Cum trebuie abordate problemele pacienților aflați pe moarte. Necesitățile care primează, insuficient abordate

Monika Baciu |
Data publicării:
moarte - FOTO: Freepik@EyeEm
moarte - FOTO: Freepik@EyeEm

Deseori neglijată sau insuficient abordată, sănătatea fizică și emoțională a pacienților în stadii critice poate fi profund influențată de cum sunt îndeplinite nevoile lor spirituale.

În îngrijirea medicală modernă, abordarea nevoilor spirituale ale pacienților aflați în pragul morții devine din ce în ce mai urgentă și mai pertinentă. În ciuda recunoașterii oficiale a spiritualității ca a patra dimensiune esențială în îngrijirea medicală, medicii și asistentele se confruntă adesea cu obstacole precum lipsa de timp, cunoștințe insuficiente sau reticența în abordarea acestor aspecte delicate.

Într-un efort de a aduce o schimbare pozitivă, un program de formare interdisciplinar recent a avut ca rezultat o mai bună înțelegere și abordare a nevoilor spirituale ale pacienților, semnalând un pas crucial spre îmbunătățirea calității îngrijirii paliative și a respectului pentru demnitatea fiecărui pacient.

Cum trebuie să acționeze cadrele medicale

Bunăstarea pacienților, în special a celor în îngrijiri paliative, nu este determinată doar de parametri medicali și științifici, ci și de felul în care medicii și asistentele răspund nevoilor spirituale ale acestora. Deși Organizația Mondială a Sănătății și Carta Germană pentru Îngrijirea Persoanelor Grav Bolnave și Aflate în Preajma Morții recunosc spiritualitatea ca a patra dimensiune alături de cele fizice, psihologice și sociale, realitatea din sălile de spital este diferită.

Potrivit lui Arndt Büssing, MD, profesor de calitatea vieții, spiritualitate și mecanisme de adaptare la Universitatea Witten/Herdecke din Witten, Germania, la o conferință organizată de Diakonie, o organizație caritabilă a bisericilor protestante, medicii și asistentele adesea nu au timpul, cunoștințele sau curajul să abordeze nevoile spirituale ale pacienților, potrivit Medscape.

Vezi și: Statinele, impact asupra riscului de diabet. Ce se întâmplă când iei medicamente pentru colesterol

Nevoile spirituale, prea puțin abordate

Nevoile spirituale nu sunt discutate în contexte clinice, iar responsabilitatea pentru satisfacerea acestora nu este clar definită (de exemplu, preoți, psihologi, asistente sau medici). În final, stresul legat de muncă în sălile de spital afectează negativ furnizarea îngrijirilor spirituale.

Büssing a evaluat un program de formare cu un curriculum special dezvoltat de Diakonie și Caritas în 2020. În total, 91 de asistente din instituții diaconale au fost instruite în acest curriculum. Studiul a inclus 774 de pacienți și 356 de rude. Acest curriculum interdisciplinar de 40 de ore, numit "Spiritual/Existential Care Interprofessional" (SpECi), își propune să ajute la îndeplinirea nevoilor spirituale ale pacienților grav bolnavi și ale familiilor acestora.

Curriculumul SpECi a fost testat în șapte locații și include 10 module despre teme precum "Cum facem față pierderii și durerii", "Resurse spirituale și surse de putere - ce aduce alinare, ce aduce liniște interioară și speranță" și "Ritualuri utile". Prin această formare, angajații din unitățile de îngrijire paliativă sunt așteptați să perceapă mai bine nevoile pacienților lor.

Îmbunătățirea capacității de ascultare

Pacient pe moarte - FOTO: Freepik

"Participanții acum cunosc mai mult despre propria lor spiritualitate și pot astfel să răspundă și să asculte mai bine pacienții. Ei au o capacitate mai mare de rezonanță", a declarat Büssing pentru ediția germană a Medscape.

Astfel, 85% dintre respondenți au afirmat că abordează mult mai des nevoile spirituale ale pacienților decât înainte de formare. În plus, 87% doresc acum mai mult timp pentru a discuta despre subiecte spirituale.

Cu toate acestea, această formare este de puțin folos dacă nemulțumirea legată de muncă și de echipă afectează bunăstarea pe secții. Sub aceste condiții, poate apărea efectul opus dorit: epuizare emoțională și distanțare față de cei îngrijiți. Formarea nu a avut un impact semnificativ în schimbarea percepției asupra încărcăturii de muncă sau a satisfacției echipei pe secții.

Vezi și: La ce să fii atent când pleci în concediu. Conf. dr. Carmen Dorobăț: Sunt greu de controlat. Pot transmite infecții

Reacțiile pacienților

Datele provenite de la pacienții americani cu cancer au arătat că 72% dintre respondenți simt că nevoile lor spirituale nu sunt sau sunt susținute doar minim de către sistem.

În plus, conform unui alt studiu realizat de Büssing, 20% dintre pacienții cu dureri în Germania nu au o persoană de contact pentru nevoile lor spirituale. Doar 23% discută cu preotul lor despre întrebările lor, dar 37% dintre pacienții cu dureri consideră important să discute despre ele cu medicii lor.

"Așadar, medicul ar trebui să ofere îngrijire spirituală. Cu toate acestea, medicul îi poate trimite cel mult la capelanul spitalului", a spus Büssing.

Apreciere pentru pacienți

Căutarea sensului sau a iertării este surprinzător de neobișnuită printre pacienți.

"Oare cei pe moarte nu mai au așteptări de la viață? Sau sunt pur și simplu în pace cu viața lor? Nu știm", a spus Büssing.

Această dorință este la fel de puternică ca și nevoia de pace emoțională și dorința de întâlniri cu natura. Pentru Büssing, rezultatele studiului înseamnă că luarea în considerare a nevoilor spirituale în sistemul de sănătate nu este doar opțională, ci "indispensabilă". Este vorba despre aprecierea pentru pacienți.

"Cei care nu iau în considerare acest aspect încalcă demnitatea pacienților și adesea nu îndeplinesc standardele proprii de calitate a îngrijirii", a mai spus Büssing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel