Cuperoza - roșeața obrajilor - este o stare patologică care afectează preponderent femeile, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, și este forma incipientă a rozaceei, care este o boală inflamatorie cronică, nu se vindecă, este progresivă și trebuie tratată încă din primele stadii.
Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog a precizat care sunt sunt factorii ce duc la apariția roșeții în obraji, dar și care este principalul mod în care se poate reduce simptomatologia acesteia.
”Ne naștem cu predispoziția de a dezvolta rozacee. Cuperoza este o formă incipientă de rozacee, este o formă ușoară. În această primă etapă pacientul dezvoltă înroșirea bruscă a feței la anumiți stimuli, o roșeață persistentă și apariția de vase de diverse mărimi și culori în porțiunea centrală a feței - obraji, nas, bărbie”, a explicat dr. Iuliana Lupu, medic primar dermato-venerologie, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Cuperoză, simptome și cauzele apariției
După momentul apariției acestei roșețe la nivelul feței, pielea se usucă, se descuamează, ne mănâncă, avem furnicături și senzație de usturime.
”În funcție de această predispoziție genetică a noastră, dacă nu avem un regim de viață ordonat, dacă nu avem o rutină de îngrijire corectă și dacă nu apelăm la tratamente eficiente cuperoza se transformă în timp în rozacee”, a spus dermatologul, subliniind aspectul vieții dezordonate asupra acestor afecțiuni ale pielii.
”Cuperoza și rozaceea sunt afecțiuni care se agravează la expunerea la anumiți stimuli și aici vorbim de: variații mari de temperatură, la expunerea la soare, la vânt, apar puseele de rozacee.
Mâncărurile fierbinți, băuturile fierbinți, mâncărurile picante, sunt și ele factori agravanți, la fel ca și consumul de alcool. Dacă aplicăm pe față produse iritante, dacă aplicăm creme cu cortizon, pielea noastră va avea de suferit”, a mai spus medicul.
O altă cauză pentru apariția cuperozei este stresul psiho-emoțional, despre care medicul afirmă că ”agravează cam toate bolile dermatologice, iar acest lucru este valabil și pentru rozacee. Afectează în principal femeile trecute de 30 de ani, persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt și ele mai afectate”, a mai spus medicul.
De asemenea, mai afirmă dermatologul, ”rozaceea este o afecțiune cu o etiologie necunoscută, nu știm ce o provoacă, exceptând această predispoziție genetică. Au fost incriminați mulți factori: hiper-reactivitatea pielii la prezența unor paraziți sau a unor bacterii, hiperactivitatea vasculară a pacientului, afectarea sistemului imunitar, dar cauza nu se cunoaște”, a mai spus dermatologul.
În ceea ce privește modul de manifestare a cuperozei, în afară de aceste ”flashuri”, la nivelul pielii apar o serie de denivelări roșii sau pustule, adică aglomerările alb-gălbui care seamănă cu coșurile.
Usturimea, mâncărime și uscarea pielii se agravează, însă ce trebuie reținut este că acele pustule, deși seamănă cu acneea nu este acnee.
”Acneea se manifestă și prin prezența unor puncte negre sau nneții care fac în timp rozacee au vase pe pleoape, au senzația de corp străin sau intoleranță la lumină, au uscarea conjunctivei sau inflamarea conjunctivei, iar aceste simptome apar înainte de manifestarea cutanată”, a precizat dermatologul.
Vezi și: 6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească dacă ai peste 40 de ani
Cuperoza, tratament
Potrivit medicului, modul cel mai eficient de tratare al cuperozei este prin intermediul laserului. ”Acesta reduce simptomatologia, nu mai suntem la fel de roșii, avem mai puține vase (n.r. vizibile), ne mănâncă mai puțin pielea, dar împiedică evoluția bolii în timp. Iar acesta este un lucru extrem de important. Cel mai grav se poate ajunge la situația de a avea permanent fața roșie, plină de vase, plină de pustule și de pete roșii”, a mai spus medicul.
Astfel, pentru ”tratarea” cuperozei este nevoie de implicarea pacientului pentru a avea rezultate cât mai rapide, eficiente și de lungă durată.
Pentru astfel de rezultate pacientul trebuie să țină cont de o serie de lucruri:
- să evite consumul de alcool și tutun;
- cremele, să elimine săpunurile, produsele cosmetice în general expirate sau inadecvate tipului de ten;
- să evite alimentele condimentate;
- să evite trecerile bruște de la cald la frig și invers;
- să evite exercițiile fizice intense, sauna și stresul;
- să acorde o ai mare atenție produselor cosmetice pe care le utilizează atunci când se expune la soare, prin aplicare unei creme cu un factor ridicat de protecție.
Vezi și: 8 semne ale stresului zilnic. Sunt foarte vizibile pe fața și pielea ta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.