„Dacă ești bătrân, sistemul medical românesc te declară mort”. Medicii, ÎNFRÂNȚI de sistem

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mioara Lazăr, foto dreapta, a avut neșansa de a fi bătrână și bolnavă în România. Foto. Facebook/Raluca Andreea Niculescu Gorpin
Mioara Lazăr, foto dreapta, a avut neșansa de a fi bătrână și bolnavă în România. Foto. Facebook/Raluca Andreea Niculescu Gorpin

În România, dacă ești bătrân nu contezi pentru sistemul de sănătate. O dovedește - a câta oară - povestea unei femei de 82 de ani din București, Maria (Mioara) Lazăr, care a murit pentru că a fost dusă la spitalul care nu era în noaptea aceea „de gardă” pe chirurgie cardiovasculară și pe care „la vârsta asta n-o mai operează nimeni”. E povestea cutremurătoare  dezvăluită de nepoata femeii, Raluca Andreea Niculescu Gorpin, care nu dă vina pe medici, ci pe sistemul sărac, fără personal și în colaps care nu le permite să-și facă meseria! „Medicii ar trebui lăsați să respecte jurământul lui Hippocrate” spune aceasta, ferm.

„Dacă ești BĂTRÂN, sistemul medical românesc te declară MORT, deși încă inima îți mai bate. Bătrânică din dreapta (foto, n.r.), cu zâmbet larg și cald, este Maria (Mioara) Lazăr, una din cele două surori care i-au mai rămas în viață tatălui meu, la ora la care încep să scriu, 2.48 AM, 21 iunie 2019. Poate până când termin de scris, va fi deja într-o lume mai bună. Cu „ajutorul" sistemului medical românesc", așa își începe scrisoarea deschisă nepoata femeii, Raluca Andreea Niculescu Gorpin.

Cu o seară înainte, femeia se simțise rău. Pe la ora 21.00, a chemat Salvarea.

„A venit în 5 minute, și a stat cu ea acasă o ora și jumătate. În cele din urmă, a ajuns la Elias. De unde am primit telefon că mătușa mea e în stare gravă. „A făcut infarct, șanse 50-50, dar ar fi trebuit transferată la Municipal, acolo ar avea mai multe șanse. Sunăm noi acum la ei, între timp va rugăm să veniți la spital". Prima a ajuns mama. Apoi eu, puțin după miezul nopții, stau la o ora de București. Când am ajuns, verdictul spus mamei era clar: „Nu au locuri de Municipal, din păcate nu mai e nimic de facut, șansele să supraviețuiască sunt foarte mici". O lăsaseră pe mama să între la ea 3 minute, își luase deja rămas bun de la cumnata ei, îi spusese și Tatăl Nostru..", continuă să povestească nepoata.

Trebuia să fi fost dusă din start la alt spital

Din păcate, însă, chiar și în Capitala țării, acolo unde s-ar putea crede că date fiind oportunitățile ar trebui să nu fie probleme cu numărul de medici, de fapt realitatea e cruntă. Pentru că medici specialiști pe anumite patologii sunt puțini, spitalele de urgență fac „de gardă", cu rândul. Noaptea, un singur spital trebuie să facă față tuturor cazurilor din Capitală!

„Am vrut și eu să vorbesc cu medicul. „Domnul doctor, am înțeles că este grav. Vreau doar să mă ajutați să înțeleg de ce ați cerut transferul la Municipal, evident, a fost aprecierea Dvs. profesională că ar fi trebuit să ajungă acolo, atât cât puteți, va rog să-mi spuneți și motivul. Ce are Municipalul și nu aveți Dvs?" "Mătușa Dvs. are 82 de ani. Am sunat la ei. Normal trebuia dusă acolo, când a luat-o Salvarea cu infarct acolo trebuia dusă. Doar că noi n-am primit electrocardiogramă de la salvare, și cei de pe Salvare nu și-au dat seama că e infarct, nu au raportat cazul ca infarct, pentru că intră automat în Protocolul Național de Infarct și trebuiau să o ducă la Municipal. Noi ne-am dat seama când a ajuns la noi că e infarct, și am cerut imediat transferul, în noaptea asta Municipalul asigura infarcturile pe Capitală. Sunt puțini medici de chirurgie cardiovasculară, și așa e protocolul, ne grupăm pe zile, prin rotație, în spitalele de urgență, și în noaptea asta e Municipalul. Dar ne-au spus că n-au locuri, și că la 82 de ani, cu regurgitare mitrală, edem pulmonar și infarct, să rămână să moară la noi, nu la ei", povestește femeia.

