"Atenție părinți și bunici. Cum știți când copilul se droghează cu "funny gas", gaz ilariant", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
"(Mic) ghid de toxicologie: ce este protoxidul de azot, cum este utilizat ca drog, efecte, supradoză, antidotism.
A. Ce este protoxidul de azot:
1. Gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obsterică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară)).
2. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. (în UK este al doilea drog utilizat, după canabis). Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei.
3. Simptomele apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune).
4. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).
B. Atenție! Utilizare recreațională (ca drog):
1. O singură (supra) doză poate fi letală. (Tratament - resuscitare (ABC) + depurarea toxicolui și antidotism. Antidot naloxonă și mai ales administrarea de oxigen sunt esențiale). Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg.
2. Efectul căutat e cel euforizant dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională (utilizarea medicală asigură protoxid de uz medical (nu industrial) într-un mix cu oxigenul și debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații) și pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale și tulburări psihotice).
3. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.
4. Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală NU trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile.5. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.
6. Intoxicația acută (simptomele sunt dominate de narcoză, edemul cerebral și methemoglobinemie):
a) stare ebrioasă (cefalee intensă, vertij, tulburări de vorbire și de echilibru, delir, halucinații, sincope, somnolență, comă), eventual grețuri, vărsături, însoțită de fenomene neuro și mielotoxice (parestezii, pareze, paralizii la nivelul memebrelor inferioare, tulburări micționale),
b) asfixie (paloare, cianoză, respirație dificilă și rară) și
c) tulburări variate cardiovasculare (bradicardie, aritimii, hipotensiune, sindrom coronarian acut).
7. Asocierea cu alcool sau alte medicamente crește riscul reacțiilor adverse fatale", a mai scris medicul Tudor Ciuhodaru.
Rețineți!
"1. În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis) iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial.
2. Vreau toleranță zero pentru droguri. Am propus deja un nou demers legislativ ce ne poate proteja față de acest flagel prin trei lucruri clare, ușor de pus în practică ce asigură simultan prevenție, educație și pedepse.
3. Concret, Programul Național Antidrog prevede trei lucruri clare, esențiale
A) Asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ și informarea părinților pentru a recunoaște simptomele consumului de droguri.
B) Beneficiază (toți cei care au nevoie sau părinții care își doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).
C) Cei vinovați să plătească aspru:
a) Șoferii drogați să fie condamnați la ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusă de mai multe ori în parlament.
b) Majorarea pedepselor cu închisoarea pentru traficanți, fără posibilitatea suspendării sau reducerii pedepsei. Sper să susțineți și acest demers #solutiasanatoasa #reusimimpreuna Și puțină istorie:
1. Protoxidul de azot a fost descoperit în 1772 de Joseph Priestley (chimist englez).
2. Humphry Davy la doar 20 de ani este primul care a studiat, și-a administrat gazul și a dat startul petrecerilor cu gaz ilariant. A devenit dependent și a decedat la 50 de ani.
3. Petrecerile și demonstrațiile cu gaz ilariant au devenit populare în Anglia și apoi în Statele Unite.
4. Horace Wells, un dentist din Hartford a descoperit utilizarea medicală a gazului și a fost primul pacient caruia i s-a administrat ca anestezic pentru o intervenție stomatologică", a conchis medicul Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.