Cum și când devine părul cărunt. Ce să nu faci NICIODATĂ pentru că favorizezi încărunțirea. Cum se poate inversa procesul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum si cand devine parul carunt - FOTO: Freepik
cum si cand devine parul carunt - FOTO: Freepik

Cum și când devine părul cărunt. Iată ce arată cele mai recente studii.

Cum și când devine părul cărunt. Cauza părului cărunt ar putea fi celulele ”blocate”, spun oamenii de știință. Oamenii de știință americani cred că au descoperit motivul pentru care părul devine grizonat pe măsură ce îmbătrânim, citând celulele producătoare de pigmenți care își pierd capacitatea de a se maturiza.

Dezvoltarea oprită are un impact asupra celulelor imature care, în caz contrar, s-ar fi dezvoltat în melanocite, care dau părului culoarea sau nuanța sa naturală.

Echipa de la Universitatea din New York (NYU) a studiat procesul la șoareci, care au celule identice pentru culoarea părului. Aceștia spun că lucrarea ar putea oferi o bază pentru inversarea procesului de încărunțire.

Potrivit Asociației Britanice a Dermatologilor (BAD), lucrările asupra melanocitelor ar putea, de asemenea, să ne ajute la înțelegerea și tratarea anumitor tipuri de cancer și a altor afecțiuni medicale, potrivit BBC.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral, tratament revoluționar. Schimbare dramatică. Ținte medicamentoase unice

Cum devine părul cărunt

Ne crește și ne cade părul tot timpul - este un ciclu normal care se întâmplă pe tot parcursul vieții. Părul nou crește din foliculii de păr, care se găsesc în piele, unde se află și melanocitele producătoare de pigmenți.

Melanocitele se descompun și se reînnoiesc în mod continuu și ele. Cele noi sunt create din celule stem și cercetătorii cred că aceste celule sunt cele care au rămas ”blocate” în limbo la persoanele al căror păr a încărunțit.

Echipa NYU Langone Health a folosit scanări speciale și tehnici de laborator pentru a studia procesul de îmbătrânire a celulelor.

Vezi și: Cum știi dacă ai o tumoare hepatică. Bogdan Marțian: Asta trebuie să ducă la suspiciune, dar e deja prea târziu

Pe măsură ce părul îmbătrânește, cade și apoi crește din nou în mod repetat, un număr tot mai mare de celule stem melanocitare devin leneșe în activitatea lor.

Celulele stem încetează să se mai plimbe prin folicul și se fixează, nereușind astfel să se maturizeze în melanocite cu drepturi depline. Nefiind produs niciun pigment, părul devine gri, alb sau argintiu.

”Studiul nostru contribuie la înțelegerea noastră de bază a modului în care celulele stem melanocitare lucrează pentru a colora părul. Mecanismele nou descoperite ridică posibilitatea ca aceeași poziționare fixă a celulelor stem de melanocite să existe și la oameni. Dacă este așa, aceasta prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea încărunțirii”, a declarat pentru revista Nature Dr. Qi Sun, cercetător principal al studiului, cercetător post-doctoral la NYU Langone Health.

Vezi și: Trifoiul roșu, planta cu efect asupra dezechilibrelor hormonale. Reduce tensiunea arterială, colesterolul și ameliorează simptomele menopauzei

Încărunțirea, process reversibil

Nu este prima dată când oamenii de știință au sugerat că încărunțirea părului ar putea fi un proces parțial reversibil. Alimentația deficitară este o cauză posibilă, tratabilă, a încărunțirii premature. Unii cercetători susțin că stresul ar putea contribui la albirea părului uman și au sugerat că eliminarea anxietății ar putea restabili procesul de pigmentare - cel puțin pentru o vreme.

Alte cercetări sugerează că genetica, sau ADN-ul nostru, determină parțial momentul în care devenim cărunți. În timp ce unii preferă să ascundă părul cărunt cu vopsea, alții îl acceptă. Unii aleg chiar să devanseze natura și își colorează prematur părul argintiu, alb sau gri.

Vezi și: Alergiile, între factorii declanșatori și moștenirea genetică. De ce unele persoane sunt afectate de febra fânului, iar altele nu

Experții sfătuiesc să nu se smulgă firele de păr gri ”necinstite”. Aceasta nu îl va împiedica pe următorul care va crește din același folicul să fie grizonat. Dacă deteriorați foliculul de păr, ar putea fi dificil pentru părul nou să crească, ceea ce înseamnă că ați putea rămâne cu mai puțin păr sau chiar cu zone de chelie.

Dr. Leila Asfour, de la Asociația Britanică a Dermatologilor, a declarat pentru BBC că munca asupra culorii părului este o afacere mare.

”Se preconizează că piața globală de colorare a părului va atinge o valoare de 33,7 miliarde de dolari până în 2030. Este clar că există o cerere. Implicația evidentă a acestei cercetări, atunci când vine vorba de publicul larg, este că înseamnă să fim cu un pas mai aproape de a găsi o modalitate de a ne inversa firele de păr gri.

Dar rezultatele acestui studiu ajută domeniul medical să înțeleagă mai bine alte afecțiuni în care aceste celule stem ar putea avea un rol - de exemplu, să înțeleagă natura care stă la baza celui mai mortal cancer de piele pe care îl tratăm, numit melanom”, a precizat dr. Leisa Asfour.

Vezi și: Ochiul uscat, factori declanșatori. De ce ne frecăm la ochi când suntem obosiți

De asemenea, ar putea ajuta și în cazul unei afecțiuni medicale numite alopecia areata, în care sistemul imunitar atacă părul și îl face să cadă. Uneori, la acești pacienți, părul crește din nou alb, a explicat ea.

Și ar putea oferi mai multe indicii despre vitiligo - o afecțiune a pielii în care pacienții dezvoltă pete albe pe piele. Oamenii de știință au încercat să plaseze chirurgical foliculii de păr în zonele afectate pentru a ajuta la regenerarea culorii din pigmentul găsit în foliculul de păr.

”Este nevoie de mai multe cercetări”, spune Dr. Asfour.

Dr. Yusur Al-Nuaimi, de la British Hair and Nail Society, a declarat că sănătatea scalpului este importantă pentru a susține o bună creștere a părului de pe cap, în special pe măsură ce îmbătrânim.

”Studiul recent la șoareci adaugă la înțelegerea noastră a foliculului pilos și a modului în care funcționează celulele producătoare de pigmenți. Descoperim deja mai multe despre potențialul terapiilor cu celule stem pentru afecțiuni, inclusiv pentru căderea părului, iar studii precum acesta, cu noi descoperiri despre celulele producătoare de culoare, pot duce la o serie de opțiuni de tratament viitoare pentru pacienții noștri”, a precizat dr. Yusur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel