Cum trebuie să ne spălăm corect. Se pare că ”Regula Bunicii” referitoare la spălarea corpului este corectă. Oamenii de știință au investigat ceea ce ei numesc ”Ipoteza Bunicii” în ceea ce privește spălarea pielii și au constatat că oamenii tind să omită mai multe zone cheie, ceea ce duce la un microbiom mai puțin sănătos.
Pielea, studiată
Echipa de la Institutul de Biologie Computațională al Universității George Washington a investigat microbiomul pielii - adică comunitatea de microorganisme care trăiesc pe pielea oamenilor - a indivizilor sănătoși, concentrându-se în mod deosebit asupra variațiilor în diferite zone ale pielii, cum ar fi între brațe și acele zone neglijate în timpul spălării, cum ar fi buricul și spatele urechilor.
Keith Crandall, directorul Institutului de Biologie Computațională și profesor de biostatistică și bioinformatică la Universitatea George Washington, a declarat într-un comunicat că bunica sa i-a spus întotdeauna să ”frece în spatele urechilor, între degete și în buric”. A speculat că aceste zone ar putea adăposti diferite tipuri de bacterii față de alte zone ale corpului, din cauza neglijenței în timpul spălării, potrivit IFL Science.
În studiu, 129 de studenți absolvenți au colectat mostre de pe gambele și antebrațele lor, spatele urechilor, între degetele de la picioare și din buric. Acești studenți au învățat să secvențieze ADN-ul din aceste mostre de piele, comparând zonele uleioase și neglijate cu mostrele luate din zonele uscate și mai curate.
Cu siguranță, bunica lui Crandall și Crandall au avut dreptate; zonele care au fost curățate mai regulat aveau un microbiom mult mai diversificat, conținând o colecție potențial mai sănătoasă de microorganisme decât zonele neglijate.
Care sunt zonele cele mai vulnerabile
”Regiunile cu piele uscată (antebrațele și gambele) erau mai uniforme, mai bogate și funcțional distincte decât regiunile sebacee (spatele urechilor) și umede (buricul și între degetele de la picioare).
În cadrul regiunilor pielii, diversitatea alfa și beta a bacteriilor a variat semnificativ pentru unele dintre anii comparați, sugerând că stabilitatea bacteriană a pielii poate depinde de regiune și de subiecți”, a scris echipa în studiul lor, adăugând că nu s-au găsit diferențe semnificative în funcție de gen, vârstă și etnie.
”Microbiomul pielii este alcătuit din microorganisme utile și dăunătoare pentru dumneavoastră. Atunci când echilibrul se înclină spre microorganismele dăunătoare, poate rezulta în boli precum eczeme sau acnee, a spus Crandall.
Cu toate acestea, relația dintre sănătatea microbiomului și sănătatea umană este încă o zonă care necesită investigații, iar acest studiu servește ca punct de referință pentru microbiomele sănătoase la adulți.
Studiul a fost publicat în Frontiers in Microbiology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.