O modalitate sigură de a lupta împotriva virusurilor care dau gripa este oprirea răspândirii acestora în propria casă. Cum putem face asta? Destul de simplu: puteți curăța și dezinfecta lucrurile pe care le folosiți.
În primul rând, curățarea suprafețelor cu apă și săpun și soluții de curățare poate reduce numărul de germeni, poate reduce șansele de răspândire a acestora.
În al doilea rând, dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent poate ucide microbii și poate ajuta la scăderea riscului de îmbolnăvire. Evitați să atingeți șervețele folosite, batiste sau alte deșeuri atunci când vă goliți gunoiul și spălați-vă pe mâini după aceea pentru a evita apariția acestor germeni.
Care sunt locurile din casă unde sunt, de regulă, cei mai mulți germeni și cum ar trebui să le dezinfectezi?
Suprafețele atinse în mod obișnuit, cum ar fi blaturile, masele, clanțele ușilor, tastaturile computerelor, jucăriile, telefoanele și mânerele de la robinete sunt „vinovați” majori de transportul microbilor. Asigurați-vă că produsul pe care îl utilizați este indicat pentru eliminarea germenilor cât și pentru dezinfectare (uciderea acestora). Citiți instrucțiunile de pe produs despre modul de utilizare deoarece diferitele substanțe chimice au proceduri diferite de folosire.
Ese ideal, de asemenea, să aerisiți periodic încăperile și să lăsați lumina soarelui să bată în cameră (nu țineți jaluzelele trase ziua, spre exemplu).
Apoi, folosiți umidificatoare sau filtre pentru curățarea aerului. Aerul uscat poate provoca iritarea gâtului, congestie și sângerări nazale. Deși nu există recomandări științifice pentru utilizarea umidificatoarelor pentru a preveni gripa, germenii pot supraviețui în condiții de aer mai uscat. Deci, teoretic, dacă mențineți nivelul de umiditate ridicat într-o cameră, este mai puțin probabil ca virusul să supraviețuiască. Aveți însă grijă, pentru că și umidificatoarele trebuie curățate corespunzător sau filtrele de aer trebuie schimbate periodic, pentru că pe ele pot crește bacterii și mucegai, care pot provoca boli grave.
Cele mai multe studii au arătat că virusul gripal poate trăi pe suprafețe până la 48 de ore. Cu toate acestea, nu este necesar să spălați așternuturile în fiecare zi. Dacă folosiți detergenți duri pentru așternuturi, adesea vă pot irita ochii, nasul, gâtul și pielea și pot agrava astmul bronșic dacă suferiți de așa ceva, adică puteți face mai mult rău decât bine. În general, important este să vă asigurați că le spălați în mod regulat și că nu împarți prosoape sau cearșafuri cu persoane cu gripă sau viroze.
Virusurile gripale nu rezistă la temperaturi mari, așa că, dacă vă spălați cearșafurile și prosoapele, alegeți programe (la mașina de spălat) care au temperaturi ridicate.
Dacă o persoană din casă are gripă, cel mai bine este să folosiți măști și să vă spălați pe mâini de fiecare dată când atingeți suprafețe comune. Dacă este posibil, persoana cu gripă sau viroză ar trebui să doarmă singură, iar camera în care doarme ea trebuie aerisită de două ori pe zi și trebuie curățată cu substanțe dezinfectante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.