Declarată moartă deși inima continua să-i bată

Peste toate, însă, capac a fost vârsta. Din spusele nepoatei, pacienta era prea bătrână ca să o mai opereze cineva.

„Domnul doctor, pe limba mea, înțeleg că ar avea nevoie de o înlocuire de valvă? "Da, dar la 82 de ani nu o mai operează nimeni." "Domnul doctor, sora ei a făcut această operație la 92 de ani, acum merge pe 95, și e ca o vrăbiuță, merge 1 km pe zi". "LA CE SPITAL, doamnă?" "În Israel." "Dacă voiați să trăiască și doamna Lazăr, trebuia să o duceți și pe ea acolo. Și eu aș vrea să ajung la spitalul ăla"", a fost dialogul dureros purtat cu medicul de la Elias.

„(...) Nu știu cine și când va citi această poveste. Dar vreau să fie citită de cât mai mulți oameni. Pentru că un OM să nu treacă dincolo neștiut, considerat „neființă", deși inima încă îi mai bate. Ca Mioara Lazăr, mai sunt, au mai fost, și alți bătrâni. Și tuturor ne vine rândul", a continuat nepoata femeii.

Raluca Andreea Niculescu Gorpin a vrut să spună povestea aceasta pentru ca lumea să afle care sunt șansele unui bătrân bolnav în țara asta. Și cum nu ar trebui să fie.

Medicii, înfrânți de sistem

„Vreau ca această poveste să fie citită de cât mai mulți oameni, pentru că am speranța că, poate, odată, cândva, în țărișoara asta a noastră, pe care fiecare celulă din mine o iubește, se vor întâmplă două lucruri de esență pentru normalitatea noastră, a tuturor:

1. Medicii vor fi lăsăți să respecte jurământul pe care l-au depus. Acum, nu pot face asta. Am văzut în seară asta un om, un medic, ÎNFRÂNT de sistem. Resemnat. Nu poate lupta cu SISTEMUL. Nu mai este nici el tânăr, și în resemnarea din vocea lui, și în franchețea cu care a spus lucrurilor pe nume, i-am înțeles suferință. Poate nu peste mult timp, va fi și el declarat mort de sistem, deși inima încă îi va mai bate. De partea cealaltă, la Municipal, sunt alți oameni, alți medici dedicați, dar în egală măsură înfrânți de sistem. „Nu mai avem locuri. De ce s-o mai aduceți să moară la noi, lăsăți-o să moară la voi. Nu operează nimeni o bătrână de 82 de ani". Nu că nu ar vrea ei, oamenii medici. Dar nu sunt lăsați de sistem", punctează Raluca Andreea Niculescu Gorpin.

În alte țări, te operează și după 90 de ani!

Cumplit e că dacă bătrâna ar fi locuit în altă țară, avea șanse să trăiască încă mult și bine.

„În Israel, pentru că este exemplul concret pe care pot să îl dau, dar sunt sigură că și în alte locuri în care normalitatea nu este aceea în care sistemul medical te declară mort deși inima încă îți mai bate, când i-au schimbat valva sorei lui tată, cealaltă sora, mai mare, la 92 de ani, în ziua externării, echipa medicală s-a fotografiat cu ea, i-au oferit un buchet imens de flori și i-au cerut autografe, și au inclus-o în panoul de onoare al spitalului. Spital de stat. Pentru că medicii de acolo sunt lăsăți de sistem să respecte jurământul lui Hippocrate. Printre ei sunt foarte mulți medici români, nu există secție în care să nu auzi românește. Sunt oameni fericiți că pot opera un om de 92 de ani, și că se pot mândri cu asta. Un an mai târziu, când i-au schimbat cristalinul, altă ședință foto, alt buchet de flori, alte mulțumiri. I-au mulțumit unei bătrâne de 93 de ani pentru că a dat ocazia spitalului să o opereze.

2. Aș dori că odată, cândva, în țară asta, sistemul medical să își aducă aminte că, și dacă ești bătrân și bolnav, ești încă OM. Și dacă inima încă îți mai bate, chiar dacă ai 80 de ani, ești VIU, NU MORT. Atât cred că este suficient. Să-ți mulțumească sistemul că ai 80 de ani și ești adus pe targă la spital, nu cred că apuc să văd la noi cât inima îmi va mai bate", a continuat Raluca Andreea Niculescu Gorpin.

La câteva ore după această postare, Maria (Mioara) Lazăr s-a stins din viață, a anunțat nepoata pe contul ei de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel