În cazul în care ai fost diagnosticat cu cancer, trebuie să știi că este absolut necesar să asculți sfaturile și recomandările unui medic.
Medicii au pregătire și experiență în gestionarea bolii și în evaluarea opțiunilor de tratament în funcție de tipul și stadiul cancerului și diagnosticului tău, precum și alți factori personali.
De aceea este important să afli totul despre metodele de tratament disponibile pentru a putea să iei, alături de medic, cele mai bune decizii pentru tratamaentul tău.
Mai mult, cu cât înțelegi mai bine ce se întâmplă și ce opțiuni de tratament ai, riscurile și beneficiile acestora, cu atât vei putea colabora mai eficient cu medicii tăi pentru a alege cea mai potrivită cale de tratament pentru sănătatea ta.
Prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat că diagnosticul de cancer nu mai este o condamnare la moarte și că atât timp cât pacientul merge la medic pentru programe de screening și se prezintă la medic atunci când are orice simptom, cancerul poate fi vindecat.
"Diagnosticul de cancer nu e o sentință. În general, bolile oncologice nu mai sunt o sentință. Trebuie să vedem lucrurile puțin altfel, în sensul că boala oncologică este o boală cronică", ne-a spus medicul.
Mai mult, medicul ne-a mai spus că nici "cancerul bonhopulmonar nu este o catastrofă chiar atât de mare, iar dacă este surprins în faze incipiente, el poate fi tratat".
De aceea, reține că este important să ai încredere în medicul tău și să fii deschis în a-i adresa întrebări și nelămuriri legate de diagnosticul și tratamentul cancerului cu care ai fost diagnosticat.
Întrebat ce ar trebui să li se spună pacienților și dacă mesajul lui este un semn pentru pacienții diagnosticat cu cancer să nu cedeze și să nu se declare învinși, medicul Ioan Cordoș ne-a spus că totul depinde foarte mult si de medici și despre cum discută aceștia cu fiecare pacient.
"Asta ține și de cum punem problema noi, medicii, în discuția cu pacientul, cum îi dai curaj, cum îl lămurești.
Sunt două situații, cel puțin cu care m-am întâlnit de-a lungul existenței mele în materie de chirurgie toracică. Pacientul care vine cu boala descoperită întâmplător, nu simptome, nu nimic, nu tușește, nu espectorează cu sânge - că ăsta e primul lucru care te aduce la medic imediat - nu a slăbit în greutate, nu se simte altfel decât era înainte.
Și trebuie să explici - pentru a se face o cură completă și mă rog, în stadiu incipient se începe cu chirurgia peste tot, ar trebui să vă operăm.
Pacientul este surprins - de ce să mă operez, mai frate, dacă n-am nimic. Pe mine nu mă deranjează nimic!
Da, dar în momentul când o să te deranjeze o să fie cam târziu.
Ceea ce putem să-ți oferim acum este să te sfătuim, prietenește", a declarat medicul Ioan Cordoș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.