Cum știi dacă ai un dop de ceară în ureche. Cum cureți ceara din urechi, 3 trucuri simple: Oamenii cred că ceara este murdară și trebuie curățată, dar e antifungică, antibacteriană

Cum știi dacă ai un dop de ceară în ureche. Cum cureți ceara din urechi - Foto: Freepick @photohobo
Cum știi dacă ai un dop de ceară în ureche. Cum cureți ceara din urechi - Foto: Freepick @photohobo

Cum știi dacă ai un dop de ceară în ureche și cum cureți corect ceara din urechi. Cele două metode de îndepărtare a cerii pe care nu trebuie să le mai folosești.

De obicei, o igienă ușoară și câteva picături de apă pot fi tot ce aveți nevoie pentru a scăpa de ceara din urechi. 

Ceara de urechi, o emanație corporală de care mulți dintre noi ar prefera să se lipsească, este de fapt o chestie destul de utilă, dacă este prezentă în cantități mici. Testele au arătat că ceara în cantitate mică are proprietăți antibacteriene și antifungice, iar dacă urechile dvs. nu au suficientă ceară, este posibil să vă simțiți mâncărimi și disconfort.

Ceara de ureche este o parte utilă și naturală a sistemului de apărare al organismului. Aceasta curăță, îmbracă și protejează canalul urechii prin reținerea murdăriei și încetinirea dezvoltării bacteriilor.

Dar pentru mulți oameni, ceara de urechi este deranjantă și supărătoare. Un canal auditiv înfundat cu ceară de urechi poate provoca dureri de urechi, infecții și alte probleme. Dacă se blochează într-un anumit mod, cerumenul poate provoca tuse prin stimularea ramurii nervului vag care alimentează urechea externă. Și, deloc surprinzător, un exces de ceară poate duce la o anumită pierdere a auzului.

8 boli comune care apar după 40 de ani. La ce să ai mare grijă și care sunt semnele

Orientările Academiei Americane de Otorinolaringologie - Chirurgie a capului și gâtului subliniază o atitudine de "let-it-be" față de cerumen și avertizează împotriva îndepărtării acestuia, cu excepția cazului în care cerumenul cauzează o problemă. Desigur, uneori este dificil de spus dacă ceara este sursa unei probleme fără a o îndepărta și a vedea dacă problema dispare.

"Oamenii cred că cerumenul este murdar și trebuie curățat, dar cerumenul are proprietăți antifungice și antibacteriene. De asemenea, protejează urechile de lucruri care ar putea răni timpanul, cum ar fi praful, părul sau insectele mici", spune medicul specialist în otorinolaringologie Anh Nguyen-Huynh.

Blocajul cerumenului sau dopul de ceară apare atunci când cerumenul se acumulează în ureche sau devine prea tare pentru a fi îndepărtat în mod natural.

Cum să îndepărtați cerumenul din urechi în siguranță

"Uneori, încercarea de a le curăța cauzează mai multe probleme decât merită", spune Dr. Nguyen-Huynh, care completează că "urechile sunt ca niște cuptoare cu autocurățare. Când stratul exterior de piele din canalul auditiv se desprinde, ceara va cădea odată cu el".

Dacă cerumenul devine o pacoste, Dr. Nguyen-Huynh recomandă câteva metode ușoare de curățare a urechilor:

1. Picături de curățare a urechilor fără prescripție medicală

Dacă aveți o cantitate mică de ceară, soluțiile de curățare a urechii fără prescripție medicală funcționează bine. Căutați picături care conțin peroxid de hidrogen sau alte tipuri de peroxid. Peroxidul face o treabă bună pentru a "sparge" ceara din urechi.

Iată cum să folosiți picăturile de curățare a urechilor:

- Așezați-vă pe o parte: Asigurați-vă că urechea pe care o curățați este cu fața în sus și adăugați picăturile conform instrucțiunilor.

- Lăsați să se așeze: Lăsați soluția de curățare să stea în ureche timp de aproximativ cinci minute. Acest lucru permite lichidului să se absoarbă și să înmoaie lucrurile.

- Luați un șervețel: Când vă așezați, lichidul ar trebui să iasă împreună cu cerumenul care s-a desprins. Pregătiți un șervețel pentru a le prinde pe toate.

Picăturile de curățare a urechilor pot să nu funcționeze dacă aveți prea mult cerumen sau o afecțiune numită cerumen afectat (când există un dop de ceară ferm care vă blochează canalul auditiv).

"Atunci când este vorba de un dop, dacă puneți peroxid în ureche s-ar putea să înrăutățiți lucrurile, deoarece înmuiați dopul, dar nu îl dizolvați sau îl îndepărtați. Apoi, dopul înmuiat devine ca un zid de noroi care îți poate astupa și mai mult urechea", spune Dr. Nguyen-Huynh.

