Curmalele, dulcele natural care previne constipația. Promovează sănătatea creierului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
curmalele. FOTO: Freepik
curmalele. FOTO: Freepik

Curmalele sunt fructe cu un conținut important de antioxidanți.

Curmalele sunt fructele unei specii de palmier, Phoenix dactylifera, care crește în  mai multe zone tropicale, de mii de ani, iar în ultimii 300 de ani a ajuns să crească și în alte zone noi, precum Australia, India, Pakistan sau cele două Americi.

Curmalele au un aspect stafidit atunci când sunt uscate și o coajă foarte netedă când sunt proaspete. Indiferent de modul de prezentare, curmalele sunt bogate în energie, minerale, aminoacizi și vitamine, iar cantitatea de nutrienți variază în funcție de etapa de coacere în care au fost recoltate, putând varia de la 20% zahăr și 80% apă la 72% zahăr și 18% apă.

Deși există mai multe tipuri de curmale, cele mai întâlnite sunt:

- Medjool, moi, cu o textură fibroasă, mari și cu o culoare maro-roșiatic

- Deglet, cu un gust delicat, de culoarea ambră până la maro închis. Acest tip este potrivit pentru gătit,

Curmalele, conținut nutrițional

Curmalele sunt foarte bogate în nutrienți, și deși au un cantitate ridicată de zaharuri, au un indice glicemic mic, de aproximativ 42, ca urmare a conținutului de fibre, ceea ce nu are un impact major asupra glicemiei, mai mult, oferă și suficientă sațietate.

Curmalele sunt bogate în antioxidanți, având un scor ORAC de 2.387 μ mol TE/100g, la cele Megjool, respectv de 3.895 μ mol TE/100g la cele Deglet, notează SuperFoodly.

Dacă vreți o gustare sănătoasă, nu ezitați să consumați curmalele Deglet, care au peste 80% din greutate formată din antioxidanți, unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc. Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

O sută de grame de  curmale conțin:

-calorii 277

-carbohidrați 75 grame

-fibre 7 grame         

-proteine 2 grame

- potasiu 15% Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- magneziu 13% DZR

- cupru 40% DZR

- mangan 13% DZR

- fier 5% DZR

- vitamina B6 15% DZR, arată Healthline.

Curmale, beneficii

Cu un asemenea bagaj nutrițional, curmalele au o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Sunt un laxativ natural

Fibrele pe care le conțin curmalele ajută la menținerea sistemului digestiv, prevenind astfel și constipația.

 Un studiu din 2005 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerează, de asemenea, că aceste fructe uscate au un nivel ridicat de fibre alimentare și, în special, de fibre insolubile.

Fibrele insolubile care se găsesc în curmale pot promova o digestie sănătoasă prin mărirea volumului scaunului și pot contribui, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de constipație, arată Organic Facts.

Vezi și: Plagiocefalia, cauze, simptome și tratament. Unul din doi copii suferă de sindromul capului turtit. Fizioterapeut, despre ținutul pe burtă: Favorizează mișcarea și dezvoltarea

Previn bolile cronice

Bogate în antioxidanți, precum flavonoide, carotenoide și fenoli, curmalele sunt excelente pentru combaterea stresului oxidativ, reducerea inflamațiilor, dar și a riscului de afecțiuni oculare, cancer, diabet și boli de inimă.

Ușurează travaliul

Consumul de curmale, mai ales în ultimele luni de sarcină, poate promova și ușura travaliul natural. Acest lucru se datorează nivelului mare de calorii, dar și a conținutului de tanini, are joacă un rol important în contracția mușchilor netezi ai uterului.

Poate promova sănătatea creierului

Consumul de curmale poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului. Studiile de laborator au constatat că curmalele sunt utile pentru reducerea markerilor inflamatori, cum ar fi interleukina 6 (IL-6), în creier. Nivelurile ridicate de IL-6 sunt asociate cu un risc mai mare de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Proprietățile potențiale de stimulare a creierului de curmale au fost atribuite conținutului lor de antioxidanți cunoscuți pentru a reduce inflamația, inclusiv flavonoide.

Îndulcitor natural

Curmalele sunt o sursă de fructoză, care este un tip natural de zahăr care se găsește în fructe.

Din acest motiv, curmalele sunt foarte dulci și au, de asemenea, un gust subtil asemănător cu cel de caramel. Acestea reprezintă un substitut sănătos excelent pentru zahărul alb în rețete, datorită nutrienților, fibrelor și antioxidanților pe care îi oferă.

Cel mai bun mod de a înlocui zahărul alb cu curmale este de a face pastă de curmale, prin amestecarea curmalelor cu apă într-un blender. O regulă de bază este de a înlocui zahărul cu pasta de curmale într-un raport de 1 la 1.

Alte beneficii

Oamenii susțin că curmalele au alte câteva beneficii pentru sănătate, însă acestea nu au fost studiate îndeajuns.

Sănătatea oaselor. Curmalele conțin mai multe minerale, inclusiv fosfor, calciu și magneziu. Toate acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a preveni afecțiunile legate de oase, cum ar fi osteoporoza, mai arată sursa menționată.

Controlul zahărului din sânge. Curmalele au potențialul de a ajuta la reglarea zahărului din sânge datorită indicelui glicemic scăzut, fibrelor și antioxidanților. Astfel, consumul lor poate sprijini gestionarea diabetului.

Vezi și: Oțetul de mere, beneficii surprinzătoare. Scăde colesterolul și glicemia, ajută în curele de slăbire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel