Cum se simte teroarea în cuplu și de câte tipuri este. Radu Leca: Te simți îngrozitor. E diabolic

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
teroarea in cuplu - FOTO: Freepik
teroarea in cuplu - FOTO: Freepik

Teroarea în cuplu este o formă de comportament abuziv și controlator exercitat de un partener asupra celuilalt. Radu Leca a explicat de câte feluri este teroarea în cuplu și ce spune comportamentul schimbător al partenerului. 

Teroarea în cuplu este o formă de comportament abuziv și controlator exercitat de un partener asupra celuilalt. Aceasta poate lua diverse forme și poate include amenințări fizice, verbale sau emoționale, manipulare psihologică, izolare socială, control excesiv asupra banilor sau asupra deciziilor personale ale partenerului.

Teroarea în cuplu, de mai multe tipuri

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate, la emisiunea Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News de câte feluri este teroarea în cuplu și cum se manifestă, de fapt.

Teroarea în cuplu nu se rezumă doar la violența fizică evidentă, ci poate fi și subtilă, cum ar fi prin manipularea emoțională sau prin exercitarea unui control abuziv asupra partenerului. Este o problemă serioasă care poate avea consecințe devastatoare pentru sănătatea și bunăstarea victimelor.

"Fiecare cuplu care se formează în acest moment, în funcție de categoria din care face parte, conține un anumit tip de teroare, dar unghiul este diferit. Vorbim despre teroarea psihologică, teroarea psiho-emoțională, teroarea prin bătaie, teroarea prin amenințare, șantaj. Este una foarte tare, și anume teroarea care îți prezintă o proiecție în care spui: "ești frumoasă, ești fantastică, dar dacă vorbești la fel de mult, iau copilul și am plecat. Hai să facem clătite".

Amenințarea e pe față. Spune că îți ia copilul, dar îți zice să faci clătite. Te-a amenințat, după care te-a pus la muncă",  a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate la emisiunea Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Afecțiunea la care sunt predispuși vârstnicii. Impactul, semnificativ: risc de depresie, demență și căderi

Teroarea în cuplu - FOTO: Freepik

Comportament schimbător

Un aspect crucial al terorii în cuplu este incapacitatea uneia dintre părți de a se simți în siguranță sau respectată în relație. De la promisiuni de iubire și afectivitate la schimbări bruște de comportament și manifestări de brutalitate în intimitate, teroarea poate pune o amprentă puternică asupra stării emoționale și psihologice a celui afectat.

"Trebuie definit ce înseamnă comportamentul terorizant sau abuziv. Partenerul poate avea o zi bună, 10 zile proaste. Tu te aștepți, ca la un moment dat, zilele bune să se înmulțească, se vor înmulți când îi prezinți situația așa: "Într-o lună ai două, maxim 3 zile bune. În rest, e îngrozitor, urli, faci lucruri rele. Ce ai de gând să faci cu viața ta, dar cu viața noastră?"

Când îi spui asta, o perioadă se va purta bine teatral. Ulterior, se va plictisi. Ca să te porți bine cu un om, reprezintă o cedare mare de energie. Când te porți bine cu un om, toată energia se duce către omul ăla. Dacă nu îl iubești, obosești.

În cazul acesta, subiectul se încarcă din răul partenerului. Se comportă frumos dimineața, după o noapte în care a cerut sau a primit cu forța sex, după care se poartă urât în timpul zilei. Spre seară iar se poartă frumos, că poate mai vrea un pic de sex de un anumit grad de brutalitate. E un sex cu durități, cu palme, înjurături, lucruri rele. 

Când subiectul primește chestia asta, e liniștit, adoarme profund. Când se trezește, iar se poartă frumos. Partenerul e siderat. Această teroare se manifestă în mai multe direcții. 

Teroarea începe cu drumurile către familie. Te face să te simți îngrozitor. În familie există teroarea fizică, abuzul psiho-emoțional, modul diabolic de a produce un scenariu",  a mai explicat psihologul Radu Leca. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel