Când începi o cură de slăbire, în prima săptămână merge cel mai bine, după care procesul devine lung și complicat.
"Cura de slăbire este cea mai mare tâmpenie cu putință, e cel mai păgubos lucru cu putință.
Ce e aia cură de slăbire? Mănânc mai rar sau mai puțin, nu? Organismul nostru, de milioane de ani, e adaptat la foame. El vede că nu primește mâncare și nu se supără.
Zice: nu-mi dai de mâncare? Nu-i bai!
Își reduce turația motorului. Face aceeași treabă cu mai puțin consum de energie. Schimbă treapta de viteză!:
Când mâncăm, organismul nu crește turația motorului, că a băgat în seamă că nu primește, merge cu turație redusă pentru că poate și tot ce e în plus depozitează.
Mănânci mai puțin și mai rar, mai dă un pas înapoi. Are 42 de pași de făcut înapoi.
Nu mănânci deloc, ca să facă rost de energie, organismul nu se duce niciodată în depozit. Grăsimea e pentru când o fi, nu se atinge de ea, ci distruge mușchiul de care nu are nevoie, pentru că nu alergăm.
Când mâncăm nu reface mușchiul, pentru că abia l-a distrus, ci pune grăsime de-o parte că a băgat de seamă că nu primește.
Ăsta e fenomenul și sunt adaptările la foame care ne-au făcut să supraviețuim ca specie milioane de ani și care acum ni se sparg în timp", a declarat Doru Negru, medic diabetolog și de boli interne la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Pierzi 1 kg de mușchi și câștigi 2 kg de grăsime"
"Fenomenul yo-y e când pierzi 1 kg de mușchi și câștigi 2 kg de grăsime.
De ce?
Celula grasă, nemernica, în primă instanță, este un acumulator. Când avem mâncare și exces de energie depozitează surplusul sub formă de grăsime. Când nu avem mâncare, eliberează grăsime ca să avem energie să trăim. Doar că pierde grăsime până ajungi la 25%.
Când ajunge la 25% plinul de grăsime, pune frână, că-și pierde rațiunea.
A doua oară s-a prins, se oprește la 30%, apoi la 40%, apoi la 55% și am văzut celule grase pline 98% cu grăsime", a mai spus medicul.
Ce să faci dacă vrei să slăbești
"Nu e vorba de cură de slăbire, e o prostie. E vorba de o schimbare a modului de viață. Cu toții cu mine în frunte, ne-am îngrășat pentru că mânăm mai mult decât alergăm.
Ca să slăbim, mâncăm mai puțin decât alergăm sau alergăm mai mult decât mâncăm.
Ca să păstrezi mușchiul, paradoxal, trebuie să faci mișcare.
Ca să păcălești celula grasă, paradoxal, mănânci. Mănânci de 5 ori pe zi câte puțin, dar păcălești organismul că primește ca să nu declanșeze mecanismele de economisire, dar primește mai puțin decât consumă și atunci el va consuma grăsime, nu mușchi.
Semănăm cu mașina din parcare. Și noi și ele suntem făcuți să alergăm cu aer mult și benzină puțină. Aceeași mașină cu aceeași greutate consumă de 2 ori mai multă benzină în oraș decât în afară. De ce? Pentru că o pornești, o oprești, o pornești, o oprești.
Asta trebuie să facem cu organismul. Îl păcălim să primește.
Tot ce băgăm pe sub nas, tot ce trece de beregată în jos, după ce am înghițit, are două posibilități:
- se arde
- se depune.
Altă cale de mijloc nu există!
Ca să arzi îți trebuie 3 ore. Tot ce nu am ars în 3 ore se depune și nu se mai scoate. Ideea e să mănânci din 3 în 3 ore, păcălești organismul că primește, primește mai puțin decât consumă și în felul ăsta scade grăsimea, nu mușchiul.
Dacă sari peste o masă, la următoarea nu mănânci cât pentru două, pentru că orice exces se depune!", a completat medicul Doru Negru.
Trebuie să știi:
Sângeretele, beneficii pentru sănătate. Conține Fier și Seleniu. La ce să fii atent când îl mănânci
Resveratrolul din vinul roșu, efecte pentru sănătate. Câte pahare de vin poți să bei într-o zi
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.