2. O seringă cu bulb

Dacă picăturile de curățare a urechilor nu funcționează, este posibil ca urechile să aibă nevoie de spălare cu o seringă cu bulb, care sunt disponibile la farmacii sau la magazinele alimentare.

Va trebui să umpleți seringa cu apă caldă, să o plasați lângă orificiul urechii și să strângeți cu grijă bulbul. Apa caldă vă va inunda urechea și va sparge ceara. Întoarceți capul într-o parte, deasupra unei chiuvete sau a unei căzi de baie, pentru a lăsa apa și ceara să iasă afară.

Cu toate acestea, există câteva avertismente:

- Fiți blânzi: Spălați-vă ușor urechea pentru a evita să vă răniți timpanul.

- Aveți grijă la temperatură: Apa nu trebuie să fie prea rece sau prea fierbinte. Dacă este oricare dintre ele, diferența de temperatură vă poate ameți.

- Evitați dacă este necesar: Nu folosiți metoda de spălare dacă aveți o gaură în timpan sau dacă ați suferit vreodată o operație la timpan. Spălarea poate deteriora repararea timpanului.

Dacă nu vă simțiți confortabil să vă spălați singuri urechile, mai bine mergeți la medic pentru ca lucrurile să se desfășoare în siguranță.

3. Ulei mineral sau de măsline

Leac pentru insomnie. Ce să bei ca să adormi imediat și să dormi bine

Dr. Nguyen-Huynh spune că persoanele care pun ulei de măsline într-o ureche înainte de a obține o curățare par să scoată ceara mai ușor. "Acesta lubrifiază canalul auditiv, dar nu sunt sigur că este mai bun decât ceea ce recomandăm de obicei, care este uleiul mineral", explică el.

Metode de îndepărtare a cerumenului pe care trebuie să le evitați

Toate metodele de îndepărtare a cerumenului nu sunt create la fel. Dr. Nguyen-Huynh recomandă să vă feriți de aceste două remedii:

1. Tampoane de bumbac / bețișoare de urechi

Un avertisment al producătorului de pe ambalaj spune totul: Nu introduceți tamponul în canalul urechii.

Dr. Nguyen-Huynh explică: "Un tampon de bumbac acționează ca o tijă de berbec într-un tun de stil vechi. Vârful împinge cerumenul mai adânc, așa că, cu cât îl folosești mai mult, cu atât mai mult cerumen împingi înăuntru. În plus, vă puteți rupe timpanul dacă împingeți prea mult. Sau dacă vă zgâriați canalul auditiv, acesta se poate infecta, deoarece acum murdăria și bacteriile pot pătrunde sub piele".

2. Lumânări pentru îndepărtarea cerumenului / cornete de urechi

Dr. Nguyen-Huynh spune că ar trebui să stai de două ori departe de această metodă: Aceste lumânări nu funcționează și vă pot arde

Cum știi că ai un dop de ceară. De ce și când ar trebui să curățați ceara din urechi

Deși cerumenul este în general mai mult enervant decât periculos, uneori aveți nevoie de un medic pentru a-l curăța. Dr. Nguyen-Huynh spune că este inteligent să solicitați o evaluare medicală dacă remediile de acasă nu funcționează, dacă vă doare urechea sau dacă aveți probleme de auz.

"Cineva trebuie să se uite înăuntru și să vadă dacă canalul auditiv este deschis sau dacă ceara îl astupă", spune medicul.

Simptomele unei urechi înfundate includ:

- Durere de ureche

- Auzul devine înăbușit

- Senzația că urechea are ceva care o blochează

- Amețeli

- Tinitus (zgomote în ureche)

- Tuse

- Mâncărime la nivelul urechii

- Miros sau secreție în ureche

Dacă situația este minoră, este posibil să vă puteți debloca urechile chiar atunci. În caz contrar, un medic poate folosi microscoape de operare pentru a mări în interiorul canalului auditiv, a slăbi ceara și a o aspira.

Și o ureche înfundată poate avea și alte cauze.

"Ar putea fi o infecție a urechii medii cu lichid care umple spațiul din spatele timpanului. Sau ați putea avea o infecție virală care afectează urechea internă. În aceste cazuri, un medic vă poate diagnostica și trata pentru a preveni pierderea permanentă a auzului", avertizează Dr. Nguyen-Huynh.

Dar, la fel ca majoritatea lucrurilor din viață, totul ține de echilibru . Prea multă ceară vă poate bloca urechile și poate provoca pierderea temporară a auzului sau infecții.

"Un număr mic de persoane vor avea nevoie de curățare dacă produc prea multă ceară care blochează urechea, mai ales dacă au un canal auditiv mai mic decât media", explică Dr. Nguyen-Huynh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel