Vezi și: Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ajutorul magneziului. Rolul său esențial în sănătatea ta zilnică
Un studiu publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise a constatat că statul în picioare pentru perioade lungi la locul de muncă poate fi dăunător pentru tensiunea arterială.
Studiul a analizat datele de la 156 de lucrători cu o vârstă medie de 62,4 ani, care au purtat accelerometre pentru a le urmări poziția în picioare, comportamentul sedentar și activitatea fizică.
De asemenea, aceștia și-au luat tensiunea arterială. Rezultatele au arătat că cei care erau mai sedentari la locul de muncă aveau o tensiune arterială diastolică mai scăzută noaptea, în timp ce cei care stăteau în picioare pentru perioade mai lungi aveau o tensiune arterială diastolică mai mare în timpul zilei și mai puține scăderi ale tensiunii arteriale.
Studiul a concluzionat că sedentarismul la locul de muncă a fost asociat cu o tensiune arterială diastolică mai bună la adulții în vârstă decât statul în picioare și activitatea fizică. Statul jos pentru perioade lungi la locul de muncă a fost, de asemenea, asociată cu un risc cu 34% mai mare de boli de inimă și cu un risc cu 16% mai mare de deces din toate cauzele.
Cum afectează tensiunea arterială
Statul în picioare la locul de muncă poate provoca schimbări în organism care pot avea un impact asupra tensiunii arteriale, potrivit lui Jooa Norha, autorul principal al studiului și cercetător doctoral la Universitatea din Turku, Finlanda.
Gravitația face ca sângele să se acumuleze în picioare și picioare, lăsând mai puțin sânge în partea superioară a corpului, ceea ce duce la contractarea vaselor de sânge și la pomparea mai puternică a inimii pentru a menține fluxul sanguin în partea superioară a corpului.
Acest lucru poate crește tensiunea arterială în timp, deoarece statul excesiv în picioare poate împiedica scăderea normală a tensiunii arteriale pe timp de noapte, ceea ce duce la rigidizarea vaselor de sânge și la creșterea în continuare a tensiunii arteriale generale.
De asemenea, poate crește riscul de boli de inimă, deoarece munca suplimentară a inimii face ca mușchiul inimii să se îngroașe și să se rigidizeze, ducând în cele din urmă la boli de inimă, cum ar fi insuficiența cardiacă.
Foto: Freepik @poppet07
Tensiunea arterială mai scăzută în cazul lucrătorilor sedentari poate reflecta pur și simplu faptul că aceștia „îmbătrânesc biologic” mai repede decât omologii lor mai activi.
La adulții în vârstă, vasele de sânge devin mai rigide, iar tensiunea arterială diastolică scade, ceea ce se potrivește cu învățătura tradițională și cu dovezile medicale conform cărora exercițiile fizice moderate protejează împotriva evenimentelor cardiovasculare.
Cu toate acestea, acesta nu este primul studiu care asociază statul în picioare la locul de muncă cu un risc mai mare de boli de inimă, deoarece datele obținute de la peste 7 000 de lucrători din diferite profesii din Canada au arătat că persoanele care stăteau în picioare la locul de muncă erau de două ori mai predispuse la boli de inimă decât cele care stăteau în picioare.
Citește și: Cum să scapi de răceală cât mai repede posibil. Tratamente și pași esențiali pentru a depăși rapid răceala
Care este raportul ideal
Directorul Centrului de Disfuncții Autonome Vanderbilt, Italo Biaggioni, recomandă să nu evitați statul în picioare la serviciu.
În schimb, acesta sugerează să încorporați statul în picioare, mersul pe jos sau exerciții mai riguroase în timpul zilei de lucru, în special dacă aveți un loc de muncă în care stați mult timp pe scaun, pentru a vă îmbunătăți riscul cardiac general. Cu toate acestea, statul în picioare îndelungat poate să nu fie benefic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.