Adulții tineri adoră TikTok. În 2024, aplicația avea aproape 2,5 miliarde de utilizatori activi, 60 % dintre aceștia având sub 35 de ani.
Cum TikTok te-a făcut să crezi că ai ADHD
Din ce în ce mai mult, tinerii apelează la TikTok pentru sfaturi și informații cu privire la o gamă largă de subiecte și probleme, inclusiv informații despre sănătatea mintală pentru a-și ghida deciziile privind îngrijirea sănătății, potrivit Reuters.
Printre aceste subiecte se numără tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD). Conținutul despre ADHD prosperă pe TikTok, videoclipurile care utilizează hashtag-uri conexe adunând zeci de miliarde de vizualizări.
Cu toate acestea, navigarea și accesarea online a unor informații fiabile privind îngrijirea sănătății poate fi o provocare, în special pentru persoanele din comunitățile marginalizate, care simt adesea că preocupările lor sunt ignorate sau minimalizate.
În cadrul Laboratorului de promovare a relațiilor echitabile și afirmative al Universității British Columbia, analizăm dacă acest lucru este mai util sau mai dăunător.
ADHD este o afecțiune de neurodezvoltare care afectează aproximativ cinci până la nouă la sută dintre copii și aproximativ cinci la sută dintre adulți în Canada.
Simptomele ADHD
Simptomele comune ale ADHD includ dificultăți de neatenție (probleme de concentrare, pierderea lucrurilor sau greșeli), hiperactivitate (agitație sau neliniște) și impulsivitate (întreruperea celorlalți sau probleme de răbdare).
Nu există un singur mod de a avea ADHD, iar experiențele unei persoane pot fi foarte diferite de cele ale alteia. Diagnosticul presupune o evaluare amănunțită și destul de lungă, care include adesea interviuri, chestionare și rapoarte din partea membrilor familiei, profesorilor sau colegilor de muncă.
Mulți adulți cu ADHD care nu se încadrează în arhetipul unui băiat tânăr cu hiperactivitate pot rămâne adesea nediagnosticați și se luptă cu simptomele lor. TikTok oferă un spațiu în care oameni din toate mediile și categoriile sociale își pot împărtăși experiențele, pot găsi o comunitate și pot discuta despre modul în care se manifestă ADHD la ei și cum îl gestionează.
În același timp, conținutul scurt și captivant este pâinea și untul TikTok. Creatorii care doresc să devină virali sunt stimulați să facă afirmații îndrăznețe. De exemplu, procrastinarea poate fi un semn de ADHD. Cu toate acestea, în timp ce procrastinarea este mai frecventă la persoanele cu ADHD, este, de asemenea, un fenomen care apare și în cazul altor afecțiuni mintale, cum ar fi depresia, și este ceva ce toată lumea face cel puțin puțin puțin din când în când.
Cu toate acestea, pe TikTok, procrastinarea poate fi prezentată ca un semn clar al ADHD, ceea ce îi face pe spectatori să se întrebe dacă suferă de această afecțiune. Unii creatori prezintă, de asemenea, acțiuni exagerate care sunt amuzante, cum ar fi călcatul în lucruri, ca fiind printre simptomele ADHD, când mersul neîndemânatic nu este ceva ce se întâmplă de obicei persoanelor cu ADHD.
Ce au descoperit despre ADHD pe TikTok
În studiul nostru publicat recent, doi psihologi clinicieni care cercetează și tratează ADHD au urmărit primele 100 cele mai populare #ADHD TikToks. Aceștia au analizat cât de exacte erau informațiile în conformitate cu standardele profesionale și cât de utile li s-au părut videoclipurile pentru a-i învăța pe oameni despre ADHD.
Multe dintre videoclipuri au fost incredibil de populare, cu o medie de peste o jumătate de milion de vizualizări și aproape 100 000 de aprecieri.
Cu toate acestea, am constatat că 94% dintre aceste videoclipuri nu citau nicio sursă de încredere. Acest lucru concordă cu faptul că mai mult de jumătate dintre afirmațiile făcute în videoclipuri nu erau susținute de știință și nu corespundeau criteriilor oficiale de diagnosticare a ADHD, potrivit psihologilor care le-au evaluat.
Chiar mai îngrijorător, multe dintre videoclipuri încercau să vândă ceva sau cereau bani prin Venmo sau Amazon Wishlists.
În continuare, am vrut să înțelegem cum influențează aceste videoclipuri spectatorii. Am recrutat 843 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani cu diferite experiențe cu ADHD (diagnosticați profesional, autodiagnosticați sau care nu aveau ADHD). Participanții au vizionat videoclipurile pe care psihologii le-au evaluat ca fiind primele cinci și ultimele cinci.
Am constatat că tinerii adulți care au vizionat mai multe TikTok-uri despre ADHD au fost, de asemenea, mai puțin critici față de acestea, acordând un scor mai mare TikTok-urilor clasate pe ultimul loc de către psihologi.
O dietă ridicată de conținut legat de ADHD a fost, de asemenea, legată de modul în care utilizatorii au văzut ADHD. Tinerii adulți care au urmărit mai multe TikTok-uri despre ADHD au estimat, de asemenea, că ADHD este de aproape 7-10 ori mai răspândit decât este în realitate în populația generală și s-au simțit mai rău cu privire la propriile simptome.
De asemenea, i-am întrebat de trei ori pe participanți cât de încrezători erau că suferă de ADHD: Înainte de a viziona orice TikToks; imediat după vizionarea TikToks; și după vizionarea unui scurt videoclip de la un psiholog clinician care a analizat ceea ce TikToks a înțeles corect și greșit.
Persoanele cu un diagnostic oficial de ADHD au rămas încrezătoare cu privire la ADHD-ul lor pe tot parcursul studiului. Cu toate acestea, cei care inițial nu credeau că au ADHD au devenit mai puțin siguri după ce au vizionat TikToks, în timp ce cei care s-au autodiagnosticat au devenit mai convinși că au ADHD.
După vizionarea videoclipului psihologului, cei fără ADHD și-au recăpătat încrederea că de fapt nu au ADHD. Cu toate acestea, cei care s-au autodiagnosticat au rămas la fel de convinși că au ADHD, chiar și după ce au auzit explicațiile psihologului.
Nu dorim ca cercetarea noastră să sperie oamenii de la discutarea simptomelor lor și de la găsirea unei comunități online. TikTok poate fi un loc minunat în care să te exprimi și să găsești alte persoane cu probleme similare.
În schimb, dorim să îndemnăm oamenii să fie mai critici față de conținutul pe care îl consumă și să ia în considerare faptul că acesta ar putea să nu reprezinte pe deplin ADHD.
Concluzia este că avem nevoie de informații mai exacte despre ADHD pe social media. Cu toate acestea, soluția nu este doar un conținut mai bun. Trebuie să eliminăm barierele din calea accesului la asistență medicală și să restabilim încrederea între tineri și experții în sănătate mintală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.