Sezonul de gripă, pneumonie și viroze respiratorii, inclusiv COVID-19, aduce riscuri mari de sănătăte pentru copii și vârstnici, aglomerează spitalele și afectează economia, din cauza indisponiblizărilor.
Întrebată dacă mai sunt locuri la spital, atât în secțiile de pediatrie intens solicitate în acest sezon epidemic, cât și în secțiile de boli infecțioase, dr. Simin Florescu, manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a explicat că "deocamdată suntem la un nivel suportabil de internări și de consultații și nu pare a fi mai mult decât ne-am fi așteptat".
"Sezonul de gripă este așa cum îl știam noi dintotdeauna, solicitant din punct de vedere al cazurilor, atât la adulți, cât și la copii. Dar profilul infecțiilor respiratorii în acest sezon este mai divers, pentru că s-a adăugat și SARS-CoV-2 pestr gripă, peste tot ceea ce mai însemna sezonul rece de obicei", a mai spus ea.
Cum se manifestă virusul gripal anul acesta?
Medicul susține că numărul de cazuri nu este mai mare decât s-a fi așteptat, diferența ține însă de nivelul de agresivitate al combinațiilor virale din acest an, pentru că, așa cum știm, pe lângă gripă, COVID-19 și Flurona au fost prezente.
"Ceea ce ne complică viața în această perioadă este acest șir de pacienți cu co-infecții virale", spune medicul.
"Drept să vă spun, nu am văzut cazuri mult mai grave decât ne-am fi așteptat. Avem pacienți și cu forme severe de gripă și decese, ca în fiecare an. Lucrurile astea sunt la un nivel cunoscut, numai că suntem noi un pic mai atenți, pentru că tot acest lucru survine după o perioadă post pandemică precoce și trebuie să fim mai atenți și la combinații virale, etiologii mai ciudate, multiple și normal că suntem mai atenți la aceste lucruri. Deocamdată suntem la un nivel acceptabil.
Ceea ce ne complică viața în această perioadă este acest șir de pacienți cu co-infecții virale și mai ales necesitatea de a izola acești pacienți. Este foarte dificil să-i testezi la camera de gardă să te lămurești dacă au gripă dacă au COVID sau altceva. După care, mai ales dacă necesită și spitalizare, acolo începe provocarea cu izolarea pacienților. Nu e vorba că nu ai avea locuri, dar prin aceste izolări și blocări de paturi consecutive, pentru că e imposibil să ai numai rezerve de un pat în spital, de aici începe problema de cazare și izolare", a declarat medicul în cadrul dezbaterii DC Medical - "Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi".
Cum sunt repartizați pacienții în saloane. "Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere"
Dacă în anii trecuți pacientul avea gripă puteai organiza un salon, două, trei cu pacienți cu gripă. Acum, dacă ai așeza un pacient cu gripă, altul cu COVID, ar putea avea simultan ambele afecțiuni, ceea ce agravează situația.
"Poate să agraveze și boala și îi pune în pericol pe cei din jur, de aceea este mai dificil. Nu neapărat pentru că sunt foarte mulți bolnavi și nu mai ai locuri, ci faptul că există riscul de a apărea pacienți co-infectați sau de a face o co-infecție în spital și de aceea trebuie să fim extrem de atenți la ceea ce înseamnă izolarea pacienților. Acesta este motivul pentru ca ne plângem că nu avem locuri.
Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere, ci sunt blocate de pacienți izolați. Asta este situația, conform tuturor normelor naționale și europene epidemiologice de izolare a pacienților", a conchis medicul.
VEZI ȘI: Vaccinarea anti-gripală în farmacie. Drăgănescu: Pentru România este un program pilot
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.