Vezi și: COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
În fața unei mese cu pește, este important să știm nu doar ce tip de pește alegem, ci și cum îl pregătim corect, mai ales când este congelat. Deși peștele proaspăt este întotdeauna recomandat, nu toți avem acces constant la acesta, iar peștele congelat devine o alternativă valoroasă. Cu toate acestea, pentru a beneficia de toate avantajele sale nutriționale și pentru a preveni eventualele riscuri, este esențial să respectăm câteva reguli clare.
Importanța alegerii peștelui proaspăt
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum trebuie, de fapt, să gătim peștele congelat.
"De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat.
Dacă a fost congelat, se gătește fără a se decongela. Nu se recongelează!", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Aceasta subliniază că peștele proaspăt trebuie manipulat cu mare atenție, deoarece are o durată de viață scurtă, iar orice întârziere în consumul acestuia poate duce la riscuri legate de siguranța alimentară. În acest sens, este recomandat să îl gătim cât mai repede posibil, pentru a ne asigura că nu își pierde proprietățile nutriționale.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Gătirea peștelui congelat: Reguli de bază
În cazul în care optezi pentru pește congelat, există un detaliu esențial pe care trebuie să-l ai în vedere: nu trebuie să-l decongelezi înainte de gătire. Această recomandare este esențială pentru a preveni o alterare a texturii și a gustului peștelui, dar și pentru a menține cât mai multe dintre proprietățile sale nutriționale.
Peștele congelat se gătește direct, fără a fi trecut prin procesul de decongelare. Acest lucru ajută la păstrarea suculenței și gustului, evitându-se totodată uscarea sau o gătire inegală.
Vezi și: HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
Cum se gătește peștele congelat - FOTO: Freepik
De ce nu trebuie recongelat peștele
Un alt punct esențial în manipularea peștelui congelat este faptul că nu trebuie recongelat. După ce peștele a fost decongelat, nu este recomandat să-l pui din nou în congelator, deoarece procesul de recongelare poate duce la o pierdere semnificativă a valorilor sale nutriționale și poate favoriza dezvoltarea unor bacterii dăunătoare.
De asemenea, recongelarea peștelui poate afecta textura acestuia, făcându-l mai uscat și mai puțin plăcut la gust. Din acest motiv, este recomandat să prepari peștele congelat într-o singură sesiune de gătit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.