Dacă românii ar renunța la un obicei, s-ar reduce la jumătate numărul de cancere. Dediu (SANADOR) vine cu explicațiile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto Pexels
Foto Pexels

Dr Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, de ce a crescut atât de mult numărul de cazuri de cancer și a dezvăluit și care este lucrul la care, dacă omenirea ar renunța, s-ar reduce din start la jumătate cazurile de neoplazii. 

Într-un Interviu realizat chiar de Ziua Mondială a Cancerului, reputatul oncolog Mircea Dediu, care este șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR din Capitală, spune că bolile oncologice nu sunt o noutate, ceva apărut odată cu vremurile moderne, ci că incidența este mai mare din anumite motive. 

„Percepția la îndemână este să considerăm că aceasta este o boală a zilelor noastre și a „stilului modern”, ca să-l numim așa, de viață. Pe de altă parte, procesul de apariție tumorală nu este dependent în totalitate de unii factori care să zicem că sunt mai pregnanți în viața noastră de zi cu zi, pentru că aceste cazuri de evidență a tumorilor sunt cunoscute încă din antichitate.

Sanador

Deci, procesul de apariție a tumorilor maligne este oarecum dependent pe de-o parte de organismele vii, în general, dar sigur că el poate fi accelerat și de factori de mediu. Al doilea aspect care trebuie menționat, că vrând - nevrând, cu înaintarea în viață, apariția acelor așa-zise mutații cresc ca și frecvență. Și dacă în Evul Mediu speranța de viață era de 40-45 de ani, un om bătrân era la 50 de ani,  sigur că aceste procese mutaționale erau mai puțin frecvente sau nu aveau timp să se producă și incidența acestei boli era mai mică. Cum speranța de viață a crescut, sunt țări cu speranță de viață de 80 de ani, 90 de ani și așa mai departe, sigur că în acest context și frecvența tumorilor maligne a crescut”, a explicat dr Mircea Dediu. 

Dacă renunțăm la fumat, reducem la jumătate numărul de cancere

Oncologul spune că trâind din ce în ce mai mult, organismele noastre nu rezistă la fel de bine și, odată cu îmbătrânirea populație, incidența afecșiunilor oncologice a crescut. Există însă lucruri care fac ca această creștere să fie mult mai mare decât ar trebui și, cel puțin în cazul unuia dintre ele, dacă am renunța, numărul cazurilor de cancer s-ar reduce la jumătate. 

„În afară de această dependență de durata de viață, există și acești factori ai stilului de viață, care s-a dovedit că au un impact important pe frecvența apariției tumorilor maligne. Și este important să menționăm asta, pentru că dacă pentru unele lucruri nu avem soluție, dorim să trăim cât ai bine și cât mai mult, în privința acestor factori de mediu este la îndemâna noastră să putem să-i minimalizăm sau chiar să îi îndepărtăm cu totul.

Se spune, de exemplu, despre fumat, că la modul general, sigur, toată lumea știe că apariția cancerului pulmonar are legătură cu fumatul. Pe de altă parte, acest proces de carcinogeneză legat de obiceiul fumatului este implicat în apariția a foarte multe tipuri tumorale: cancerul de sân, cancerul de col uterin, chiar și cancerul gastric, cancerul de sferă ORL și așa mai departe. Și se apreciază că, dacă omenirea n-ar mai fuma deloc, s-ar înjumătăți numărul total de neoplazii”, a arătat dr Mircea Dediu. 

În afară de fumat sunt și alți factori din viața de zi cu zi care cresc semnificativ numărul de cazuri de cancer, dar niciunul de o asemenea de anvergură. Care sunt aceștia și ce trebuie să facă, pas cu pas, orice persoană care are o suspiciune de cancer, aflați în VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel