Cum știi dacă ai o dependență. Primele SEMNE pe care trebuie să le știi. Ce se ascunde în spatele unui dependent. Gabor Mate: Realitatea e prea dureroasă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum stii daca ai o dependenta - Foto: Freepick @lyashenko @spukkato
Cum stii daca ai o dependenta - Foto: Freepick @lyashenko @spukkato

Cum știi dacă ai o dependență. Ce este dependența, ce se ascunde în spatele oamenilor dependenți, de ce apare, care sunt simptomele și cum o tratăm.

Adicția este o dependență, o disfuncție cronică a sistemului cerebral care implică recompensa, motivația și memoria. Este vorba despre modul în care corpul tău tânjește după o substanță sau un comportament, mai ales dacă provoacă o căutare compulsivă sau obsesivă a "recompensei" și lipsa de preocupare față de consecințe.

O persoană care se confruntă cu o dependență:

- nu va putea să stea departe de substanță sau să oprească comportamentul care creează dependență

- prezintă o lipsă de autocontrol

- are o dorință crescută pentru substanță sau comportament

- respinge modul în care comportamentul lor poate cauza probleme

- nu are un răspuns emoțional

În timp, dependențele pot interfera serios cu viața de zi cu zi. Persoanele care se confruntă cu dependența sunt, de asemenea, predispuse la cicluri de recidivă și remisiune. Acest lucru înseamnă că pot trece de la o utilizare intensă la una ușoară. În ciuda acestor cicluri, dependențele se vor înrăutăți de obicei în timp. Acestea pot duce la complicații permanente de sănătate și la consecințe grave, cum ar fi falimentul.

Vezi și: Tulburarea BIPOLARĂ, ce este, cum ȘTII dacă o ai și care sunt cauzele. Mania și impulsivitatea, semnele la care să ai grijă

De aceea, este important pentru oricine se confruntă cu dependența să caute ajutor.

Gabor Mate, medic, psihoterapeut, specializat în studiul traumei, al dependenței și al dezvoltării copiilor, dar și scriitor canadian de origine maghiară, în vârstă de 78 de ani, a fost prezent în România pentru a-și lansa cartea și pentru a vorbi românilor despre legătura dintre minte și trup, despre cum ne afectează emoțiile, despre stres și furie, dar și despre dependențe.

Ca o definiție a adicției, a dependenței, Gabor Mate a spus: "o să vă dau o definiție: adicția se manifestă în orice comportament prin care o persoană găsește o plăcere temporară, o alinare pe termen scurt, dar apoi suferă consecințe negative pe termen lung, însă nu renunță la ea. Atenție! Am spus orice comportament, nu am spus droguri. Poate fi cocaină, heroină, alcool, zahăr, cofeină, jocuri de noroc, cumpărături, mâncare, sporturi extreme. Orice care îți aduce plăcere pe termen scurt, dar pe termen lung te rănește", a spus Gabor Mate în cadrul evenimentului de la București.

Mai mult, vorbind despre dependențe, Gabor Mate a spus că "dependențele îți oferă lucruri pe care toată lumea și le dorește și asta vrea orice dependent: să se simtă ca un om normal. Asta e dependența, o încercare de a rezolva o problemă omenească".

"Credința populară din jurul dependenței este că e o alegere pe care oamenii o fac. Legile se bazează pe această presupunere. Practic, legea spune că dacă oamenii aleg să se comporte astfel, nu ne place și trebuie să-i pedepsim. Știți câte dovezi există că dependența este o alegere? 0! Niciuna!

Oamenii dependenți sunt cei mai traumatizați. N-am întâlnit nici măcar o persoană dependentă care să-mi fi spus că s-a trezit într-o dimineață și a hotărât că vrea să devină dependentă.

O altă credință legată de dependență este că ar fi o boală ereditară. Această idee este măcar puțin mai prietenoasă. Pentru că dacă cineva moștenește o boală, înseamnă că nu e vina acelei persoane și că n-ar trebui să fie pedepsită pentru asta.

Ce oferă dependențele pe termen scurt? Liniște, bucurie, confort, conexiune, validare, iubire. Aceste lucruri sunt bune, sunt minunate, sunt lucruri pe care toți ni le dorim. Deci problema ta nu e dependența, ci faptul că realitatea ta e prea dureroasă. Problema ta e că, deși suntem șapte miliarde de oameni pe Pământ, tu nu ai avut parte de conexiune.

Problema ta e că nu te-ai simțit apreciat. Dependența a fost doar încercarea ta de a rezolva problema", a mai spus medicul.

Cum știi dacă ești dependent

Vezi și: Cât costă spitalizarea în România și cât costă în străinătate. Cristea: E păcat, ca român, să faci eforturi să mergi în străinătate și să fii tratat ca un cetățean din lumea a treia

Cele mai multe semne ale dependenței se referă la capacitatea redusă a unei persoane de a-și menține autocontrolul. Aceasta include schimbări care sunt:

- sociale, cum ar fi căutarea unor situații care încurajează o substanță sau un comportament

- comportamentale, cum ar fi secretul crescut

- legate de sănătate, cum ar fi insomnia sau pierderea memoriei

- legate de personalitate

Cineva cu o dependență nu își va opri comportamentul, chiar dacă recunoaște problemele pe care le cauzează dependența. În unele cazuri, aceștia vor manifesta, de asemenea, o lipsă de control, cum ar fi să consume mai mult decât era prevăzut.

Unele modificări comportamentale și emoționale asociate cu dependența includ:

- evaluarea nerealistă sau slabă a argumentelor pro și contra asociate cu utilizarea substanțelor sau comportamentelor

- învinovățirea altor factori sau persoane pentru problemele lor

- niveluri crescute de anxietate, depresie și tristețe

- sensibilitate crescută și reacții mai severe la stres

- dificultăți în identificarea sentimentelor

- dificultăți în a face diferența între sentimente și senzațiile fizice ale propriilor emoții, potrivit Healthline.

"În general, dependenții de heroină vor doar să se simtă iubiți"

 

"Vă dau două exemple de răspunsuri pe care le-am primit când am întrebat persoane dependente ce le oferă heroina:

- Prima dată când am încercat, am simțit-o ca pe o îmbrățișare lungă și călduroasă.

Acea persoană își dorea doar să se simtă iubită. În general, dependenții de heroină vor doar să se simtă iubiți. De ce nu se simt astfel? Pentru că au fost traumatizați.

- Mă simt ca și cum aș avea 3 ani, aș fi bolnav, aș avea febră și aș tremura, iar mama mă ia în brațe, mă înfășoară într-o pătură și-mi dă supă de pui caldă.

Cu alte cuvinte, a vrut doar să se simtă iubit și protejat. Iar heroina îi oferea acest lucru temporar", a mai spus Gabor Mate.

Cum se tratează dependența


Toate tipurile de dependență pot fi tratate. Cele mai bune planuri sunt cuprinzătoare, deoarece dependența afectează adesea multe domenii ale vieții. Tratamentele se vor concentra pe a vă ajuta să nu mai căutați și să nu vă mai implicați în dependența lor.

Tipul de tratament pe care îl recomandă un medic depinde de gravitatea și de stadiul dependenței. În cazul stadiilor incipiente ale dependenței, un medic poate recomanda medicamente și terapie. Etapele ulterioare pot beneficia de un tratament de dependență în regim de internare într-un cadru controlat.

Terapiile comune includ:

- medicamente, pentru tulburări psihice, cum ar fi depresia sau schizofrenia

- psihoterapie, inclusiv terapii comportamentale, de conversație și de grup

- servicii medicale, pentru a ajuta la tratarea complicațiilor grave ale dependenței, cum ar fi sevrajul în timpul dezintoxicării

- manager de caz de dependență, pentru a ajuta la coordonarea și verificarea tratamentului în curs de desfășurare

- tratamentul dependenței în regim de internare

- grupuri de auto- ajutorare și de sprijin

Vezi și: 6 reguli de aur pentru un somn odihnitor. Câte GRADE trebuie să avem și ce NU ar trebui să mai existe în dormitor: Multă lume crede că e bine, dar NU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel