„Din nefericire, ele sunt undeva în topul clasificării bolilor în populație, ceea ce ne aduce tot timpul în fața discuției despre ele. În ceea ce privește întrebarea „de unde apar” sunt multe cauze care conduc către apariția bolilor cardiovasculare.
Dincolo de obiceiuri, de condiții, și factorii genetici pe care nu trebuie să-i uităm, pentru că evoluția noastră este legată de părinții noștri, de bunicii noștri. E bine să știi câteodată cam ce (afecțiuni, n.r.) au avut înaintașii tăi, tocmi ca să fii puțin mai atent la ceea ce trebuie să faci tu în viață. Dacă ar fi să vorbim despre obiceiuri, vreau-nu vreau trebuie să amintesc de fumat, care este un obicei care nu aduce deloc lucruri bune în ceea ce privește bolile cardiovasculare, și numai, ceea ce este un lucru bine știut.
Dincolo de el, sigur că condițiile în care noi ne desfășurăm activitatea sunt stresante. cel puțin în ultimul timp, aduc un plus de stres prin condițiile sociale, să nu uităm cum a fost și cu pandemia, deci tot acest bagaj de stres de la clasa primară, până la adulți, sigur că pe măsură ce au crescut datele care au condus către un stres din ce în ce mai mare, profesional, familial, au condus către valori mai mari ale tensiunii arteriale.
Și hipertensiunea arterială este unul dintre factorii importanți dacă nu chiar determinant în apariția bolilor cardiovasculare, alături de ateroscleroză, a explicat dr Rodica Niculescu, medic primar chirurg, cu competențe în cardiologie, cardiologie invazivă și intervențională, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, EXCLUSIV la INTERVIURILE DC News și DC Medical.
Hipertensiunea și ateroscleroza sunt, spune specialistul, primele două afectări cardiovasculare care apar, și din acestea decurg toate afecțiunile cardiovasculare.
„Apariția aterosclerozei sigur este legată de obiceiurile alimentare. Consumul de carne grasă în principal, dar nu numai, și laptele gras, și untul gras, brânza grasă, deci alimentele care conțin o cantitate mare de grăsime - să-i spune simplu - nesănătoasă, sigur că conduc la apariția plăcilor de aterom, care pe măsură ce trece timpul ele cresc în cantitate și pot determina în prezența unei valori mai mar de tensiune arterială, o fisură la nivelul vaselor, cu apariția unui cheag de sânge care, de exemplu, când avem ocluzia, închiderea completă a unui vas de sânge, înseamnă infarct miocardic acut, dacă vasul este la inimă sau, dacă este la vasele cerebrale, se numește accident vascular cerebral. Cumva, acestea ar fi determinările esențiale. Nu sunt din păcate singurele. Ele se însoțesc de nesomn și alte obiceiuri alimentare, consum de alcool excesiv, fumatu pe care deja l-am amintit”, a completat medicul.
Ce boli duc la apariția afecțiunilor cardiovasculare, cum se diagnostichează acestea și cum se tratează cele mai frecvente dintre ele, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.