Cuperoza - roșeața obrajilor - este o stare patologică care afectează mai ales femeile și debutează sub forma unei roșețe, inițial legate de emoții, schimbări de temperatură, menstruație și consum de alcool.
Dacă la început aceasta este o stare temporară, ce poate dispărea în timp prin eliminarea factorilor cauzatori, cu vremea aceasta se poate combina cu vasele dilatate ce apar sub formă de linii, pe suprafața obrazului, ca mai apoi să se agraveze, prin apariția unor mici coșuri ce se pot infecta, transformându-se în pustule.
Netratată la timp, cuperoza se poate agrava, roșeața devenind permanentă, iar micile coșuri să se hipertrofieze, astfel pielea căpătând o culoare de roșu-violaceu.
Cauzele apariției cuperozei
- Predispoziția cuperozei este ereditară. Persoanele blonde, cu tenul deschis la culoare, persoanele cu o viață sedentară, precum și femeile aflate la menopauză, au o predispoziție mai mare la această afecțiune.
- Tenurile uscate și seboreice sunt predispuse acestei afecțiuni.
- Cauze interne precum dilatarea exagerată a vaselor din piele, tulburări endocrine, afecțiuni gastrointestinale, colon iritabil, tulburări de tranzit și unele infecții.
- Alte cauze interne care pot declanșa această afecțiune, sunt o alimentație greșită, de băuturi sau alimente fierbinți, consum de produse foarte condimentate, fumatul, alcoolul și unele medicamente.
- Sunt și cauze externe precum poluarea, schimbările de temperatură, excesul de soare, folosirea produselor cosmetice cu ingredienți agresivi sau stresul vieții mondene.
Cum se poate trata cuperoza
Cuperoza este o afecțiune cronică, motiv pentru care aceasta nu se poate trata, ci doar ameliora sau îmbunătăți. Odată apărută, această stare patologică se va reactiva de fiecare dată când corpul este supus stimulilor factorilor externi sau interni.
Astfel, pentru “tratarea” cuperozei este nevoie de implicarea pacientului pentru a avea rezultate cât mai rapide, eficiente și de lungă durată.
Pentru astfel de rezultate pacientul trebuie să țină cont de o serie de lucruri: să evite consumul de alcool și tutun; cremele, să elimine săpunurile, produsele cosmetice în general expirate sau inadecvate tipului de ten; să evite alimentele condimentate; să evite trecerile bruște de la cald la frig și invers; să evite exercițiile fizice intense, sauna și stresul; să acorde o ai mare atenție produselor cosmetice pe care le utilizează atunci când se expune la soare, prin aplicare unei creme cu un factor ridicat de protecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.