Peste 600 de utilizări preventive și terapeutice ale turmericului au fost deja descoperite, iar cercetările continuă.
Iată la ce poate ajuta turmericul:
1. Curcuma ajuta la pierderea in greutate
Curcuma te poate ajuta cu adevărat să slăbești. Studiile la animale au arătat că ajută la stabilizarea nivelului de zahăr. Pulberea previne depozitarea carbohidraților sub formă de grăsime, ceea ce blochează creșterea în greutate. Și pentru că turmericul este înțepător, stimulează și metabolismul. Și acest lucru accelerează arderea caloriilor pe termen lung. În cele din urmă, curcuma îmbunătățește gustul alimentelor. Aceasta înseamnă că suntem plini mai repede și, prin urmare, mâncăm mai puțin.
2. Turmericul ajută împotriva îmbătrânirii
Toată lumea vrea să trăiască cât mai sănătos posibil, desigur, chiar și atunci când ești mai în vârstă. Curcuma vă poate ușura acest lucru. Antioxidanții nu numai că ajută la prevenirea cancerului, ci și la prevenirea îmbătrânirii. Îmbătrânirea este efectul vizibil al deteriorării celulare. Antioxidanții absorb efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și ale toxinelor, prevenind deteriorarea celulelor. Condimentul în sine nu este un antioxidant, dar cercetările au arătat că crește nivelul de antioxidanți din organism. De aceea previne în mod eficient îmbătrânirea. Nu numai în interiorul corpului, ci și în exterior!
3. Curcuma poate combate depresia
Curcuma poate ajuta, de asemenea, la combaterea depresiei. S-au făcut cercetări în legătura dintre turmeric și depresie. Studiul a constatat că ingredientul activ, curcumina, a fost eficient în reducerea simptomelor depresiei. Acest efect poate fi îmbunătățit prin combinarea acestuia cu alte ierburi.
O altă proprietate interesantă a condimentului este că îmbunătățește efectele antidepresivelor. Acestea funcționează cel mai bine în combinație cu curcuma. Cu alte cuvinte, pulberea în sine poate ajuta la reducerea sentimentelor de depresie, îmbunătățind în același timp efectele altor medicamente pentru depresie.
4. Curcuma este bună pentru inimă
Curcuma are, de asemenea, un efect benefic asupra inimii. Conține substanțe care au un efect pozitiv asupra funcționării inimii și a celulelor sanguine. Într-un studiu, unui grup de 121 de pacienți supuși intervenției chirurgicale li s-au administrat 4 grame de turmeric sau un placebo câteva zile mai târziu. În grupul care a primit condimentul, riscul unui atac de cord în spital a scăzut cu 65%. De aceea, ar avea sens să adăugați curcuma în dieta dvs. dacă sunteți expus riscului de boli de inimă.
5. Curcuma detoxifică organismul
Curcuma este utilizată în majoritatea programelor de detoxifiere corporală, ceea ce nu este o coincidență, deoarece poate avea un efect asupra calității ficatului. Acesta este principalul organ care trebuie curățat. Studiile au arătat că pudra de curcuma fermentată îmbunătățește funcția ficatului.
6. Curcuma ajută împotriva bolii Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență. Dar curcuma poate ajuta la prevenirea acestuia. Curcuma este bună și pentru creier și mai ales pentru memorie. Consumul regulat de turmeric reduce, de asemenea, riscul bolii Parkinson.
Boala Alzheimer apare deoarece anumite proteine (în special proteinele tau) se acumulează în creier și determină moartea celulelor creierului. Studiile efectuate la șobolani au arătat că turmericul poate preveni acest comportament al proteinelor tau, care are un efect pozitiv asupra sănătății creierului.
7. Curcuma este calmant natural al durerii (pentru reumatism și osteoartrita)
Curcuma a fost folosită în Asia de secole ca calmant al durerii. De asemenea, s-a demonstrat că turmericul reduce durerea în reumatism și osteoartrita, uneori chiar mai mult decât vindecările medicinale. Studiile au arătat că suplimentele de curcuma sunt mai eficiente în ameliorarea durerii decât diclofenacul. Curcuma este un produs natural și nu dăunează corpului în niciun fel. Deci, dacă sunteți în căutarea unui calmant eficient, dar inofensiv, curcuma este o opțiune bună.
8. Cancer
Conform unor studii, curcumina din curcuma blochează multiplicarea celulelor canceroase. Studiile efectuate la șobolani au arătat că curcumina neutralizează parțial deteriorarea celulelor din ficat, rinichi și creier, prevenind cancerul acestor organe. Fundația Națională a Cancerului finanțează două studii privind turmericul. Oamenii de știință au descoperit că acest condiment previne formarea tumorilor.
Atenție: Turmericul nu este un substitut pentru medicamente, ci doar un supliment la dieta zilnică!
9. Curcuma scade nivelul colesterolului
Curcuma face minuni pentru sângele tău. Scade nivelul colesterolului și astfel previne riscul de infarct. Potrivit cercetărilor, administrarea de turmeric doar o săptămână duce la o îmbunătățire semnificativă a nivelului de colesterol. Participanții la acest studiu au luat un supliment de turmeric o dată pe săptămână. Colesterolul lor a fost apoi măsurat din nou și sa constatat că nivelul colesterolului rău a scăzut puternic, în timp ce colesterolul bun HDL a crescut cu 33%.
În plus, curcuma întărește celulele sanguine și previne agregarea trombocitelor. Acest efect triplu al turmericului explică de ce este atât de benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare.
10. Curcuma promovează o bună digestie
Turmericul facilitează digestia alimentelor pentru organism. Dacă aveți probleme intestinale, încercați cu siguranță. Curcumina joacă un rol important în prevenirea și tratamentul ulcerelor de stomac și susține, de asemenea, funcția hepatică.
Studiile la animale au arătat că turmericul reduce riscul de afectare a ficatului. Șobolanii cărora li s-a administrat curcumină au suferit mai puține boli de ficat decât ceilalți, care nu au primit curcumina. În Germania, curcuma este deja utilizată activ ca remediu natural pentru problemele gastro-intestinale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.