bunica a murit de AVC, mama a făcut un AVC în anii '90, deci cumva urmam și eu, că nu mai era nimeni în fața mea, nu mai era nimeni în familie care să facă, așa că am făcut și eu.

Așa îi și zic mamei: ți-ai găsit ce moștenire să-mi lași. O casă pe la Monte Carlo nu ai fi avut, dar un AVC frumos, cu un colesterol ridicat astea le-am primit. Facem noi haz de necaz.

A fost episodul ăsta care m-a speriat crunt", a declarat Dan Capatos.

Un atac ischemic tranzitoriu sau "mini-atac cerebral" este cauzat de o întrerupere temporară a alimentării cu sânge a unei părți a creierului. Această întrerupere a alimentării cu sânge are ca rezultat o lipsă de oxigen la nivelul creierului.

Acest lucru poate provoca simptome bruște, similare unui accident vascular cerebral, cum ar fi tulburări de vorbire și de vedere, precum și amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței, al brațelor și al picioarelor.

Un atac ischemic tranzitoriu nu durează la fel de mult ca un accident vascular cerebral însă efectele durează de la câteva minute la câteva ore și se rezolvă complet în 24 de ore, potrivit NHS.

"Aveam de mers 2 ore cu mașină către locul în care trebuia să ajungem și în mașină, stăteam, mă uitam pe geam și zic: bă, unde e telefonul meu? Telefonul era în mâna stângă. Apoi mi-am dat seama că eu nu-mi simt mâna și că am fața strâmbă, gura strâmbă.

Am ajuns acolo (n.r. în Italia) într-un spital nasol, mi-au dat bon de ordine numărul 47. Nu conta urgența, stăteam la rând, fiind la numărul 20, eu având 47, am zis că e groasă.

L-am sunat pe prof. Ovidiu Băjenaru, cel mai tare neurolog din perioada lui, i-am explicat și zice: încercați să vă facă un CT.

M-am dus și mi-au făcut un EKG, care nu avea nicio legătură. Îmi revenisem, mă îndreptasem.

L-am sunat înapoi, i-am zis că sunt ok și mi-a zis: dacă nu vă fac ăia nimic, încercați să stați liniștit, veniți luni la mine să facem un CT. Încercați să nu veniți cu avionul și nu cărați nici măcar geanta.

Am stat în pat, s-a dus orice vacanță, m-am întors în țară, am făcut CT-ul și într-adevăr, e un punct în care se vede că a fost un AVC. 

Avantajul a fost că nu a plesnit nimic și că sunt hipertensiv de mic, pentru că, mi-a explicat prof. Băjenaru atunci, vasele erau pregătite. 

Faptul că vasele de sânge erau pregătite pe presiune, a făcut să reziste", a spus Dan Capatos, în podcastul "Gand la Gand Cu Teo".

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu

Principalele simptome ale unui accident ischemic tranzitoriu pot fi reținute cu ajutorul cuvântului FAST:

Fața - fața poate fi căzută pe o parte, persoana e posibil să nu poată zâmbi. Gura sau ochiul pot fi căzute.

Brațele - este posibil ca persoana să nu poată ridica ambele brațe și să le mențină ridicate din cauza slăbiciunii sau amorțelii la un braț.

Vorbire - vorbirea poate fi incoerentă sau confuză, sau persoana poate să nu fie capabilă să vorbească deloc, în ciuda faptului că pare a fi trează. De asemenea, poate avea probleme în a înțelege ceea ce îi spuneți.

Timp - trebuie să se intervină imediat. De ceea, este important să sunați imediat la 112 dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel