Dafin Mureșanu: Stresul și știrile negative, risc de boli grave

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Stresul eliberează noradrenalina în creier
Stresul eliberează noradrenalina în creier

Recomandarea ”evitați stresul” este corectă, dar pacienții nu au cum să o aplice, dacă societatea nu se schimbă. Stresul nu poate fi influențat decisiv prin eforturi individuale, ci depinde de profilul cultural național, de echilibrul social, de modul în care mass media abordează realitatea. 

”Știrile negative influențează publicul mai mult decât s-ar crede, spune profesorul Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare. Societatea modernă  este construită pe competiție, iar aceasta generează stres. Este un fenomen global, dar sunt și diferențe care țin de specificul național, de cultură, tradiții, temperament, echilibru social. Mass media pot fi un instrument puternic de generare a stresului, în funcție de cum se poziționează, de cum abordează realitatea. Vrei să vezi doar jumătatea goală a paharului, transmiți doar știri negative? Publicul va detecta și absorbi doar veștile negative. În timp, se construiește un profil cultural care dirijează consumul: publicul este învățat să caute doar știri negative, care îi întăresc neîncrederea în ceilalți, îl fac să se teamă de cei din jur, de societate în ansamblu, amplificând nivelul de stres la care este expus. Dacă ai fi construit, prin formatorii de opinie, prin media, un model care să crească încrederea între oameni și care să respingă răul, publicul nu ar fi căutat știri negative și nici nu ar fi acceptat ca aceste știri negative să predomine. Ar fi rezultat un cerc virtuos, în care cooperarea între oameni aducea rezultate, care ridicau  gradul de încredere,  făceau societatea mai performantă, mai solidară, reduceau temerile, tensiunile, stresul”, a explicat profesorul Mureșanu.

Știrile negative cresc riscul unor boli grave 

”Astăzi în lume, poate cu excepția țărilor nordice, se văd doar știri negative și asta generează un cerc vicios: patternul de recepție construit pe știri negative face ca publicul să devină dependent de acestea, ca de un drog. Și presa devine captivă: este obligată să difuzeze doar știri negative, din cauza presiunilor economice, întreținând acest cerc vicios, cu consecințele amintite. Din punct de vedere medical, fenomenul social evocat are un rol toxic. Se cunoaște că majoritatea bolilor la specia umană au și o componentă dirijată emoțional, deci stresul provoacă și întreține boli grave. Evitarea stresului ar fi utilă în prevenirea multor boli, de la accidentul vascular cerebral la infarct sau cancer. Desigur, fiecare răspunde altfel la stres, impactul la nivel personal este diferit, dar soluția nu poate veni decât de la nivelul societății, nu stă în puterea individului să evite stresul, oricât l-am sfătui noi, medicii”, a concluzionat profesorul Dafin Mureșanu.

 

Citește și: Recuperarea medicală, traseul ideal: unde începe și cum se face recuperare medicală

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel