Cum se tratează, de fapt, anemia. Care sunt obstacolele birocratice cu care se confruntă cadrele medicale. Anemia este o problemă de sănătate semnificativă care afectează mulți pacienți, iar tratarea ei eficientă este esențială pentru recuperarea acestora. Prof.dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, subliniază complexitatea tratamentului anemiei și dificultățile birocratice întâmpinate de cadrele medicale în implementarea unui program eficient de gestionare a acestei afecțiuni.
Birocrația, obstacolul din calea tratării pacienților
Una dintre principalele provocări este legată de înțelegerea limitată a funcționarilor CNAS privind modul în care ar trebui să funcționeze programul de tratament al anemiei. În prezent, CNAS nu permite ca întregul pachet de tratament să fie gestionat de medicul anestezist, care are competențele necesare pentru a depista anemia, a prescrie analizele necesare și a supraveghea administrarea tratamentului cu fier.
În schimb, acest serviciu trebuie să fie înregistrat pe numele unui medic chirurg, cardiolog sau gastroenterolog.
Anemia - FOTO: Freepik@Pixeness
"În continuare, ne confruntăm cu ceva dificultăți legate de înțelegerea funcționarilor de la CNAS vizavi de cum ar trebui să funcționeze un astfel de program. Faptul că CNAS nu dă voie ca acest pachet să fie făcut în întregime de către medicul anestezist, care vede pacientul, face examenul pre-anestezic, depistează anemia, poate prescrie niște analize și, ulterior, este cel care supraveghează administrarea Fierului și tratează dacă apar reacțiile adverse legate de tratament.
Tratamentul trebuie făcut sub supraveghere medicală, în spital, pentru a corecta anemia. Faptul că CNAS nu recunoaște serviciul medical făcut de un medic anestezist în tratarea anemiei și ne pune acest serviciu pe numele unui coleg chirurg sau pe numele unui cardiolog, gastroenterolog, este o mare încurcătură, pentru că cel care face efectiv treaba trebuie să își găsească la orice oră din zi un partener care să fie disponibil, să deschidă o foaie de observație, să o parafeze, să o și închidă.
Vă asigur că anul viitor, aceste obstacole vor fi depășite. Nu îi vom lăsa pe funcționarii care nu înțeleg ce înseamnă un parcurs medical, rapid, modern în spital, să perpetueze această stare de lucru explicabilă decât prin neglijență și lipsă de preocupare", a subliniat prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.