Dacă stai în ploaie, nu răcești. Ce legătură are ploaia cu riscul de a răci

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
daca stai in ploaie foto:freepik@gpointstudio
daca stai in ploaie foto:freepik@gpointstudio

Dacă stai în ploaie, nu răcești. Ce se întâmplă, de fapt și ce legătură are ploaia cu riscul de a răci.

Răceala este una dintre cele mai comune afecțiuni cu care oamenii se confruntă în fiecare an. Desigur, cu toții am auzit despre vechiul sfat de a nu ne juca afară în ploaie pentru a evita să răcim. Dar cât de adevărat este acest mit și ce legătură are ploaia cu riscul de a prinde o răceală? 

Vezi și: Procedura vitală pentru afecțiunile renale severe. Menține echilibrul chimic al corpului și împiedică acumularea deșeurilor toxice

Chiar dacă ploaia nu te îmbolnăvește, există riscuri foarte mari pentru sănătate, dacă stai foarte mult timp în ploaie. Din cauza statului foarte mult în ploaie, îți poate fi redusă eficacitatea sistemului tău imunitar, făcându-te mai susceptibil la contracararea unui virus, dar nu există nicio garanție că vei răci, conform Healthline. De-a lungul anilor, am fost învățați să credem că ploaia este un factor de risc major pentru răceală. Cu toate acestea, cercetările arată că răceala este cauzată de viruși, nu de precipitații. Cu toate acestea, există un sâmbure de adevăr în credința populară. Frigul și umezeala prelungită pot slăbi sistemul nostru imunitar, făcându-ne mai vulnerabili la infecții respiratorii, inclusiv răceli. Un studiu din 2022 a arătat că expunerea prelungită la frig poate afecta negativ sistemul imunitar al unei persoane, făcându-ne mai susceptibili la virușii răcelii.

Modul de răspândire a răcelii și metode de prevenție

Răceala este extrem de contagioasă și se răspândește prin aer și contact fizic strâns. De asemenea, poate fi transmisă atunci când o persoană își atinge gura, ochii sau nasul cu mâinile murdare, contaminate cu germeni de răceală. Există totuși modalități prin care ne putem proteja de această afecțiune comună.

- Spălarea frecventă a mâinilor,

- evitarea partajării alimentelor și băuturilor cu persoanele bolnave,

- evitarea atingerii inutile a ochilor și gurii

Acestea pot reduce riscul de a răci. De asemenea, un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții regulate și suficient somn pot întări sistemul nostru imunitar și ne pot face mai rezistenți la infecții.

Tratamentul și gestionarea răcelii

Dacă răcești, există mai multe remedii la domiciliu pe care le poți încerca pentru a-ți ameliora simptomele. Acestea includ odihna suplimentară, consumul abundent de lichide, utilizarea unui umidificator pentru a menține umiditatea în cameră, gargară cu apă sărată pentru a calma gâtul și clătirea nazală cu o soluție salină pentru a curăța căile nazale.

De asemenea, medicamentele pentru răceală și gripă pot ajuta. 

Întrebări frecvente

Când ar trebui să anunț medicul dacă am o răceală?

Anunță-ți medicul dacă simptomele persistă mai mult de câteva săptămâni sau se înrăutățesc brusc. De asemenea, caută ajutor medical dacă ai dificultăți în respirație sau dezvolți febră mare.

Dacă ai o afecțiune medicală pe termen lung sau un sistem imunitar slăbit, ar putea fi necesar să anunți medicul când apar inițial simptomele răcelii.

Cât de des se îmbolnăvesc oamenii de răceli?

În medie, adulții au aproximativ două sau trei răceli pe an, iar copiii au adesea mai multe. Oamenii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de răceli în sezonul rece sau în primăvară, dar acestea pot apărea în orice moment.

Vezi și: Sfaturi de menținere a sănătății mintale. Cum să gestionezi stresul și fricile din viața ta

Răceala și ploaia pot fi conectate într-o oarecare măsură prin efectul pe care frigul și umezeala îl au asupra sistemului nostru imunitar. Cu toate acestea, este important să înțelegem că răceala, în sine, este cauzată de virusuri și nu de ploaie. Modul în care ne îngrijim în condiții meteorologice reci și umede poate influența susceptibilitatea noastră la infecții respiratorii.

Prin urmare, este esențial să adoptăm măsuri preventive și să avem grijă de sistemul nostru imunitar pentru a ne proteja de răceli și alte boli comune. Igiena personală, un stil de viață sănătos și precauții simple pot face o diferență semnificativă în reducerea riscului de a răci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel