Cum se simte, de fapt, hipertensiunea arterială. Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu: Asta anunță că ceva nu este în regulă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik

Cum se simte, de fapt, hipertensiunea arterială. Care sunt semnele banale care ne indică faptul că suferim de hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială, în mod obișnuit, nu produce simptome evidente sau imediate. Mulți oameni cu hipertensiune arterială nu realizează că o au până când nu li se măsoară tensiunea arterială. De aceea, hipertensiunea arterială este adesea numită "ucigașul tăcut".

Cum se simte, de fapt, hipertensiunea arterială

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum se simte, de fapt, hipertensiunea arterială. Sunt câteva semne care ne arată că putem suferi de această afecțiune.

"Există niște manifestări clinice ale hipertensiunii arteriale. Chiar dacă pacientul nu și-a luat niciodată tensiunea, se întâmplă să aibă dureri de cap, să aibă amețeli, să aibă zgomote în urechi. Toate acestea anunță că, de fapt și de drept, ceva nu e în regulă. E foarte probabil să fie hipertensiune.

În momentul în care îi controlezi tensiunea, găsești o valoare mare. Există niște simptome care ne anunță că ceva nu este în regulă. În condițiile acestea diagnosticăm. Ceea ce am spus legat de dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, zgomote în urechi, amețeli, astea 90% din situații sunt legate de creșterea tensiunii arteriale", a explicat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Una din cauzele care duc la afecțiuni mintale. Radu Leca: Comportamentul oscilează. Poate fi psihotic, isteric, furios, agresiv

Hipertensiunea arterială - FOTO: [email protected]

Hipertensiunea arterială, complicații

În cazuri extreme, hipertensiunea arterială netratată poate duce la complicații grave precum atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, insuficiența renală sau problemele de vedere.

Hipertensiunea arterială poate duce la ateroscleroză (depunerea de plăci de grăsime pe pereții arterelor), care crește riscul de boli cardiace, cum ar fi atacul de cord, angina pectorală, insuficiența cardiacă și aritmii.

Vezi și: Problema comună care afectează 1 din 4 pacienți. Prof. dr. Zacharowski Kai: Agravează funcția pacientului chirurgical. Au prognostic prost

Presiunea arterială ridicată poate slăbi pereții arterelor, crescând riscul de formare a anevrismelor (umflături periculoase pe artere). Acestea pot exploda și provoca sângerări interne severe.

Hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge din extremități, crescând riscul de boli vasculare periferice și chiar de gangrenă în cazurile severe.

Hipertensiunea arterială netratată poate afecta negativ calitatea vieții prin cauzarea simptomelor precum dureri de cap, oboseală, dificultăți de concentrare și reducerea capacității de a participa la activități obișnuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel